Üniversite okumak, bir meslek sahibi olmak veya kişisel hobilere yönelmek adına önemli bir adımdır. Özellikle 2 yıllık bölümler, yani ön lisans bölümleri, bu amaçlar ile okunsa da öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilirler.
İçerik Başlıkları
Dikey Geçiş Ne Anlama Gelmektedir?
Dikey geçiş, birçok öğrenci için merak konusudur. DGS nedir diyorsanız önlisans programlarını tamamlayan öğrencilerin, lisans programlarına geçiş yapabilmesini sağlayan bir sistem olduğunu bilmelisiniz. DGS sınavı, öğrencilere daha üst düzey eğitim alma imkanı sunarak 2 yıllık bölümleri 4 yıllığa tamamlar.
Dikey geçiş kişilerin akademik kariyerlerini geliştirmelerine yardımcı olur. Dikey geçiş nasıl yapılır derseniz genellikle belirli bir akademik başarı düzeyi ve sınav sonucu ile gerçekleştirilir diyebiliriz. Dikey geçiş yapan kişiler önlisans eğitiminde edindiği bilgileri ve yetenekleri daha derinlemesine lisans düzeyine taşıyabilirler. Bu da kişilerin kendilerini geliştirmelerini sağlar.
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) önemli bir sınavdır. Bu sınav önlisans programlarından lisans programlarına geçiş yapmak demektir. Önlisanstan lisansa geçmek isteyen öğrencilerin katıldığı bir sınav olan DGS sınavı oldukça faydalıdır çünkü kişilere akademik gelişim sağlar. Bu sınav, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen kriterler usulünce düzenlendiği için ilgili kurumun sayfasını incelemelisiniz.
DGS ne demek derseniz bu sınav genel olarak sayısal ve sözel bölümden oluşur diyebiliriz. DGS adayların akademik bilgi düzeyini ölçmeyi amaçlayan bir sınav olarak çok faydalıdır. Sınav sonuçlarına göre, ilgili bölümlere yerleştirilmek mümkündür. Pek kolay bir sınav değildir.
Yatay ve Dikey Geçiş Arasındaki Fark Nedir?
Yatay geçiş ve dikey geçiş sınavları birbirinden farklıdır. DGS önlisanstan lisansa geçiş içindir. Yatay geçiş ise bir üniversiteden diğerine ya da bir bölümden diğerine geçiş yapmak demektir. Yatay geçiş genellikle belirli bir not ortalamasına sahip olmalısınız. Puanınız uygun değilse yatay geçiş yapamazsınız. Ayrıca yatay geçiş yapmak üniversitenin belirlediği şartlara bağlıdır.
DGS’ye Kimler Başvurabilir?
DGS’ye başvurabilmek için önlisans mezunu olmak gerekir. Yani dikey geçiş nedir derseniz, önlisans programından lisansa geçiş sınavıdır. Bu yüzden önlisanstan mezun olma şartı aranmaktadır. Adayların, Türkiye’deki Yükseköğretim Kurumlarına bağlı önlisans programlarından mezun olmamaları demek bu sınava girme haklarının olmaması demektir.
DGS’ye başvuracak öğrencilerin belirli bir akademik başarılar olmalıdır. DGS’ye başvuracak adayların başvuru tarihlerini de takip etmeleri lazımdır. Çünkü bu başvuru tarihleri YÖK tarafından belirlenir ve her yıl değişir. İlgili sene için sistemden başvuru zamanını takip edebilirsiniz. Resmi kurumların açıklamaları önemlidir. O nedenle tek karar mercii burada YÖK’tür.
DGS Başvuru Süreci
DGS başvuru süreci dikkatle takip edilmelidir. DGS’ye kimler girebilir derseniz, önlisans mezunları diyebiliriz. DGS başvuru süreci şu şekildedir:
- Online Başvuru Yapın
- Belgeleri Hazırlayın
- Sınav Ücretini Ödeyin
- Sınav Takvimini Takip Edin
Başvuru süreci her yıl değişir. Bu yüzden YÖK’ün resmî açıklamalarını takip edin. DGS şartlarını bilmek önemlidir.
DGS İle Geçiş Yapılabilen Bölümler Ve Programlar
DGS ile geçiş yapabileceğiniz bölümleri merak ediyor olabilirsiniz. DGS bölümleri önlisans mezunlarının merak konusudur. DGS’ye girebilmek için önlisans mezunu olunmalıdır. DGS bölümleri şunlardır;
- İşletme
- Maliye
- İktisat
- Sosyal Hizmet
- Hukuk
- Bilgisayar Mühendisliği
- Elektrik Elektronik Mühendisliği
- Hemşirelik
Bu bölümlere DGS sınavıyla girebilirsiniz. Elbette bu bölümlere girebilmek için önlisans programlarından mezun olmak gerekir. DGS sınavına girerek ilgili alanlarda daha yüksek eğitim alabilirsiniz. Elbette her üniversite ve bölüm için geçiş şartları değişiklik gösterebilir. Bu sebeple ilgili okulun sayfasını takip edin.
DGS 2025 Ne Zaman Yapılacak?
DGS’nin 2025 yılında ne zaman yapılacağı halihazırda belli değildir. Bu zaman Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir. YÖK’ün resmi sitesini takip etmeniz gerekir. Sınav genellikle her yılın yaz aylarında gerçekleşir. Kesin tarihlerin açıklanması için YÖK’ün resmi bir duyuru yapması lazımdır.
DGS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
DGS hangi dersler var ve dikey geçiş puanı kaç olmalı gibi birçok soru sorulmaktadır. DGS konusuna dair sıkça sorulan sorular genellikle sınavın içeriği ve zamanıyla ilgilidir.
DGS’de Ne Tür Sorular Sorulur?
DGS’de genellikle sayısal ve sözel bölümler dair sorular sorulur. Sayısal bölümde hangi sorular var derseniz, matematik, geometri ve mantık soruları vardır. Sözel bölümde ise Türkçe, sözel mantık ve genel kültür gibi sorular vardır. Bu sorulara doğru yanıt vermek önemlidir. Çünkü bu sorularla adayların analitik düşünme becerileri ölçülür. Ayrıca DGS soruları kişilerin genel bilgi düzeylerini ölçmeyi amaçlar diyebiliriz.
Önlisans Akademik Not Ortalaması Dikey Geçişte Önemli Midir?
Önlisans akademik not ortalaması dikey geçiş sınavında önemlidir. DGS sonuçlarının yanı sıra, adayların önlisans programındaki not ortalamaları da toplam puana dahil edilir. Not ortalaması mutlaka değerlendirme sürecinde dikkate alınır. Yüksek not ortalamasına sahip olmak önemlidir. Çünkü dikey geçişle istediğiniz bölüme geçebilirsiniz. Yüksek puan adayın lisans programlarına yerleşme şansını artırır. Bu nedenle, önlisans eğitiminde de başarıyı yakalamak gerek.
Dikey geçiş, önlisans mezunları için önemli bir şans sunsa da bu şansı değerlendirmek önemli ve yüksek puan alınmalıdır. Kişiler akademik not ortalamalarını mutlaka yüksek tutmalıdır. Çünkü akademik kariyerlerini ilerletmek isteyenler geçiş yapabilmek için yüksek puana sahip olmalıdır. Sınav sürecinde dikkatli bir şekilde planlama yapın. Sizden istenen gerekli hazırlıkları tamamlayın. Tüm bu hususlara dikkat etmek bireylerin başarıya ulaşmalarında kritik bir rol oynar diyebiliriz.
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) önemli bir sınav olsa da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu sınav önlisans programlarından lisans programlarına geçmek için yapılır. Önlisanstan lisansa geçmek isteyenler mutlaka DGS’ye girmelidirler. Tabii ki DGS’ye girmek için bazı hususlara dikkat etmek gerekir.