JAXA: Hayabusa 2 Ryugu Asteroidinden Örnekler Gönderdi!

Japon Uzay Aracı Hayabusa 2 Ryugu asteroidinden getirdiği örneklerle dünyadaki yaşamın kökenine ve erken güneş sisteminin oluşumuna dair cevaplar arıyor!
Bu fotoğraf 24 Aralık 2020 Perşembe günü Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından sağlanmıştır

Japon Uzay Aracı Hayabusa 2 Ryugu asteroidinden getirdiği örneklerle dünyadaki yaşamın kökenine ve erken güneş sisteminin oluşumuna dair cevaplar arıyor!

İlk başta küçük odun kömürü parçalarına benzetebilirsiniz. Ancak onlar Dünya’dan 300 Milyon kilometre uzakta olan asteroit Ryugu’dan alınmış toprak ve kayaç örnekleri. Japon Hayabusa 2 uzay keşif aracı 2014 yılında Ryugu’ya doğru yola çıktı. Bu yolculuğu 2019 yılının nisan ayında Ryugu asteroitine ulaşmasıyla sonuçlandı. Amacı Ryugu’dan örnekler toplayıp Dünya’nın ve Güneş sisteminin oluşumuna dair kanıtlar aramaktı.

Asteroit Nedir?

Yaklaşık 4.6 Milyar yıl önce Güneş sistemimiz yıldızlararası toz bulutlarının oluşturduğu devasa bir gaz bulutuydu. Sıcaklığın git gide düşmesi sonucunda gazlar yoğunlaşarak kütle çekimiyle birlikte kendi üzerine çöktü. Bu çöküş ise zamanla dönen bir diski meydana getirdi. Hidrojen atomları Güneş’in oluşmasını sağlayacak füzyon reaksiyonları ile bir araya gelmeye başladı. Güneş gaz bulutunun büyük bir kısmını kaplarken geriye arta kalanlar da gezegenleri oluşturmaya başladı. Bu artık kısmın birkaçı ise asteroitleri oluşturdu. Güneş sisteminin oluşmasından bu yana çevresel faktörlerden çok az etkilendikleri için asteroitler Dünya’da yaşama yol açabilecek malzemeler içermesi bakımından büyük önem taşıyor. 2014’den bu yana iç ve dış güneş sistemimizde 1 milyondan fazla asteroit keşfedilmiştir. Hatta bir kısmının kendi uydusu bile vardır.

Hayabusa 2’nin çektiği Ryugu Asteroidinden Bir Görünüm

Ryugu Asteroidi

İlk kez 1999 yılında Amerikalı bilim insanları tarafından keşfedilen Ryugu, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’ndan(JAXA) yetkililerin açıklamasına göre daha büyük bir Asteroitten koptuğu düşünülen bir moloz yığını. İçinin gözenekli bir yapıda olduğunu ancak dış yüzeyinin gevşek, kümelenmiş kayalardan oluştuğunu ve tek tip bir fizyolojisinin olduğunu aktaran JAXA yetkilileri bunun sebebinin asteroidin çok hızlı dönmesinden kaynaklı olabileceğini düşünüyor. Şaşırtıcı bir şekilde Ryugu’nun beklenenden daha kuru bir yüzeye sahip olduğunu aktaran JAXA eğer asteroitler tamamen kuru cisimlerse erken Güneş sistemi hakkındaki teorilerin değişmesi gerektiğini düşünüyor. Haklı bir yanı da var! Çünkü Bilim, Dünya’daki suyun kaynağının kuyruklu yıldızlar ve asteroitlerden geldiğini  savunuyor.

Hayabusa 2

Japon Hayabusa 2 uzay aracı geçen yıl topladığı iki set örneği 6 Aralık 2020 04:47’de  Avustralya Adelaide’nin 846 km kuzeyindeki Coober Pedy kasabasına düşürdü. Örnekler bir hafta içerisinde Japonya’ya getirildi. JAXA yetkililerinin anlattığı kumlu parçalar Hayabusa 2’nin 2019 yılının Nisan ayında Asteroide ulaştığı tarihten geliyordu. Malzeme bilimci Tomohiro Usui uzay aracının hala yeni örnekler gönderdiğini ve gelecek yıl yapılacak olan daha kapsamlı çalışmaların bir ön incelemesi olduğunu belirtiyor. Ayrıca Hayabusa 2 Dünya için tehdit oluşturabilecek meteor ve asteroitler için de gözlem yapıyor. Ryugu sonrasındaki istikameti ise 1998KY26 adlı başka bir asteroit.

Hayabusa 2 görevi hakkında daha fazla bilgi almak için JAXA’nın global web sitesi global.jaxa.jp adresini ziyaret edin.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler