Aday Takip Sistemi Nedir? ATS Uyumlu CV Nasıl Olmalıdır?

ATS Nasıl Çalışır

Teknoloji ve uygulamaların hız kesmeden gelişmesi ile birlikte, birçok alanda yeni gelişmeler ve sistemler ortaya çıkmaktadır. Hız kesmeden gelişen bu alanlardan birisi de şüphesiz ki veri toplama ve okumadır. ATS, bilinen adıyla aday değerlendirme sistemi, bu alandaki gelişmelerden önemli olanlardan birisidir.

ATS Nedir?

ATS (Applicant Tracking System) nedir sorusuna cevap olarak işverenlerin başvuruları daha etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı yazılımlar diyebiliriz. ATS sistemi, iş ilanlarına yapılan başvuruları toplar, organize eder ve analiz eder.

ATS sistemi nedir sorusuna cevap olarak bilinmeli ki özgeçmişleri tarayarak adayların uygunluğunun değerlendirildiği bir sistemden bahsetmekteyiz. Bu sistem adayları belirli kriterlere göre filtreleme yapar. İnsan takip sistemi sayesinde insan kaynakları departmanları için başvuru süreci hızlı ilerler. 

ATS Nedir

ATS Ne İşe Yarar?

ATS cihazı nedir sorusu çok sorulmaktadır. ATS, işverenlerin başvuru sürecini yönetmelerini kolaylaştırır. Bu süreci otomatikleştirerek zaman ve iş gücü tasarrufu sağlar diyebiliriz. ATS şu işlere yarar;

  • Başvuruları Toplama
  • Başvuruları Filtreleme
  • Veri Analizi Yapma
  • İletişim Yönetimi Yapma

Aday takip sistemi işverenlerce  kullanılmaktadır. Bu sistem sayesinde daha nitelikli adayları hızla bulabilmek mümkündür. 

ATS Nasıl Çalışır?

ATS sistemi çalışma şeklinde yazılımların veri toplamaları ve filtrelemeleri söz konusudur. ATS takip şu şekilde çalışır; 

  1. Veri Toplama
  2. Tarama ve Analiz Yapılması
  3. Filtreleme İşlemleri
  4. Raporlama Yapılması

İşe alım süreci hızlanmasını istiyorsanız ATS kullanabilirsiniz. Bu şekilde daha etkili bir aday değerlendirmesi yapmak mümkün olacaktır. 

ATS’lerin Avantajları ve Dezavantajları

ATS sistemlerinin bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Bu avantajlardan kimisi zaman kazandırmak ve hata azaltmak iken, dezavantajları genellikle sistemsel sorunları oluşturur.

ATS’nin Avantajları:

  • Zamandan Tasarruf Etmek
  • Verimli  Olmak
  • Hataları Azaltmak
  • Büyük Veri Analizi Yapmak

ATS’nin Dezavantajları:

  • Yanlış Eleme Yapmak
  • Teknik Sorunlar Çıkması
  • Sınırlı Değerlendirme İmkânı

Tüm bunlar ATS sistemiyle ilgili önemli konulardır. ATS, işverenlerin başvuruları daha etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı yazılımlardır ve oldukça kullanışlılar diyebiliriz. ATS, iş ilanlarına yapılan başvuruları toplamakla görevlidir. Sonra organize eder ve analiz eder. ATS sistemi oldukça önemlidir özgeçmişleri tarayarak adayların uygunluğunun değerlendirildiği bir sistemdir.

Teknolojik imkanlar bu fırsatı vermektedir. İşverenlerin hızlı işe alım süreci yönetmeleri için ATS sistemi önemlidir. Yazılımlar sizin yerinize işe alımları yönetebilir. Bu sistem adayları belirli kriterlere göre filtreleme yapar. İnsan takip sistemi sayesinde insan kaynakları departmanları için başvuru süreci hızlı ilerler.

ATS Ne İşe Yarar

ATS Dostu CV Nasıl Hazırlanır?

ATS dostu bir CV hazırlayarak işe alım şansınızı artırabilirsiniz. Bu, size işe alım sürecinde avantaj sağlayabilir. ATS ne demek diyorsanız, aday takip sistemi olduğunu bilmelisiniz. ATS (Applicant Tracking System) son zamanlarda revaçta olan bir aday inceleme sistemidir.

ATS ile işverenlerin başvuruları daha etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı yazılımlar kullanılır. ATS sistemi, iş ilanlarına yapılan başvuruları toplar. Sonra organize eder ve analiz eder. Bu sistem adayları belirli kriterlere göre filtreleme yapar. İnsan takip sistemi sayesinde insan kaynakları departmanları için başvuru süreci hızlı ilerler. ATS dostu CV hazırlamak sizi öne çıkarır. Diğer adaylardan daha çok dikkat çekmek için CV hazırlarken buna dikkat edin.

ATS Dostu CV’de Olması Gereken Özellikler

ATS dostu CV’de olması gereken özellikleri aşağıda bulabilirsiniz. ATS cihazına uygun CV nasıl hazırlanır diye çok sorulmaktadır. ATS, işverenlerin başvuru sürecini yönetmelerini kolaylaştırır. Bu süreci otomatikleştirerek zaman ve iş gücü tasarrufu sağlar diyebiliriz. Sizler de işe alım sürecinizi teknolojikleştirmek istiyorsanız, ATS dostu CV hazırlayın. 

  • Sade ve anlaşılır tasarım benimseyin: Sade ve anlaşılır bir tasarım olmazsa olmazdır. Çünkü  ATS’nin özgeçmişinizi taraması bu sayede kolaylaşacaktır. Karmaşık grafikler kullanmayın.  Düz yazı metinden oluşan bir düzen tercih edin. 
  • Kolay okunabilir fontlar kullanın: Arial, Calibri veya Times New Roman basit fontlardır. Bu tarz basit fontlar kullanın. Böylece CV’nizin okunabilirliğini artırmış olursunuz. ATS telefon numarası okunabilirliği de önemlidir. 10-12 Punto arasında punto ayarı yapın.  
  • PDF veya DOCX formatında kaydedin: PDF veya DOCX formatı önemlidir. CV’nizi kaydederken bu formatlarda kaydedin. PDF veya DOCX formatları ATS sistemlerinin özgeçmişinizi doğru okuması için gereklidir. 
  • Standart başlıklar kullanın (Eğitim, İş Deneyimi, Yetenekler): CV’nizin bölümlerini mutlaka standart başlıklar kullanarak dizayn edin. Mesela hazırlarken “Eğitim”, “İş Deneyimi” gibi başlıklar verin. Veya “Yetenekler” gibi başlıklar kullanın. ATS böylece bilgilerinizi daha kolay anlayacaktır.
  • İş ilanındaki anahtar kelimeleri ekleyin: Başvurmak istediğiniz pozisyonla ilgili iş ilanındaki anahtar kelimelere bir bakın. Bu kelimeleri özgeçmişinize dahil edin. Bunu yaparsanız ATS’nin dikkatini çekersiniz. ATS’ye uyumlu CV hazırlamak isteyenler bunları bilmelidir. Çünkü bu sayede sisteme uygun bir aday olarak öne çıkarsınız. ATS sistemi veri analizi, başvuru toplama, başvuru filtreleme ve iletişim organizasyonu yapar. Aday takip sistemi işverenlerce  kullanılmaktadır. Bu sistem sayesinde daha nitelikli adayları hızla bulabilmek mümkündür. Sizler de özgeçmişinizi insan takip sistemine uygun hazırlayın. İşe alım şansınızı artırın. 
  • Ters kronolojik sıra ile deneyim ve eğitim bilgileri: Bilgilerinizi ters kronolojik sırayla yazın. Mesela iş deneyimlerinizi ve eğitim bilgilerinizi bu şekilde ekleyin. En güncel deneyiminiz, ilk sırada yer alsın. ATS’nin dikkatini böyle çekmek mümkündür. 
  • Karmaşık biçimlendirmeden kaçının: Karmaşık maddeler eklemeyin. Karmaşık tablolar, grafikler veya şekiller kullanmayın. Hatta bunları kullanmaktan kaçının. Bilinmeli ki bunları ATS yanlış okumaktadır. ATS uygulaması veri analizi, başvuru toplama, başvuru filtreleme ve iletişim organizasyonu yapan bir  uygulamadır. Aday takip sistemi işverenlerce  kullanılmaktadır. Bu sistem sayesinde daha nitelikli adayları hızla bulabilmek mümkündür. Sizler de özgeçmişinizi insan takip sistemine uygun hazırlayın. İşe alım şansınızı artırın. ATS’nin özgeçmişinizi yanlış okumamasına dikkat edin. İstenen  verilere uygun CV hazırlayın. 
  • Kısaltmaları tam yazılı şekliyle kullanın: Kısaltmaları tam yazısıyla kullanın. Kısaltma yazmayın. Mesela “İnsan Kaynakları” yerine “İK” yazmayın. Çünkü ATS bunu doğru okumayacaktır. 
  • Telefon ve e-posta bilgilerini açıkça yazın: ATS’nin CV’nizi doğru okumasını istiyorsanız iletişim bilgilerinizi (telefon numarası ve e-posta adresi) görünür şekilde yazın. Hatta CV’nizin en üst kısmında bu bilgilere yer verin. Böylece işverenler sizinle hemen iletişime geçecektir. Gördüğünüz gibi ATS çok önemli bir sistemdir. ATS’nin özgeçmişinizi yanlış okumamasına dikkat edin. İstenen  verilere uygun CV hazırlayın. Bu husus son derece önemlidir. İşe alımda dikkat edilmesi gereken hususlar diyebiliriz.
  • Başarılarınızı sayısal verilerle destekleyin: Başarılarınızı sayısal verilerle desteklemeniz ATS için önemlidir.  Somut verilerle desteklemek, ATS’nin ölçümünü kolaylaştırır. İnsan kaynakları yöneticileri de bunu önemser. Hangi sayısal oranlarla hangi sonuçları elde ettiğinizi CV’nize ekleyin.
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler