Çeşitlilik, Eşitlilik ve Kapsayıcılık Nedir? Neden Önemlidir?

Çeşitliliği Oluşturan Özellikler Nelerdir

Yaşam koşulları ve çevresel faktörler, her insanın aynı standartlarda yaşamasına ve aynı deneyimleri edinmesine olanak sağlamayabilir. Bu sebeple, her insan eşit şartlarda büyüyüp yetişemez ve dolayısıyla bir çeşitliliğe sebep olur. Toplum olarak üzerimize düşen ise, bu çeşitliliğe saygı duymak, eşitliği ve kapsayıcılığı sağlamaktır.

Çeşitlilik Nedir? 

Çeşitlilik, bir grup içinde farklılıkların olması demektir. Çeşitlilik dediğimizde farklı kimliklerin, deneyimlerin, düşünce biçimlerinin ve kültürel arka planların varlığından söz etmiş oluruz. Kapsayıcılık nedir dediğimizde ise tüm  çeşitlilikleri içine alan bir kavramdan söz ederiz. Bu sebeple bu iki kavram birbirine karıştırılmamalıdır.

Çeşitlilik bireylerin cinsiyet, yaş, etnik köken, din, engellilik durumu, cinsel yönelim ve diğer sosyal özellikler gibi çeşitli unsurlara dayanan zengin kimliklerinin varlığını bize tanımlar. Mesela bir iş yerinde çeşitlilik olabilir. Çeşitlilik, sadece bireylerin kimlikleriyle ilgili bir kavram değildir. Bu kavram aynı zamanda bu kimliklerin etkileşimini de bizlere anlatır. Farklılıklar aslında birer çeşitliliktir.

Kapsayıcılık nedir

Çeşitliliği Oluşturan Özellikler Nelerdir?

Çeşitliliği oluşturan başlıca birçok özellik vardır. Çeşitliliği oluşturan özellikler şunlardır:

  1. Etnik ve Kültürel Çeşitlilik Özellikleri: Farklı etnik grupların da bir yaşam tarzı vardır. Farklı kültürel geleneklerin ve yaşam tarzlarının varlığı, aslında içinde yaşanılan toplumun zenginliği demektir.
  1. Cinsiyet ve Cinsel Yönelim Farklılıkları: Cinsiyet çeşitliliği sadece kadın ve erkekten ibaret değildir.  LGBTQ+ bireylerini de bu çeşitlilik içinde değerlendirmek gerekir.
  1. Çeşitli Yaş Grupları: Farklı yaş gruplarındaki bireyler, toplumun farklı deneyimlerini anlatır. Bu yüzden her yaştan kişiye saygılı olunmalıdır.
  1. Engellilik: Engelli bireylerin de toplumda yeri vardır. Engelli bireylerin de iş gücüne katılması, organizasyonların içinde yer alması gerekmektedir.
  1. Sosyal ve Ekonomik Çeşitlilik: Bireylerin sosyal ve ekonomik durumu birbirinden farklı olabilir. Kimi daha iyi ekonomik seviyedeyken kimi olmayabilir.  Yine de herkese eşit yaklaşılmalıdır.

Çeşitlilik, her alan için gereklidir. Gelişim gösterebilmek için bir grup içinde farklılıkların olması gerekir. Çeşitlilik dediğimizde farklı kimliklerin etkileşiminden söz ederiz. Ayrıca farklı deneyimlerin, düşünce biçimlerinin ve kültürel arka planların varlığından da haberdar oluruz. Kapsayıcılık günümüz iş dünyasında dahi ihtiyaç duyulan bir şeydir.

Hayatımızda ve sosyal olan her alanda tüm çeşitlilikler önemlidir. Çeşitlilik, bireylerin cinsiyet, yaş, etnik köken, din, engellilik durumu, cinsel yönelim ve diğer sosyal özelliklerini kapsar.  Mutlaka her alanda çeşitlilik olmalıdır.

Sadece bireylerin kimlikleriyle ilgili bir kavram gibi düşünülemez çünkü çeşitlilik kavramı aynı zamanda bu kimliklerin birbiriyle etkileşimini anlatır. Farklılıklar olmasa hayatın çeşitliliğini göremeyiz. Her alanda çeşitlilik olmalı ki karşılıklı bilgi alışverişi yapılabilsin. Çeşitlilik sadece etnik konuları kapsamaz. Fikir çeşitliliği de hayatın her alanında gereklidir.

Çeşitlilik Nedir

Bağlılık ve Çeşitlilik İlişkisi Nasıldır?

Bağlılık, bireylerin çalıştıkları şirketlere olan bağlılıklarını ifade etmektedir. Bir bireyin bağlı olduğu organizasyonda çeşitlilik de olabilir.  Çeşitlilik ile bağlılık arasındaki ilişki tabii ki vardır. Çalışanların kendilerini kabul edilmiş hissetmeleri için o topluma bağlı olmaları gerekir.

Bağlılık, kişilerin değerli hissetmeleri ile doğrudan ilişkilidir. Çeşitli bir iş ortamı gereklidir çünkü herkes birbirine bir şey katar. Eşitlik nedir dediğinizde çeşitliliğin olduğu ortamda herkesin birbirine saygılı davranmasıdır.  Bireylerin kendilerini ifade edebilecekleri, fikirlerini paylaşabilecekleri ve güvenli bir ortamda çalışabilecekleri bir alana ihtiyaçları vardır. Kimse kabul görmediği, dışlandığı bir yerde çalışmaz. 

Çeşitlilik olması, işyerine bağlılığı artırır. Neden derseniz çünkü çalışanlar, farklılıklarının kabul edildiğini gördüklerinde, o işyerine daha çok ait  hissederler. Bu durum da çalışanların işlerine daha fazla katkı sağlamasına ve motivasyonlarının yükselmesine yol açar dersek yanlış olmaz. İşyerinde eşitlik önemlidir. 

İş Yerinde Eşitlik Nedir?

İş yerinde eşitlik önemlidir. Eşitliğin tüm çalışanların aynı haklara sahip olması demektir. Birçok çalışan da bunu istemektedir. Eşitlik kavramı nedir dediğinizde fırsatlara ve kaynaklara erişimin ortak olarak sağlanması anlamına gelir. Eşitlik, bireyler arasında ayrımcılığın ortadan kaldırılması demektir. Böylece herkes adil bir şekilde muamele görebilir. İşte bu yüzden iş yerinde eşitlik sağlamak, işe alım süreçlerinden terfi olanaklarına kadar her alanda uygulanmalı ki farklı insanların iş gücüne katılımı artsın. 

Eşitlik ve adalet örnekleri nedir derseniz, bir işyerinde herkesin eşit haklara sahip olması demektir. Eşitliğin olmadığı firmalar başarılı olamaz.  Eşitlik ve adalet nedir dediğinizde etnik çeşitlilik de olsa tüm adayların haklarının aynı ölçüde korunmasından söz edersiniz. 

İş Yerinde Kapsayıcılık Ne Demek?

İş yerinde kapsayıcılık, bir organizasyonun tüm bireylerin eşit bir şekilde katılımlarının amaçlanmasıdır. Bir şirkette mutlaka kapsayıcılık olmalıdır. Çalışanların değerli hissetmelerini ve potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlamaya yönelik çalışmalar olmalı ki  çalışanlar o şirkete bağlı olsun. Kapsayıcı bir iş yeri herkes için istenen bir işyeridir. Farklılıkların zenginliğini kabul etmek gerekir. Mesela etnik çeşitlilik nedir dediğinizde din, dil, ırk vs. ayırt etmeden herkesin kapsandığı bir ortamdan söz edebiliriz. 

Kapsayıcılık, sadece belirli gruplar için yapılmamalıdır. Keza bu kapsayıcı olmak demek değildir. Kapsayıcı olmak tüm çalışanlara yönelik bir anlayış geliştirmeyi gerektirir. Bu, çalışanların seslerini duyurabilmeleri için de alan açmak demektir. Kapsayıcı olduğunuzda çalışanların işyerine katkıda bulunabilmeleri ve kendilerini güvende hissetmeleri için gerekli ortamı oluşturmayı önceleyebilirsiniz. 

Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılığın Faydaları Nelerdir?

Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığın birçok faydası vardır. Öncelikle işyerlerinin gelişimi için gereklidir. Farklılık ne demektir dediğimizde birçok ırk, kültür ve inançtan kişinin bir arada olmasıdır diyebiliriz. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığın faydaları şöyledir:

  • Yaratıcılık ve İnovasyon Gelişimi
  • İş Performansı Artışı
  • Çalışan Bağlılığı ve Memnuniyetinin Sağlanması
  • İtibar ve Marka Değerinin Güçlenmesi
  • Daha İyi Müşteri İlişkilerinin Kurulması
  • Zorunlu Uyum Oluşması

Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık, modern iş hayatında tüm şirketlerin benimsemesi gereken unsurlardır.  Kapsayıcı olmak önemlidir. Her kişinin işyerinde önemli hissetmesi gerekir. Kapsayıcı olmak işyerine bağlı olmayı getirir. Bu unsurların sağlanması, sadece bir etik sorumluluk gibi algılanmamalıdır. Bunlar aynı zamanda organizasyonların başarıya ulaşmasında kritiktir diyebiliriz. Bu detaylara dikkat etmeyen işyerleri başarılı olamaz.

Çeşitliliği desteklemek gerekir. İnsanlara  mutlaka eşit fırsatlar sunan ve kapsayıcı bir ortam yaratan iş yerleri tercih edilmelidir. Geleceğin iş gücünü etkin bir şekilde şekillendirmek istiyorsanız etnik çeşitliliğe olumlu yaklaşın.  Başarınızın sürdürülebilir olması için çeşitlilik önemlidir.  

Çeşitlilik, bir grup içindeki farklılıkların kabul edilmesi ve görülmesiyle ilgilidir. Her işyerinde çeşitlilik olması önemlidir. Çeşitlilik dediğimizde farklı kimliklerin, deneyimlerin, düşünce biçimlerinin hayatımıza tesirinden söz ederiz. Farklı birçok kültürel arka planların varlığından söz etmiş oluruz. Kapsayıcılık her şirkette mutlaka olmalıdır çünkü tüm  çeşitlilikleri içine alan bir ortama ihtiyaç vardır.

Çeşitlilik, bireylerin cinsiyet, yaş, etnik köken, din, engellilik durumu gibi unsurları farklı olsa da bir arada yaşamayı öğrenmekle ilgilidir. Çeşitlilik aslında bir ihtiyaçtır. Çünkü etrafınızdaki farklı insanlar size birçok şey  öğretir. Çeşitlilik demek sadece kimlikleri tanımlamak demek değildir. Kimlikler arası etkileşimin de ifadesidir.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler