Wonder Woman 1984 detaylı film incelemesi ve DC evreni hakkında; Wonder Woman Easter Eggs ve DC Easter Eggs’leri ile ilgili her şey Wonder Woman 1984: İnceleme ve Easter Eggs’ler adlı inceleme yazımızda!
Patty Jenkins‘in yönettiği ikinci DC yapımı olan ve DC Extended Universe‘ün 9.filmi olan Wonder Woman 1984’ün oyuncu kadrosunda ilk filmden de tanıdığımız Gal Gadot ve Chris Pine’ın yanı sıra Kristen Wiig ile Pedro Pascal yer alıyor. Senaryosunu Patty Jenkins, Geoff Johns ve David Callaham’ın yazdığı film ilk filme göre daha retrospektif bir hava taşıyor.
Wonder Woman 1984’ün galası 15 Aralık 2020’de Dc Fandom etkinliklerinde gösterilmişti. Daha sonra HBO Max‘te yayınlandı. 16 Aralık’ta HBO Max’in hizmet vermediği ülkelerde ise sinemalarda gösterildi. Beklenen gişe performansını karşılayamayan Wonder Woman 1984, HBO Max hamlesiyle zararını karşılamış gibi görünüyor. Akıllarda tek bir soru! “Gerçekten iyi bir yapım mıydı? Yoksa overrated bir film miydi?” Patty Jenkins’in ikinci DC filmi olması ve yeni DC projelerini duyurması oldukça takdire şayan ancak ilk filme göre çıtayı biraz daha düşürmüş oldu. Gerek sinematografik gerekse senaryo açısından vasat bir performans ortaya koydu. Filmde Diana ve Steve gölgede kalırken Maxwell Lord rolüyle Pedro Pascal adeta filmin yıldızıydı. Wonder Woman hayranları bu filmde daha fazla Wonder Woman göremediler. İlk filme göre aksiyon dozajını iyice azaltan film drama türüne evrildi. Hatta acayip tutarsızlıklar da cabası! Önemsiz bir detay gibi görünse de Diana film boyunca sivil dolaştı ve işin ilginç kısmı da her Wonder Woman kostümünü her giyişinde “Yaa, bu kadın kostümü nerede saklıyor?” sorusunu akıllara getirdi. Örneğin bir sahnede Diana ve Steve bir jet uçağına biniyorlar. Bu esnada Diana’nın üzerinde ince bir takım elbise var. Birkaç sahne sonra Orta Doğu’da çatışmaya giriyorlar ve Diana’nın üzerinde Wonder Woman kıyafeti var. Belki de takım elbisenin altına giymiştir diyeceksiniz ama filmi izlediğinizde böyle bir durumun mantıksız olacağını düşüneceksiniz. Bir diğer başarısız girişim ise kuşkusuz Barbara Minerva rolünün Wonder Woman çizgi romanlarında Cheetah olarak bilinen bir Villain’e enkarne olmasıydı. İlk olarak Wonder Woman Cilt 2, bölüm 7’de görünen Cheetah, Diana ile eşit derecede güçlü bir kötü iken WW84’te hakkı yenmiş ezik bir karaktere büründü. Böylesi bir Villain’i Wonder Woman ile karşı karşıya getirmek önemli bir an olmalıydı. Ne yazık ki filmdeki Barbara karakteri çizgi romandaki Cheetah’a göre çok az benzerlik taşıyor. Bu başarısızlığın en büyük etkeni ise Barbara Minerva’nın karakter gelişiminin önemsenmemiş olması ve Maxwell Lord’un bencil planlarının ayakçısı olarak lanse edilmesiydi. Yani diğer anahtar karakterlerle olan ilişkilendirmelerle tanıtılmasıydı. Ardından Rüya Taşı‘nı kullanarak güçlü, seksi, havalı ve özel” gibi indirgemeci sıfatlarla tanımladığı Diana gibi olmak istemesi ise filmin verdiği mesajın Wonder Woman’ın ideolojisine aykırı olması da ayrı bir tartışma konusu. Daha da şaşırtıcı olan Wonder Woman 1984’teki Barbara hikayesiyle Orijinal Cheetah’ın hikayesi çok farklı. Şimdiye kadar 4 farklı enkarnasyon geçirmiş olan Cheetah aslında bu güçlerini Afrika’da safari turunda karşılaştığı bir tanrıdan almıştı. Neyse ki defteri dürülerek Wonder Woman’ın en ikonik Villain’i vasat bir yenilgiyle son buldu.
Wonder Woman 1984’te Steve’in geri dönüşü harikaydı. Ancak ilk filmde de günü kurtaran Steve olmuştu. İkinci filmde de öyle oldu. Chris Pine‘ın baskın bir karakter oluşu Gal Gadot‘un karakterini adeta yönetiyor gibi. Bu da Wonder Woman’ın güçlü kadın imajını karalıyor. Diana’nın kendi kararlarını verirken “Steve ne derse o!” düşüncesi ilk filmdeki hatayı tekrarlar nitelikte.
Kısaca değinmek gerekirse; Wonder Woman 1984 filmi Zack Snyder’ın Batman v Superman: Adaletin Şafağı filmindeki Wonder Woman hissiyatından uzak ortalama bir DC filmi.
Wonder Woman 1984’ün sonunda 70’li yıllarda Wonder Woman karakterini canlandırmış Lynda Carter sahnesi ise 3.film için bir beklenti yaratıyor. Ancak sadece bir Cameo‘da olabilir.

Wonder Woman 1984’teki Bialyan Hanedanı Easter Eggs’i
Maxwell Lord, Rüya Taşı’nın güçlerini ele geçirdikten sonra petrol kralı Lord Abydos‘un petrol rezervlerini almak için Orta Doğu’ya gidiyor. Burada Abydos’u tuzağa düşürmek için bir dilek dilemesini ve onu gerçekleştirmesi karşılığında petrol rezervlerini istediğini açıklıyor. Lord Abydos ise dileğinin eski Bialyan Hanedanı‘nın topraklarının ailesine geri dönmesini istediğini belirtiyor.
Bu sahnede bahsedilen Bialyan Hanedanı DC evreninde bir ülke olan Bialya‘yı referans gösteriyor. Bialya, DC evreninde yer alan Orta Doğu’da bir ülke. Bialya ilk olarak 1987’de Justice League 2. bölümünde tanıtıldı ve Wonder Woman 1984’te Hanedan olarak anılırken, aslında DC evreninin Orta Doğu’sunda bir ülke olarak biliniyor. Aynı zamanda DC evreninde Black Adam‘ın ülkesi Khandaq’ın komşusu. Black Adam’ın eşi ve erkek kardeşinin öldürülmesi sonucunda delirip binlerce insanı katlettiği bölge de Bialya. DC Fandome etkinliğinde gösterilen Shazam spin-off’u Black Adam’ın konsept fragmanında Dwayne Johnson Black Adam’ın öyküsüne yer vermişti. WW84’teki bu referans Black Adam filmi için ilginç bir Easter Egg oldu.