Hint edebiyatının en eski iki epik şiirinden biri olan Ramayana Destanı’nı ve Dharma kavramını öğreniyoruz. Dharma’nın ne kadar önemli olduğunu ve hatta bunun için Tanrı Vişnu’nun insan olarak dünyaya tekrar gelişini inceliyoruz.
Kader kavramı her kültürde farklı bir şekilde işlenmiştir. Kimi kültürde bu kavramın altı doldurulamazken kimisine göre ise var olmanın en önemli nedenlerinden biridir. Kaderine boyun eğip kabullenen de vardır, tam tersine isyan eden de vardır.
Hint kültüründe Dharma olarak adlandırılan fakat dilimizde tam bir çevirisi olmayan bu kavram insanın başına ne gelirse gelsin kabullenmeyi ve ona karşı çıkmamayı öğretiyor. Buna en büyük örnek ise inceleyeceğimiz destanın baş kahramanı Rama’dır.
İçerik Başlıkları
Dharma Nedir?
Hint dinleri için çok önemli olan Dharma, Hinduizm’de ‘’görev’, ‘erdem’, ‘ahlak’ anlamlarına gelir ve toplumu ayakta tutan gücü ifade eder. Dharma, toplumu ayakta tutan, yaprakları yeşerten, güneşi parlatan ve bizleri ahlaklı insanlar yapan güçtür. Daha doğrusu insanlara erdemli davranma fırsatı veren güçtür.
Dharma evrenseldir ama aynı zamanda kişiye özeldir. Bu yüzden herkesin kendi Dharma’sı (yani sva-dharma) vardır. Örnek vermek gerekirse yirmi yaşındaki genç biri ile yetmiş yaşındaki bir insan aynı Dharma’ya, aynı göreve sahip olamaz.
Ramayana Destanındaki Karakterler Kimlerdir?
- Rama: Tanrı Vişnu’nun on enkarnasyonundan biridir ve Ayodhya kralının en büyük oğludur . Rama olarak tüm hayatını kendi Dharma’sına göre yaşamıştır ve halkına örnek olmuştur.
- Sita: Rama’nın eşidir.
- Laksmana: Rama’nın kardeşlerinden birisidir.
- Ravana: Tanrı Vişnu ve Rama’nın düşmanıdır, ayrıca Sita’yı kaçırmıştır.
- Bharata: Rama’nın kardeşlerinden biridir ve Rama yerine geçici olarak kral olmuştur.
- Hanuman: Rama’ya yardım eden maymundur.
Ramayana Destanı Nedir?
Az önce de dediğim gibi Rama, Ayodhya kralının dört oğlu arasında en büyük olanıdır bu yüzden babasından sonra devlet yönetimine kendisi geçecektir. Fakat Rama’nın üvey annesi kendi oğlu Bharata’nın tacı giymesini istiyordu bu yüzden kralla görüşüp ona daha önce kendisine söz verdiğini ve iki dileğini gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.
Kral, mecburen dileklerini kabul etti. Bharata tacı giydi ve Rama on dört yıllık bir sürgüne gönderildi. Rama, bunları öğrendiğinde sorgusuz sualsiz her şeyi kabul etti. Rama’nın başına gelenler onun Dharması’na bir örnektir.
Rama’nın eşi Sita, onun ormana sürgün edileceğini öğrendiğinde Rama’ya ‘’bir eşin Dharma’sı kocasının yanında olmak değil midir?’’ diyerek beraber gitmek için ısrar etti ve sonunda Sita, Rama ve Rama’nın diğer kardeşi Laksmana hep beraber yola çıktılar.
Bharata, annesinin yaptıklarını öğrendiğinde Rama’nın yanına ormana gelip ‘’ülkeyi büyük olan yönetmeli’’ diyerek ülkeye geri dönmesini ve tahta geçmesini istedi. Rama, babasının emrine karşı çıkmak istemediği ve aynı zamanda Dharma’sına karşı gelmemek için kardeşini reddetti. Bunun üzerine Bharata, ‘’Sen gelene kadar geçiçi olarak buradayım’’ diyerek Rama’nın otoritesini simgelemek için onun giydiği sandaletleri tahta yerleştirdi.
Tanrı Vişnu’nun Dharma’sı ve Ravana
Destandaki en önemli olaylardan biri ise Sita’nın Ravana tarafından kaçırılmasıdır. Ravana, Lanka’nın kralı ve Rama’nın en büyük düşmanıdır. Tanrı Vişnu’nun Rama olarak doğduğunu söylemiştim. Bunun nedeni ise Ravana’yı durdurmaktır.
Bu noktada akıllara tek bir soru geliyor. Tanrı Vişnu neden Ravana’yı durdurmak istiyor?
Ravana, on bin yıllık kefaretin ardından yaratılış tanrısı Brahma’dan hiçbir iblis, hiçbir ruh, veya hiçbir tanrı tarafından öldürülemeyeceğine dair lütuf aldı. Ravana, bu ödülünü aldıktan sonra yeryüzünü harap etmeye ve Hindu bilgelerin işini bozmaya başladı. İşte bu yüzden Vişnu, Rama olarak Ravana’yı durdurmaya geldi.
Destanın geri kalanında ise Rama, Hanuman’ın maymun ordusunun yardımını alarak Sita’yı kurtarıyor ve Ravana’yı yeniyor. Tanrı Vişnu, Rama olarak kendi Dharma’sını yaşayıp Ravana’yı durdurmayı başarıyor.
Sita’nın Dharma’sı
Sita kurtarıldıktan sonra iyi bir örnek teşkil etmesi için kendini bazı konularda kanıtlaması gerekiyordu. Sita, kendini kanıtlamak için ne kadar uğraşırsa uğraşsın Rama ona inanmadı ve geçmişte beraber yaşadıkları ormana onu sürgün etti.
Yıllar yılları kovaladı ve bir gün Rama ile Sita aynı ormanda tekrar karşılaştı. Rama, geçmişte istediği şeyleri tekrar diledi ve ondan kendisini kanıtlaması gerektiğini söyledi. Bu noktada Sita, toprak anaya ‘’eğer ben haklıysam beni yanına al’’ diyerek yalvarmaya başladı. Her ne kadar Rama inanmamış olsa da Sita haklıydı ve toprak ana onun dileğini yerine getirip Sita’yı yanına aldı.
Eğer bu destan ilginizi çektiyse “Sita Sings the Blues” adlı animasyon filmine de göz atabilirsiniz.
Bu yazımızda Hint edebiyatından bir epik şiiri inceledik. Tanrı Vişnu’nun enkarnasyonları hoşunuza gittiyse sitemizde yer alan ‘’Reenkarnasyon Nedir? En İlginç 4 Reenkarnasyon Hikayesi’’ adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz.