God of War Ragnarök Oyun İncelemesi

God of War Ragnarök Oyun İncelemesi

God of War Ragnarök uzun bir bekleyişin ardından çıktı. Sony’e bağlı olan PlayStation Studios tarafından yayınlanan ve Santa Monica Studio tarafından geliştirilen oyun 9 Kasım 2022’de hayranlarıyla buluştu. Oyun PlayStation4 ve PlayStation5 platformlarında oynanabilir.

God of War serisi uzun zamandır Hack&Slash türünün en önemli temsilcilerinden biri olmuştur. Son çıkan oyunlarında sinematik anlatıya ve ağır bir hikayeye önem versede God of War hala sevdiğimiz aksiyon oyunu. Şimdilik sadece PlayStation4 ve PlayStation5‘de oynanabilen oyun bir önceki oyun gibi PC platformuna gelebilir. Oyun aynı zamanda Türkçe altyazı ve menü desteğine sahip.

Oyunu ağırlıklı olarak PlayStation4’te deneyim etmiş biri olarak söyleyebilirim ki oyun eski nesilde gayet iyi çalışıyor. Oyunu tam anlamıyla deneyim etmek için kesinlikle bir PlayStation5’e ihtiyaç yok. Santa Monica oyunu gayet iyi bir şekilde optimize etmiş.

God of War Ragnarök Nasıl Oynanır?

PlayStation 2 ve PlayStation 3 döneminde God of War sabit kamera açısından oynanıyordu. Son çıkan oyunlardaysa hikaye anlatımını güçlendiren omuz kamerasına geçilmiş durumda. Ana karakter Kratos‘u daha yakından kontrol edebiliyoruz.  İskandinav mitolojisinde geçen oyunda farklı diyarlara gidip Ragnarök’u durdurmaya çalışıyoruz.

Oynanış ve Mekanikler

Hack&Slash türüne sadık olan God of War hızlı ve akıcı bir oynanışa sahip. Hikaye anlatımında ne kadar ağırlık yakalanmaya çalışılmış olsa da oynanış hala akıcı. DualShock‘umuzun R1 tuşuyla hafif saldırılar yaparken R2 tuşuyla ağır saldırılar yapıyoruz. Genelde Soulslike türünde kullanılan bir tuş şeması olsa da God of War’a gayet iyi uymuş. Saldırılar dışında farklı kalkan türleriyle savunuma ve savuşturma yapabiliyoruz.

Kratos dışında oyunun çeşitli kısımlarında oğlu Atreus ile oynuyoruz. Atreus için temel mekanikler aynı olsa da Atreus biraz daha hızlı ve çevik bir yapıya sahip. Atreus ile ok ve yay aracılığıyla daha seri saldırılar yapıyoruz. Atreus kısımları hikaye bakımından biraz daha detaylı durumda, bu kısımlarda diğer karakterleri daha yakından tanıyabiliyoruz.

God of War Ragnarök Oyununda Kullanılan Silahlar

1. Leviathan Baltası

Leviathan Baltası
Leviathan baltası

Buz gücüne sahip bu baltayı düşmanlarımızı dondurmakta kullanabiliyoruz. Yakın dövüş dışında uzaktan saldırılarda da işe yarıyor. Baltayı fırlatıp geri çağırabiliyoruz. Ayrıca oyundaki bulmacalarda en çok kullandığımız araç bu.

2. Kaos Kılıçları

Kaos Kılıçlar
Kaos Kılıçlar

Kratos’un ilk oyundan beri kullandığı Kaos Kılıçları bu oyunda da var. Daha çok hızlı saldırılar yapmak için kullanıyoruz. Balta kadar kuvvetli olmasa da doğru kullanıldığında hızlı ve tehlikeli olabilir.

3. Draupnir Mızrağı

Yeni mızrak Draupnir
Yeni mızrak Draupnir

Norse mitolojisinde bir yüzük olarak karşımıza çıksa da bu oyunda Draupnir bir mızrak. Draupnir’i düşmanlara hızlıca fırlatabiliyoruz, ayrıca seri saldırılar için birebir.

4. Yumruklar ve Kalkan

Yumruklar ve Kalkan
Yumruklar ve Kalkan

Aksiyon konusunda sınırları zorlayan God of War Ragnarök’ta yumruklarımız ve kalkanımız bile bir silah. Baltamızı fırlattığımızda boş kalan ellerimizle düşmanlara az hasar veren ama sersemleten yumruk darbeleri indirebiliyoruz.

God of War Ragnarök Hikayesi

İlk oyunlarda Yunan Mitolojisini temel alan God of War, son oyunlarında Norse mitosuna geçiş yaptı. Bir önceki oyun daha çok Norse dünyasına genel bir girişken bu oyun tam anlamıyla bir Norse oyunu. Norse mitlerindeki en önemli olayı, yani Ragnarök’u temel alan oyunda tüm Norse mitlerinden bir şeyler bulmak mümkün.

Bir önceki oyunda Kratos ve oğlu Atreus birbirlerini tanımaya başlamıştı. Bir önceki oyun Kratos’un eşi ve Atreus’un annesi Faye‘in ölümüyle başlamıştı. Olayın ardından baba ve oğul bir yolculuğa çıkmış ve zor zamanlar yaşamıştı. Bu oyunda da bir yolculuk hissi var. Aralarındaki gerginlik önceki oyuna göre azalmış olsa da Atreus hala babasıyla iyi anlaşamıyor. Kratos ne kadar çabalasa da oğluna erişmekte zorlanıyor.

Babasıyla sürekli çekişme halinde olan Atreus bilgeliği başka tanrılarda aramaya karar veriyor. Önceki oyunda adından sıkça bahsedilen Tyr, Thor ve Odin ile bolca vakit geçiriyoruz. Karakterleri bir önceki oyuna göre çok daha yakından tanıma fırsatımız oluyor.

Ragnarök Ne Demek?

Ragnarök, Norse ve İskandinav mitlerindeki kıyamet hikayelerinden biri. “Tanrıların sonu” anlamına gelen Ragnarök’ta birçok Norse tanrısının yaşamı sona eriyor. Kratos ve oğlu Atreus ile tüm diyarları tehlike altına alan Ragnarök’u önlemeye çalışıyoruz. Oyunun hikayesiyse orijinal mite oldukça sağdık. Ragnarök’ta gerçekleşen çoğu olay oyunun hikayesinde yer bulmuş.

God of War Ragnarök Karakterleri

1. Kratos

God of War Ragnarök - Kratos
God of War Ragnarök – Kratos

Tüm oyunlarda ana karakter olan savaş tanrısı Kratos bu oyunda da bizlerle. Gücünden bir şey kaybetmemiş olsa da yaşlı Kratos yorgunluğunu bizlere hissettiriyor. Yüzlerece savaşa katılan Kratos’un omuzlarına binen en ağır yük oğlu Atreus olsa gerek.

2. Atreus/Loki

Atreus/Loki - God of War Ragnarök
Atreus/Loki – God of War Ragnarök

Kratos’un hayatında en çok değer verdiği kişi oğlu Atreus, veya diğer adıyla Loki bu oyunda büyük yer kaplıyor. Bir önceki oyunda çocukluğunu gördüğümüz Atreus artık ergenliğe gelmiş. Eskisine göre çok daha güçlü ve çevik. Ayrıca birkaç bölümde Atreus olarak da oynuyoruz, ve bu kısımlar gayet eğlenceli.

3. Mimir

God of War Ragnarök - Mimir
God of War Ragnarök – Mimir

Norse mitolojisinin kesik başlı bilge kahramanı Mimir bir önceki oyunun en sevilen karakterlerinden biriydi. Kratos’un belinden sallanan kesik baş bilgeliği ve espirileriyle bizleri eğlendiriyordu. Bu oyunda da aynı yerinde bizlere eşlik ediyor.

4. Thor

God of War Ragnarök - Thor
God of War Ragnarök – Thor

İskandinav mitlerinde en çok adı geçen kahramanlardan biri olan Thor bu oyuna sağlam bir giriş yapıyor. Bir önceki oyunun sonunda bir Easter Egg olarak karşımıza çıkıyordu ve bu oyunda karşılaşacağımız belliydi. Marvel filmlerinden alışık olduğumuz sevecen kahramanın aksine, sinirli, ayyaş ve kaba bir Thor var karşımızda.

5. Odin

God of War Ragnarök - Odin
God of War Ragnarök – Odin

İskandinav mitlerinin temelini oluşturan Odin bu oyunda büyük yer kaplıyor. Başta Kratos ve Atreus’a dostça davransa da ne kadar tekinsiz bir tanrı olduğunu herkes biliyor. Oyunun Odin gününde çıktığını da hatırlatalım. İngilizcede Wednesday bir zamanlar Wodensday yani Odin’in günü anlamına geliyordu, oyunda 9 Kasım Çarşamba çıktı.

6. Freya

God of War Ragnarök - Freya
God of War Ragnarök – Freya

Bir önceki oyunda başta bir cadı olarak karşımıza çıkan Freya, Mimir sayesinde gerçek kimliğini açığa çıkarmıştı. Bu oyundaysa hiç sakin bir giriş yapmıyor. Bir önceki oyunda yaşananların intikamını almak için Kratos ve Atreus’un peşine düşmüş.

7. Freyr

God of War Ragnarök - Freyr
God of War Ragnarök – Freyr

Freya’nın erkek kardeşi Freyr‘in bu oyunda ortaya çıkacağını birçok oyuncu tahmin ediyordu. Aynı Freya gibi bereketi ve bolluğu temsil eden Freyr’da büyülü güçleriyle oyuna dahil oluyor. Freya’nın aksine bizlerle iyi anlaşacak gibi duruyor.

8. Angrboda

God of War Ragnarök - Angrboda
God of War Ragnarök – Angrboda

İskandinav mitlerinde Loki’nin eşi olan Angrboda bu oyunda bizlerle. Özellikle Atreus, yani Loki’yle iyi anlaşacak gibi duruyor. Oyunda önemli bir yer kapladığına şüphe yok.

9. Huldra Kardeşler

God of War Ragnarök - Huldra Kardeşler
God of War Ragnarök – Huldra Kardeşler

Bir önceki oyunda en sevilen karakterler olan Sindri ve Brok yani Huldra kardeşlerdi. İskandinav mitlerinde önemli yere sahip olan cüceler,  oyunda bizlere sıkça yardım ediyor.

10. Tyr

God of War Ragnarök - Tyr
God of War Ragnarök – Tyr

İskandinav mitolojisinde adalet ve savaş tanrısı olan Tyr bu oyunda ekibimize katılıyor. Kratos için bir başka savaş tanrısıyla karşılaşmak sıra dışı olsa gerek.

PlayStation oyunlarını seviyorsanız “PS5’te İki Kişilik Oynanabilen Co-Op ve Çevrimiçi 10 Oyun Önerisi” yazısını okumak isteyebilirsiniz.

God of War Ragnarök Oyun Fragmanı

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler