KPSS, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında yapılan bir sınav olup, birçok eğitim düzeyinden vatandaşı devlet dairelerinde istihdam etmek üzere belirli aralıklar ile tekrarlanır. Bu sınav sayesinde birçok kişi iş ve kariyer imkanına sahip olmuştur. Bu bireylere, lise mezunları da dahildir.
İçerik Başlıkları
- 1 Lise Mezunları KPSS ile Hangi Mesleklerde Çalışabilir?
- 2 KPSS Ortaöğretim Sınavı Konu Dağılımı
- 3 Lise Mezunlarının KPSS ile Çalışabilecekleri Devlet Kurumları
- 4 2025 KPSS Ortaöğretim Sınavı Başvuruları Ne Zaman?
- 5 Lise Mezunları İçin KPSS Ne Zaman?
- 6 Ortaöğretim KPSS Meslekleri Nelerdir?
- 7 Devlet Memuru Olmak İçin Hangi KPSS’ye Girilir?
- 8 Kimler KPSS Ortaöğretim Sınavına Girebilir?
- 9 KPSS Ortaöğretim Sınavında Kaç Soru Sorulur?
- 10 KPSS Ortaöğretim Sınavı Süresi Nedir?
- 11 Ortaöğretim KPSS İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
- 11.1 Ortaöğretim KPSS ile Hangi Mesleklere Girebilirim?
- 11.2 KPSS Ortaöğretim Sınavına Katılanlar Hangi Görevlerde Çalışabilir?
- 11.3 KPSS İle Düz Memur Olarak Çalışanlar Hangi İşleri Yapar?
- 11.4 KPSS Ortaöğretim ile Hangi Kurumlara Atanabilirim?
- 11.5 Lise Mezunları KPSS ile Hangi Meslekleri Yapabilir?
- 11.6 KPSS Ortaöğretim 85 Puan Almak İçin Kaç Net Gerekir?
- 11.7 Ortaöğretim KPSS’den Kaç Puanla Atanmak Mümkün?
- 11.8 Düz Memur Maaşları Ne Kadar?
- 11.9 Düz Memur Olabilmek İçin Hangi Şartlar Gerekiyor?
Lise Mezunları KPSS ile Hangi Mesleklerde Çalışabilir?
Lise mezunları, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sayesinde kamuda görev alabilirler. Ayrıca çeşitli kamu kurumlarında çalışabilirler. Hangi meslekler derseniz genelde idari, teknik ve hizmet alanlarında çalışırlar. KPSS ortaöğretim meslekleri de merak konusudur. Ortaöğretim KPSS meslekleri lise mezunlarının tercih ettiği mesleklerdir. Bu pozisyonlar şöyledir:
- Memur
- Aşçı
- Resmi Şoför
- Tekniker
- İnfaz Koruma Memuru
Bunlar haricinde sağlık ve eğitim alanlarında da görev yapan memurlar vardır. KPSS ile devlet dairelerinde görev almak mümkündür. Ortaöğretim KPSS sınavına girmeniz yeterlidir.
KPSS Ortaöğretim Sınavı konu dağılımı bu sınava girecek kişiler için merak konusudur. Lise mezunu KPSS konularından hangisine çalışmalı derseniz, farklı alanlarda bilgi düzeyinizin ölçüleceğini bilmelisiniz. Sınav konu dağılımı şöyledir:
- Türkçe
- Matematik
- Fen Bilgisi
- Sosyal Bilgiler
- Genel Kültür
Bu konulara çalışarak sınavda başarılı olabilirsiniz. KPSS ortaöğretim meslekleri ve maaşları da sıkça merak edilmektedir. Lise mezunu KPSS bölümleri, lise mezunları tarafından araştırılmaktadır.
Lise Mezunlarının KPSS ile Çalışabilecekleri Devlet Kurumları
Lise mezunlarının KPSS ile çalışabilecekleri devlet kurumları mevcuttur. Bu kurumlar şunlardır:
- Devlet Hastaneleri
- Adalet Bakanlığı
- Milli Eğitim Bakanlığı
- Çeşitli Bakanlıklar
- Belediyeler
Lise mezunları bu kurumlarda çalışabilmek için KPSS ile atanmalıdır. Sınavdan başarıyla geçmeniz gerekir.
2025 KPSS Ortaöğretim Sınavı yapılmayacaktır. 2025 Yılı KPSS sadece lisans mezunlarına yönelik yapılacaktır. 2026 KPSS için yeni yılda düzenlenecek takvimin beklenmesi gerekmektedir.
Lise Mezunları İçin KPSS Ne Zaman?
Lise mezunları için KPSS sonbahar aylarında yapılır. 2025 yılı itibarıyla başvuru tarihlerini ÖSYM’nin sayfasından takip etmenizde yarar vardır fakat 2025 yılında lise KPSS yapılmayacaktır. 2026 Yılı için kesin tarihler, yeni yılda ÖSYM tarafından belirlenir.
Ortaöğretim KPSS Meslekleri Nelerdir?
Ortaöğretim KPSS meslekleri ilgilisinin merak konusudur. Lise KPSS konuları kadar bu konu da ilgi çekmektedir. Bu meslekler arasında şunlar yer almaktadır:
- Memur
- Şoför
- Aşçı
- İnfaz Koruma Memur
- Teknik Eleman
KPSS Ortaöğretim mesleklerini seçmek isteyenler önce sınavı başarıyla geçmelidir. Sınav sonrası atamaya uygun olurlarsa hizmete başlayabilirler.
Devlet Memuru Olmak İçin Hangi KPSS’ye Girilir?
Devlet memuru olmak için KPSS sınavından hangi düzey uygunsa ona girilmelidir. Mesela Lise mezunları için KPSS Ortaöğretim sınavı vardır. Fakat diyelim üniversite mezunusunuz. O halde KPSS Lisans sınavına girmeniz gerekmektedir. Başvurduğunuz pozisyona göre de gireceğiniz sınav değişir.
KPSS Ortaöğretim Sınavına, lise mezunları girer. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir. Bunun haricinde 18 yaşını doldurmuş olmalısınız. Bazı şartlar da vardır. Mesela belirli bir sağlık durumuna sahip olmamak buna örnektir. ÖSYM’nin belirlediği başvuru koşullarına dikkatlice göz atın. Bu koşulların sağlaması önemlidir.
KPSS Ortaöğretim Sınavının soru sayısı 60 sorudur. Çoğunlukla bu şekilde sorular sorulmaktadır. Sorular kapsamında Türkçe, matematik, fen bilgisi ve sosyal bilgiler vardır. Bu sınava meslek sahibi olmak isteyenler girebilir. KPSS Ortaöğretim Sınavına, lise mezunlarının girdiği bilinmektedir.
KPSS Ortaöğretim Sınav süresi 120 dakikadır. Bu süre aşılmamalıdır. Bu süreyi aşan sınavlar geçersiz sayılmaktadır. Sınav süresi önemlidir. Süreyi sağlıklı yönetmek başarıyı da artırır.
Ortaöğretim KPSS İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Lise KPSS soruları, genellikle sınavın işleyiş süreci, çıkmış soruları ve sınav sonrasında atama, yapılacak işler gibi geniş bir yelpazede sorulmaktadır.
Ortaöğretim KPSS ile Hangi Mesleklere Girebilirim?
Ortaöğretim KPSS ile birçok mesleğe girebilirsiniz. Örneğin memur, infaz koruma memuru, aşçı, şoför gibi pozisyonla bu kapsamdaki işlerdir. Lise mezunları, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sayesinde kamuda elbette ki çalışabilirler. Hangi meslekler bu kapsamda derseniz genelde idari, teknik ve hizmet alanlarında çalışırlar.
KPSS ortaöğretim meslekleri de merak konusudur. Ortaöğretim KPSS meslekleri lise mezunlarının tercih ettiği mesleklerdir. Atamanız yapıldığı takdirde hizmete rahatlıkla başlayabilirsiniz.
KPSS ortaöğretim sınavına katılanlar, devlet dairelerinde birçok kolda çalışabilirler. Mesela idari memur, aşçı, şoför gibi rollerde mesleğinizi icra edebilirsiniz.
KPSS İle Düz Memur Olarak Çalışanlar Hangi İşleri Yapar?
KPSS ile düz memurlar olarak çalışanlar birçok iş yaparlar. Misal idari işler, yazışmalar, dosya takibi tarzı işler buna örnektir.
KPSS Ortaöğretim ile Hangi Kurumlara Atanabilirim?
KPSS ortaöğretim ile birçok kuruma atanabilirsiniz. Örneğin devlet hastaneleri, belediyeler, adalet bakanlığı bu kapsamdadır. Yine çeşitli bakanlıklara atanma imkânı da vardır.
Lise Mezunları KPSS ile Hangi Meslekleri Yapabilir?
Lise mezunları KPSS ile memur, infaz koruma memuru, aşçı gibi meslekleri yapabilir. Mesela resmi şoför gibi mesleklerde bile çalışmak mümkündür.
KPSS Ortaöğretim 85 Puan Almak İçin Kaç Net Gerekir?
KPSS ortaöğretim 85 puan almak için 40-45 net arası yapmak gerekir. Sınavların zorluğu da netleri etkiler.
Ortaöğretim KPSS’den Kaç Puanla Atanmak Mümkün?
Ortaöğretim KPSS’den kaç puanla atanmak mümkün derseniz genellikle 70 puanın üzerinde almak gerekir diyebiliriz. Kontenjana göre de bu durum değişir.
Düz Memur Maaşları Ne Kadar?
Düz memur maaşları, 2025 yılı itibarıyla ortalama 40.000 TL ve üzeridir. Bu çalışılan kuruma göre değişir. Ayrıca memurun deneyimi de etkilidir. Memur olmak için sınav başvurularını kaçırmayın. Başvurular genellikle yılın ilk yarısında gerçekleşir. Düz memur olmak istiyorsanız sınava girmelisiniz. 2025 yılı sınavları için ÖSYM’nin resmi web sitesini takip ederek başvuru tarihlerini öğrenebilirsiniz.
Düz Memur Olabilmek İçin Hangi Şartlar Gerekiyor?
Düz memur olabilmek için bazı şartlar vardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gereklidir. Ayrıca en az lise mezunu olma şartı koşulmuştur. KPSS’ye girmeden memur olunmaz. Sağlık koşullarınızın da uygun olması gerekir.
Devlet memuru olmak için KPSS sınavına girmek gerekir. Hangi düzey uygunsa o sınava girilmelidir. Mesela Lise mezunları için KPSS Ortaöğretim sınavı vardır. Fakat diyelim üniversite mezunu birisiniz. O halde KPSS Lisans sınavına girmeniz gerekmektedir. Başvurduğunuz pozisyona göre de gireceğiniz sınav değişir.