Japon iş dünyasının başarı anahtarı Kaizen metodu hakkında bilmeniz gereken her şeyi adım adım anlattık. Hem Kişisel gelişiminizde bir rehber hem de iş dünyasında başarılı olmanız için bu verimli metodu mutlaka uygulamalısınız.
Kaizen, küçük, devam eden olumlu değişikliklerin önemli iyileştirmeler elde edebileceği fikrine dayanan sürekli iyileştirme yaratmaya yönelik bir yaklaşımdır.
Tipik olarak, işbirliği ve bağlılığa dayanır ve dönüşümü sağlamak için radikal veya yukarıdan aşağıya değişiklikleri kullanan yaklaşımların aksine durur.
İçerik Başlıkları
Kaizen Nasıl Ortaya Çıktı?
Kaizen, sürekli iyileştirme için Japonca bir kelimedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Koreli bir savaş gazisi ve girişimci olan Dr. Masaru Ibuka tarafından icat edildi. 1945’te çalışanlarda öz motivasyonun ve olumlu tutumun önemini gözlemledi. Savaş sırasında çok sayıda işçi sıkıntısı ve vardiyalı çalışmadan kaynaklanan verimlilik kaybıyla mücadele etmek için Sıfır Hata (Sıfır Defect) adlı bir felsefe yarattı.
Kaizen Yöntemi Nasıl Çalışır?
Örneğin, çalışanlarınızın belirli bir alanda verimliliklerini ve üretkenliklerini artırmaya çalıştığını hayal edin.
Odak noktanız, bir ürün paletini depodan fabrikaya ve müşterinin montaj hattına taşımak için gereken süreyi azaltmaktır. Ekibiniz bu süreci beklenen 4 saatlik zaman aralığına nasıl indireceğine odaklanabilir.
Bu, süreçten birkaç adımın kaldırılmasını içerebilir. Bu sürece dahil olan her kişi daha sonra bu süreci iyileştirmek için neler yapabileceğine ve nasıl ilerleneceğine odaklanır. Sürekli iyileştirme bir adım daha ileri gider. Daha sonra süreçte küçük, artımlı iyileştirmeler yapmaya başlayacaksınız.
Kaizen’in Anlamı Nedir?
Kaizen “daha iyisi için değişim” anlamına gelir ve 1950’lerden beri Japonya’da uygulanmaktadır. Kaizen’in en önde gelen savunucularından biri Toyota’nın kurucusu Kiichiro Toyoda’dır. 1934’te büyüme ve yenilik arayışında şirket kültürü ve değerleri için bir rehber olan “Toyota Yolu”nu yayınladı.
“Toyota” adı, iki Japonca kelimenin birleşimiydi: “zorlukla ilerleme” anlamına gelen “toyota” ve “kontrol etme veya yönlendirme” anlamına gelen “ken”. “Toyota” kelimesinin gerçek anlamı, tam olarak Kaizen Metodu’nun anlamı olan “zorluklardan kurtulma ve cevapları bulma çabası”dır.
Kaizen Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Kaizen Metodu’na göre, işin sonunu düşünerek başlarsınız. Kendinize, “Başarmak istediğim sonuçlar nelerdir?” diye sormalısınız
Ardından, “Bu sonuçlara ulaşmamı engelleyen nedir?”. Bu soru genellikle “Beni engelleyen nedir?” şeklinde çerçevelenir.
Bu keşiften çıkardığınız ana sonuçlar genellikle şunlardır:
- Büyük bir sorun var ve durum yararsız ve verimsiz.
- İstenmeyen ve/veya verimsiz bir şey yapmaya takılıp kaldınız.
- Değişime ihtiyacınız var.
- Sizi mevcut durumunuzun sonuna getirmek için yapabileceğiniz yeni ve değerli bir şey var.
Sizi engelleyen şeyi belirledikten sonra, onu ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Bu genellikle hayatınızda başarı için daha fazla potansiyele sahip başka bir faaliyete geçmek anlamına gelir.
Kaizen Yönteminin Sonuçları Nelerdir?
Bu değişikliklerin başarısı, sürekli olarak ek iyileştirme arayışına olan bağlılığa dayalı olacaktır. Aynı odağı nasıl uygulayabileceğimize ve sürekli iyileştirmeye nasıl odaklanabileceğimize iyi bir örnek, ürünlerimizin kullanımını artırmanın yollarını aramaktır.
Üretilen ürünlere olan talebin arttığını gördüğümüzde, ek ürünlere veya farklı pazarlama çabalarına olan ihtiyacı fark edeceğiz veya ürünlerin miktarını ve/veya kalitesini artırma ihtiyacını fark edebilirsiniz.
Bir müşterinin işi için gerekli bilgisayar donanımını veya yazılımını edinme becerileri hakkında soruları veya endişeleri varsa, satış olasılığını artırmak için bu soruna bir çözüm tasarlamalısınız.
Dolayısıyla Kaizen felsefesinde en önemli sonuç iyi bir vizyon sahibi olmaktır. Vizyon sahibi bir kimsenin iş dünyasında başaramayacağı şey yoktur.