Dont Starve Together, hayatta kalma oyunlarına aşina olmayanların başlamak için tercih ettiği en zor hayatta kalma oyunudur. Özellikle arkadaşlarınızla oynamak için Dont Starve Together satın aldıysanız elinizde bir rehber olmadan Dont Starve mekaniklerini, crafting sistemini öğrenmek epey zamanınızı alacaktır. Bu durumda bir çok kez ölebilir, hatta oyundan sıkılabilirsiniz.
Eğer planlı hareket eder de pes etmezseniz oyunun keyif verici bir hal aldığını gözlemleyeceksiniz. Yine de iyi bir hayatta kalma rehberine ihtiyacınız olduğunu unutmayın! Neticede Dont Starve oyununa başlarken oyun içi ögelerden tutun da diğer birçok oynanış mekaniğine yabancı olacaksınız.
Bilim makinesi ne işe yarar, simya standı nedir, Dont Starve tarifler ve benzeri birçok cevaplanması gereken soruyla karşılaşacaksınız. Bu sorularla karşılaşmadan önce temel bazı bilgileri öğrenmekte fayda var.
İçerik Başlıkları
Dont Starve Together Taktikleri ve Oyunun Püf Noktaları
- Eğer oyunu Endless modunda başlatırsanız hayalete dönüştüğünüz an Florid Postern’i lanetleyerek yeniden doğabilirsiniz. Bu taktiği her öldüğünüzde uygulayabilirsiniz. Dont Starve Together’a yeni başlayanlar için en ideal moddur.
- Öldüğünüz yerde tüm lootlarınızı kaybedersiniz. Ancak malzemeler kaybolmaz ve siz alana kadar düşürülen yerde durur. Tabi gıdalar veya bazı malzemeleri vahşi hayvanlar yiyebilir, bu ayrı bir konu! Karakterinizin özel bir aksesuarı veyahut ekipmanı var ise düştüğü yeri haritada işaretler. Örneğin; Woodie’nin Lucy adlı baltası, düştüğü yeri haritada işaretler ve baltaya yaklaştığınızda gıcırdayarak konuşur.
- Sadece belirli arkadaşlarınızla oynadığınız bir Dont Starve Together sunucusu kurmak istiyorsanız client server en iyi tercihtir.
- Oyun kurulumu yaparken World Settings menüsünde mevsimsel hareketleri ayarlayabilirsiniz. Isınma turu olan bir başlangıç için oyun içi mevsimi ilkbahardan başlatın. Zaman zaman yağmur yağacak ancak diğer mevsimlerden katbekat iyi olduğunu anlayacaksınız. Eğer uzun bir ilkbahar mevsimi istiyorsanız mevsim uzunluklarını da isteğe göre ayarlayabilirsiniz.
- Oyunda en değerli varlığınız meşaledir. Her daim iki tane meşaleniz olsun. Çünkü gece çöktüğünde karanlıkta kalmak istemeyeceksiniz!
- Oyuna ilk girdiğinizde olabildiğince malzeme toplayıp haritayı keşfedin. Tüm haritayı kenarlarından dolaşırsanız haritanın hatlarını ortaya çıkarırsınız. Orta kısımlarda yer alan tehlikelerle de pek karşılaşmazsınız.
- En önemlisi de biyomları keşfetmek! Çünkü biyomlar crafting yapmak için gerekli tüm ham madde ihtiyacınızı karşılar. Dont Starve Together haritasında yer alan Savanna, Desert, Forest gibi biyomlarda temel ihtiyaçlarınızı giderecek birçok ham madde bulunur.
- Dont Starve Together adı üstünde takım çalışmasına dayalı bir Sandbox oyunudur. Oyunun temel zorluğu oyuncu sayısına göre belirlenir. Eğer iki kişilik bir sunucu kurduysanız oyunda karşılaşacağınız zorluklar da iki kişilik bir takım çalışmasını gerektirir. Bir tazı ile tek başına mücadele ederseniz muhtemelen ölen siz olursunuz.
- Ayrıca önemli diğer bir detay da uygun bir bölgeyi mesken edinmeniz gerektiğidir. Çitler, duvarlar, bir barınak ve eşyalarınızı saklayabileceğiniz bir dolap… Bunlar oyunda en önemli etkenlerdir. Özellikle kış aylarında yiyecek kıtlığı başladığı vakit buzdolabında sakladığınız gıdalar aç kalmanızı önler.
- Science Machine ve Alchemy Engine ilk etapta işinize yarayacak ekipman ve malzemeleri üretmenizi sağlar.
- Hayatta kalmaya yardımcı olmak için yiyecek ve diğer kaynakları yetiştirmeye olanak sağlayan tarım işleri hayatta kalma sürecinde gıda ve ham madde ihtiyacınızı yeterli düzeyde giderir. Nitekim davetsiz misafirlerin tarım mahsullerine saldırması da muhtemeldir. Özellikle Berry Bush bitkisine dadanan bir hindi başınıza bela olabilir ya da yanan bir tazı… Yağmurla birlikte gelen yıldırımdan korunmak için paratoner veya yanan hayvanlardan mahsulleri korumak için Ice Flingomatic makinesini tarım arazisinin ortasına kurabilirsiniz. Her iki makine de yangına karşı üssünüzü korumaya yardımcı olur.
Envanterinizde Boş Slot Kalmadı mı? Chester Gel Oğlum!
Dont Starve Together oyununda topladığınız eşyaları depolayabileceğiniz karakter envanterinde 15 standart slot ve üç giyilebilir slot bulunur. Eğer slotlarınız dolmuşsa ve hala slota ihtiyaç duyarsanız 8 slotluk bir çanta craft edebilirsiniz.
Eğer bu da yetersiz geliyorsa artık Eye Bone arama zamanınız gelmiş demektir. Eye Bone’u Grasslands biyomunda bulabilirsiniz. Grasslands’e geldiğinizde Cobblestone Road yani kaldırımlı bir yol bulmaya çalışın. Eye Bone’u orada bulacaksınız.

Eye Bone’u envanterinize aldığınızda yanınızda Chester belirecektir. Chester’ın üzerine tıkladığınızda 9 slotluk bir envantere sahip olursunuz. Eye Bone envanterinizde kaldığı sürece Chester sizi takip eder.
Eye Bone’u düşürdüğünüzde veya Chester’ın içine koyduğunuzda Chester sizi takip etmeyi bırakır. Ancak bir yere kaybolmaz. Nerede bıraktıysanız Chester orada sizi bekler. Ancak Chester’ı öldürmek isteyen diğer moblara dikkat etmelisiniz.
Chester ölürse eşyalarınız düşer. Ve Eye Bone’un gözü kapanır. Ancak üzülmeyin Eye Bone’un gözü ertesi gün tekrar açılacaktır.
Çevredeki İskeletlerden Ganimetleri Toplayın!
Haritayı keşfetmeye başladığınızda çevrede bazı iskeletlerle tabiri caizse cesetlerle karşılaşacaksınız. Bu iskeletlerin yanında bazı ögeler bulabilirsiniz. Örneğin ham maddeler veya çeşitli ekipmanlar.
Bu ögeler size crafting malzemesi kazandıracaktır. Bazen daha uzun süre hayatta kalmanızı sağlayacak ekipmanlar elde edebilirsiniz.
Altına Hücum!
- Domuz Kralı, altın kazanmanın en kolay yoludur. Domuz kulübelerinin yakınlarında bir yerde bulabileceğiniz Pig King et verildiğinde sizi altın ile ödüllendirir. Canavar eti, kurbağa bacağı gibi etler haricindeki tüm etleri kabul eder.
- Altın kazanmak için bir kazma craft edin. Yalnız unutmayın kazmaların da belirli bir dayanıklılık süresi var. Her ihtimale karşı birden fazla kazma craft edin. Ardından taş ocağı biyomlarını bulun. Genelde kayalar ve dikitleri kazarsanız altın külçesi düşürürsünüz. İki çeşit kaya vardır. Kırık beyaz renkte olan kayadan çeşitli mineraller elde edebilirsiniz. Gri renkli kayalarda altın külçesi bulunur.
- Mağaralarda altın bulma olasılığınız daha yüksektir. Özellikle Plugged Sinkhole adlı sarp kayayı kazarsanız altın külçesi elde edersiniz. Ayrıca mağaralarda bazen depremler meydana gelir. Bu depremleri tetiklemek için Barut ve Slurtle Slime craft edebilirsiniz. Ancak deprem esnasında üzerinize düşebilecek kaya parçalarına dikkat edin. Üzerinize düşen bir kaya parçası sizi öldürebilir.
- Mağaralarda Bunnymen’leri öldürerek Bunny Puff kazanırsınız. Bu Bunny Puff’u Domuz Kralına takdim ettiğinizde size altın külçesi verir. Bunnymen’lerle ilgili olarak önemli bir hususta Domuz adamlarla eşdeğer olduğudur. İyi geçindiğiniz takdirde mağaralarda size yardımcı olacak yegane moblardır. Onları havuç ile besleyerek sadakatlerini kazanabilirsiniz.
- Harabelerde balık tutmaya gidin! Harabelerde balık tutmak epey zorludur. Ancak 5 altın külçe değerinde yılan balığı kazanırsınız. Domuz Kralı ile takas etmek için en ideal Dont Starve Together altın kazanma yöntemidir.
Sağlığınıza Dikkat Edin!
Özellikle dikkat etmeniz gereken sağ üst köşede üç adet bar var. Bunlar Açlık, Can ve Akıl‘dır. Zaman, Dont Starve Together’da hızlı aktığından çabuk acıkırsınız. Çevrenizde gördüğünüz her türlü gıdayı toplayın. Daha doğru tabirle istifleyin!
Çünkü hem mevsim geçişlerindeki kıtlık anında hem de zor zamanlarda bu gıdalar sizi hayatta tutmaya yardımcı olur. Yemekleri Crock Pot ile pişirirseniz hem akıl sağlığı hem de açlığınız uzun süreliğine yatışacaktır. Yağmurda ıslanmak, soğukta kalmak ve aşırı ısınmak akıl sağlığınıza ve canınıza zarar verir.
Eğer Endless modunda oynuyorsanız öldüğünüzde tekrar doğmak için Florid Postern sayesinde tekrar dirilirsiniz. Eğer ilk kez dirildiyseniz can barınızı artık %75 kadar dolacaktır. Ardından 2 kere daha dirilirseniz canınız %25 ile sınırlandırılır.
Böyle bir sınırlandırma oyunda çabucak ölmenize sebep olur. Alchemy Engine’de craft ettiğiniz Booster Shot ile azalan maksimum sağlığınızı artırabilirsiniz. Tek bir Booster Shot ile %25’lik canınızı %50’ye çıkarabilirsiniz.
Canınızı maksimum seviyeye çıkarmak için 2 veya 3 Booster Shot kullanmalısınız. Can sağlığınızı önemsiyorsanız Worm Hole kullanmamanız lehinize olur. Çünkü kullandığınız her Worm Hole akıl sağlığınızın bir kısmını düşürür.
Her Yönden Mükemmel Görünen Bir Üs İnşa Edilebilir mi?
Evet, Neden olmasın? Üssünüz için seçeceğiniz bölge Dont Starve Together’da en önemli adımdır. Bir biyomu mesken edinmek iyidir. Ancak birkaç biyomun tam ortasında bir üs inşa etmek daha iyi! Önemli olan kaynaklara ulaşımı pratikleştirmek. Bu da stratejik bir tercihtir.
Eğer Woodie veya Maxwell karakteriyle oynuyorsanız ormanın yakınında bir yere üs inşa etmek en iyisidir. Sonbahar ormanı gibi bir görünümde olan Deciduous biyomunda yaprak döken ağaçlar, ateş böcekleri ve bolca mantar bulunur.
Hatta bazen Domuz Kralı’nın köyüne de rastlayabilirsiniz. Domuz köylerine yakın kurulan üsler tazı saldırılarını rahatça savuşturabilir. Deciduous ormanı Glommer heykeli ile ünlüdür. Bu heykeli dolunayda ziyaret ettiğinizde Glommer adlı dev uçan bir böcek peydah olur.
Glommer’ı öldürürseniz hemen Crampus gelir ve yere düşmüş eşyaları çalmaya çalışır. Bu yüzden ilk tercihinizi Glommer’ı evcilleştirmekten yana kullanın. Akıl sağlığına dakikada +6.25 ekliyor.

Savannah biyomunda bolca Beefalo ve Tavşan vardır. Bu da et istifi bakımından oldukça verimli bir tercihtir. Ayrıca bolca saman bulunur. Saman birçok craft ögesinin temel maddesidir.
Bataklık biyomu olarak bilinen Marsh, Dont Starve Together’da yer alan en tehlikeli biyomların başında gelir. Merms, Tentacles ve örümcekler bu biyomda sürekli olarak çatışma halindedir. Yere düşen etler ve ham maddeler toplanabilir. Fakat uygun bir üs yeri değildir.
Çöl biyomu akıl sağlığı için gerekli olan tüm kaynaklara sahiptir. Kaktüsler, ince dallar ve çeşitli kaya mineralleri… Ayrıca Dragonfly ile karşılaşmak olasıdır. Dragonfly’ı öldürmek harika ganimetler kazandırır. Fazla yiyecek yoktur ancak sakin bir ortam için tercih edilebilecek en iyi üs biyomudur.
Kayalık biyomu harika bir maden ocağıdır. Altın ve Potasyum Nitrat gibi birçok değerli madeni kayaları kazarak elde edebilirsiniz. Ayrıca örümcek yuvaları bakımından zengindir.
Örümceklerden iyileştirme merhemi için örümcek bezi ve örümcek yumurtası toplayabilirsiniz. Ancak üs için elverişli değildir. Ancak bu biyomun yakınınızda olması kaynak bakımından oldukça önemlidir.
Mosaic biyomu çakmaktaşı ve iyi bir kaya kaynağıdır. Fakat bu biyomun ortasına kuracağınız üs meteorların uğrak noktası haline gelebilir. Dont Starve Together’da meteor kıyametine tanıklık etmemek için buraya üs yapmayın. Ancak Mosaic biyomunun biraz ötesinde bir yere konuşlanmanız size avantaj sağlayacaktır.
Grasslands açık yeşil çimlerin bulunduğu harika bir bayır biyomudur. Dont Starve Together’a yeni başlayan oyuncular için tüm temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri yegane yerleşim bölgesidir.
Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Dont Starve Together İpuçları
- BeeQueen ve DragonFly’ın yakınına üs inşa edilmesini önermiyoruz. Ancak riskli olsa da duruma göre BeeQueen sonsuz bal kaynağı için tercih edilebilir.
- Bir üssü deniz kenarına veya bir köşeye yerleştirmek başta stratejik bir hareketmiş gibi görünebilir ancak böyle bir yerleşim Night Hand‘den kurtulma girişiminize limon sıkacaktır.
- Mağara girişlerinde ve dikitlerde çokça bulunan Batiliskler dikkat edilmesi gereken baş belası moblardır. Eğer Wigfrids ve Wolfgangs karakterini kullanmıyorsanız bu bölgelere üs kurmanız tercih edilmez.
Dont Starve Together Fragmanı