Majör Depresyon Nedir? Majör Depresif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Majör depresif bozukluk, majör depresyon veya klinik depresyon olarak bilinen psikolojik hastalık hakkında detaylı bilgiler, majör depresyon belirtileri ve tedavi yöntemleri.

Majör depresif bozukluk, majör depresyon veya klinik depresyon olarak bilinen psikolojik hastalık hakkında detaylı bilgiler, majör depresyon belirtileri ve tedavi yöntemleri.

Majör depresyon, çeşitli ilişkili durumları tanımlamak için kullanılan geniş bir terimdir. Majör depresyonun neden olduğu semptomlar kişiden kişiye değişir. Bu bozukluğun ne kadar ciddi olduğunu açıklamak için, doktorunuz teşhisinize bir veya daha fazla teşhis kriteri ekleyebilir. Teşhis kriteri, majör depresyonun en yaygın semptomlarını tanımlayan bir ifadedir. Teşhis, kesin bir tanım vermeden, belirli bir kişinin majör depresyon semptomları sergilediğini söylemenin bir yoludur.

Majör Depresyon Nedir?

Majör depresyon için en yaygın olarak kullanılan teşhis kriteri, belirli bir semptom dizisidir. Genel olarak, majör depresyon düşünüldüğünde, bir psikiyatrist tanıya bir veya daha fazla spesifik semptom ekleyecektir. Bu semptomların, majör depresyonun en yaygın belirtilerini yansıtması amaçlanmıştır. Bu semptomlardan bazıları şunları içerir: Asosyal bir yaşam, yakın zamanda duygusal olarak bağlı olunan bir kişiyi kaybetme, enerji eksikliği veya bitkinlik hissi, suçluluk (özellikle geçmiş başarısızlıklar nedeniyle suçluluk) ve kendini değersiz hissetme. Bu semptomlardan herhangi birine uyarsanız, majör depresyon geçirmeniz muhtemeldir.

Majör depresyon, Bipolar Afektif Bozukluk ile (SAD) aynı şey değildir. Bipolar Afektif Bozukluk, yalnızca yılın belirli zamanlarında ortaya çıkan bir depresyon şeklidir. Pek çok yönden benzer olmasına rağmen, majör depresyon semptomları genellikle Bipolar Afektif Bozukluktan çok farklıdır. Bipolar Afektif Bozukluk semptomları yılın her döneminde ortaya çıkmadığından, Bipolar Afektif Bozukluğun ne zaman ortaya çıktığını belirleyen herhangi bir tanısal test yoktur. Çoğu durumda, tanı, hastanın duygusal uyaranlara birkaç ay boyunca verdiği yanıtlar hakkında bilgi toplayan bir anket yoluyla yapılır.

Majör Depresif Bozukluk tanısı almak için bir dizi test gereklidir. İlk konsültasyonunuzda, birincil doktorunuz fiziksel bir muayene yapacak ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirecektir. Ayrıca size yaşamış olabileceğiniz belirli semptomlar hakkında sorular sorabilir. Ek olarak, bir psikiyatrist muhtemelen bir elektro-psikolojik tarama cihazı ile elektroensefalogramınıza (EEG) tam bir göz atmak isteyecektir. Tarama beyin aktivitesini değerlendirecek ve beyninizin elektriksel aktivitesi hakkında bilgi sağlayacaktır. Bu iki test birlikte, doktorunuzun majör depresyonunuz olup olmadığını belirlemesine yardımcı olacaktır.

Teşhis konulduktan sonra, tedavi seçenekleri tartışılacak ve majör depresyon semptomlarıyla başa çıkmanıza yardımcı olacak bir tedavi planı geliştirilecektir. Çoğu durumda, bu plan birkaç aşamadan oluşacaktır. İlk aşama, depresyonun belirtileri ve belirtileri ve bunların nasıl tanınacağı hakkında eğitimdir. İkinci aşama, size ve ailenize majör depresyonla birlikte ortaya çıkacak bazı bilişsel ve davranışsal değişiklikleri anlamanıza yardımcı olacaktır.

Tedavi yöntemleri semptomlarınızın ciddiyetine göre değişir. Belirtileriniz oldukça hafifse, tedavi antidepresan ilaçları içerecektir. Bazı insanlar bu tür tedaviye iyi yanıt verirken, diğerleri daha kapsamlı bir yaklaşım gerektirir. Tedaviniz, eğitimli terapistlerle danışmanlık seanslarını içerebilir. Stresle başa çıkma ve genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirme tekniklerini öğrenmek için kendi kendine yardım programına da katılabilirsiniz.

Daha şiddetli majör depresyon semptomları için veya bozukluk yönetilemez hale gelirse, doktorunuz veya diğer tıp uzmanları tarafından başka tedavi seçenekleri önerilebilir. Bu tedaviler genellikle psikoterapi veya danışmanlık seanslarını içerir. Bazen basitçe diyetinizi değiştirmek majör depresyonun bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ek olarak, majör depresyonun bazı semptomlarının tedavisi için bazı reçeteli ilaçlar mevcuttur. Doktorunuz ve sağlık uzmanınız, majör depresyon belirtilerinizin tedavisi için size reçete edilen ilaçların yararlarını ve risklerini tartışacaktır.

Hangi tür depresyon belirtilerinden muzdarip olursanız olun, mümkün olan en kısa sürede tedaviye başvurmanız önemlidir. Semptomların kısa süreler için kaybolabileceği zamanlar olsa da, tekrar ortaya çıkmaya devam edebilirler. Tedavi edilmeyen depresyon ciddi bir tıbbi durumdur ve göz ardı edilmemelidir. Bu akıl hastalığının komplikasyonlarından kaçınmak için mümkün olan en kısa sürede lisanslı bir doktordan yardım isteyin. Majör depresyon genellikle 20 ve 50’li yaşlar arasında görülmektedir.

Majör Depresyon Belirtileri

  • Konsantrasyon ve dikkat eksikliği
  • Monoton bir yaşam biçimi
  • İlgi yoksunluğu
  • Gün boyu mutsuzluk, üzüntü, ağlama isteği
  • Aşırı bir uyku ihtiyacı
  • Değersizlik ve suçluluk hissi
  • Umutsuzluk

Majör depresyon rahatsızlığı belirtileriniz var ise mutlaka bir doktora danışmalısınız. Doktorunuz sizin için en uygun tedaviyi önerecektir. Bu öneri ilaç tedavisinin yanı sıra psikoterapi seanslarını da içerir.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler