İş yerinde Mobbing ve Başa Çıkma Yöntemleri

İş yerinde Mobbing Nedir

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz mobbing, kısaca iş yerinde zorbalık, aşağılama, baskılama olarak düşünülebilir. Bu durum genellikle çalışanların üst makamları tarafından zorbalığa uğraması, küçümsenmesi ve sürekli yerilmesi gibi durumlar ile ortaya çıkar. Günümüzde birçok çalışan mobbinge uğrasa da, pek azı nasıl başa çıkılacağını bilmektedir.

İş yerinde Mobbing Nedir?

Mobbing nedir diyorsanız, iş yerinde psikolojik taciz olarak tanımlanan bir durum olduğunu bilmeniz gerekir. Mobbing işverenler ve çalışanlar arasında olumsuz durumları oluşturur. Mobbing ile başa çıkmak bireysel olarak psikolojinizi korumak için önemlidir. 

İş yerine mobbing, bir kişinin iş yerinde sistematik biçimde hedef gösterilmesini ifade eder. Bu psikolojik taciz içeren bir durumdur. Bazen bilerek kişi izole edilir. İzole etmek ne demek diyorsanız, bir çalışanın bilerek yalnızlaştırılması diyebiliriz. 

Mobbing çalışanlar arasında olabilir. Çalışanların birbirini kıskanması, güç dengesizlikleri ve rekabetten dolayı mobbing ortaya çıkabilir. Yaşanmış mobbing örnekleri oldukça fazladır. Mobbing, genellikle bir veya birkaç kişinin, diğer bir çalışana yaptığı olumsuz davranışlardır. Örneğin sindirme, dışlama veya psikolojik baskı altına alma mobbing davranışlarına örnektir. Mobbinge maruz kalmak iş performansını olumsuz yönde etkileyebilir.

Mobbing’in tanımı farklı ülkelerde ve kültürlerde değişebilir. Her ne kadar ortak bir anlamı olsa da ülkelere  göre değiştiğini bilmelisiniz. Mobbinge mobbing diyebilmek için bu olumsuz davranışların sürekli ve tekrarlayan davranışlar olması gerekir. Ayrıca mobbing hedef alınan kişinin sosyal ve profesyonel yaşamını tehdit etmektedir.

İş yerinde Mobbing Örnekleri

İş yerinde Mobbing Türleri

Mobbing, farklı şekillerde olabilir. İş yerinde mobbing nedir dendiğinde sistematik olarak bir çalışana zarar verilmeye çalışılması diyebiliriz. İş yerinde mobbing türleri şunlardır:

  • Açık Mobbing
  • Gizli Mobbing
  • Sosyal İzolasyon (Yalnızlaştırma)
  • Bilerek Bilgi Gizleme
  • İş Yükü Baskısı Oluşturma

Mobbing uygulamak nedir diye çok soru sorulmaktadır. Mobbing çalışanlar arasında olabildiği gibi işveren çalışan arasında da olabilmektedir. Mobbing bir kişinin hedef alınarak psikolojik olarak işyerinde yıpratılmaya çalışılmasıdır. Mobbing çalışanlar arasında olumsuz bir elektrik yaratır. Bir çalışanın diğer çalışan tarafından mobbinge uğraması ilişkileri yıpratır. İş işleyişini de bozan bir durumdur.

Çalışanların birbirini kıskanması dahi mobbing yaratabilir. Ayrıca bazı kişiler diğerinden üst statüde diye bile mobbing yapmaya hakkı olduğunu düşünebilir. İşyerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmak istiyorsanız mobbingi engellemelisiniz. Tüm çalışanların huzurlu bir şekilde çalıştıkları iş ortamları başarılıdır. Bu sebeple mobbingi fark etmek ve önlemek gerekmektedir. Mobbing yüzünden istifa eden pek çok çalışan vardır. Mobbing, Türkiye’de de yaygındır. 

İş yerinde Mobbing Örnekleri

Mobbing örnekleri çok çeşitlidir. Özellikle farklı pozisyonlar veya farklı ortamlarda çeşitli olarak karşımıza çıkabilmektedir. İş yerinde yaşanan mobbing örnekleri şöyledir:

  • Sürekli Eleştiri Yapmak
  • Yalnız Bırakmaya Çalışmak
  • Dedikodu Yapmak
  • Aşırı Denetime Tabi Tutmak
  • Zorlayıcı Görevler Vermek
  • İş Tanımı Dışında Kalan İşleri Yaptırmak

Mobbing uygulamak aslında suçtur. İşyeri mobbing konusu üzerine bu konudan mustarip kişiler çok fazla araştırmalar yapmaktadır. Özellikle işyerinde psikolojik baskı görüyorum ne yapmalıyım diyen kişi sayısı çok fazladır. Uğradığınız mobbingi kanıtlayarak ilgili kurumlara başvurmalısınız. Hakkınızı aramak için bu konularda uzman bir hukuk danışmanıyla çalışabilirsiniz.

Çalışanların birbirini kıskanması, güç dengesizlikleri ve rekabetten dolayı bile mobbing ortaya çıkabilir. Mobbinge maruz kaldıysanız mutlaka bunu belgeleyin. Aynı işyerinde birden fazla kişi de mobbinge uğruyor olabilir. Bu işyeri için prestij kaybı yaşatan bir durumdur. Mobbing, genellikle bir veya birkaç kişinin, diğer bir çalışana yaptığı olumsuz davranışlar bütünüdür. Mobbing davranışları sindirme, dışlama veya psikolojik baskı altına alma gibi davranışlardır.

Mobbinge uğradığı için işyerinde düzgün performans gösteremeyen kişiler vardır. Mobbing, iş performansını olumsuz yönde etkiler. Tekrarlayan olumsuz davranışlarla karşılaşmak iş yaşamı için iyi bir durum değildir.

İş yerinde Mobbing Türleri

İş yerinde Mobbing Nasıl Kanıtlanır?

Mobbing nasıl kanıtlanır diyorsanız bazı süreçleri izlemeniz gerekecektir. Özellikle mobbinge uğradığınız süreç içerisinde bazı deliller toplamak oldukça önemlidir. Mobbingi kanıtlamak için şikâyette bulunmanız da gerekmektedir. Mobbingi kanıtlamak için şu adımları izleyin:

  1. Gözlem Yapın: Mobbing davranışlarını gözlemleyin. Bu davranışları not edin ve ne zaman ne şekilde buna maruz kaldığınızı belgeleyin.
  2. Belgeleri Toplayın: E-posta, mesajlar veya başka belgeler aracılığıyla size yapılan mobbing varsa bu belgelerin hepsini kayıt altına alın. 
  3. Tanık Bulun: Diğer çalışanların da mobbingi gözlemlediğine dair ifade alınması gerekir. Bu yüzden buna şahit olan kişileri bulun. 
  4. Profesyonel Destek Alın: Psikolojik veya hukuki destek almanız çok önemlidir. Uzman eşliğinde süreci yönetmek size kazandırır.  
  5. Resmi Yerlere Şikayette Bulunun: Mobbing davranışları devam ediyorsa resmi yerlere şikayet etme zamanınız gelmiş demektir.  İnsan kaynakları departmanına veya ilgili devlet kurumlarına mobbingle alakalı şikayetlerinizi iletin. Gerekirse hukuki yollara başvurun. 

İş yerine mobbing, can sıkıcı bir durumdur. Mobbing, bir kişinin iş yerinde sistematik biçimde hedef gösterilmesini ifade eder. Bu psikolojik taciz içeren bir durum olmasının yanında işyeri adını lekeleyen de bir durumdur. Bazen bilerek kişi izole edilir ve modu düşürülür. Mobbingi çalışanlar kendi aralarında da yapabilirler. Buna sebep olan çok faktör vardır.  

Mobbing, iş yerinde bir kişinin sistematik olarak hedef gösterilerek yıldırılmaya çalışılmalıdır. Bu bir psikolojik tacize maruz kalma durumudur. Genellikle bir veya birkaç kişi tarafından, başka bir çalışana mobbing yapılması mümkündür. Mobbinge uğrayan kişinin iş performansı düşer. Sürekli eleştiri veya alay etme mobbinge  örnektir. Adayı dışlama veya sosyal izolasyona maruz bırakmak da  bir mobbing örneğidir. Çalışan hakkında dedikodu yapma da mobbinge girmektedir. Mobbingle alakalı çalışanlar mutlaka bilgilendirilmelidir. 

İş yerinde Mobbingle Başa Çıkma Yöntemleri

Mobbing ile başa çıkmak çoğu kişi için zordur. Mobbinge maruz kalmak kişi için yıpratıcı bir süreç olabilir. Ancak bu durumla başa çıkabilirsiniz. İş yerinde müdür baskısı da birçok kişinin yaşadığı mobbing’tir. Mobbingi yönetmeniz mümkündür. Mobbingle başa çıkma yöntemleri şöyledir;

  • Farkındalık Geliştirmek
  • Duygusal Destek Almak
  • Sakinliği Korumak
  • Mobbingi Belgelemek
  • Strateji Geliştirmek
  • Şikâyette Bulunmak
  • Mobbinge Rağmen Kişisel Gelişime Devam Etmek
  • İş Yerindeki Destek Gruplarına Katılmak

Her çalışanın sağlıklı koşullarda çalışmaya hakkı vardır. Bu hakkı korumak işyerlerine düşer. Mutlaka işyerinde düzen sağlanmalıdır. Mobbingle alakalı işyerlerinde çalışanlara bilgi verilmelidir ve hatta bununla nasıl başa çıkacakları yönünde eğitimlerin de verilmesi gerekir.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler