Windows 10 format nasıl atılır? Windows 10 nasıl yüklenir? Günlük hayatınızda bilgisayarınıza çok fazla program ve oyun yükleyip siliyorsanız, internetten bilgisayarınıza zararlı bir yazılım bulaştığından şüpheliyseniz. Program veya oyunları kaldırdıktan sonra kalan dosyalardan ve internetten bulaşmış olabilecek zararlı yazılımlardan kurtulmanın en kolay yolu şüphesiz ki bilgisayarınıza format atmaktır. Formatı, eğer elinizde Windows 10 CD/DVD den eğer yoksa Flash Bellekten kolaylıkla atabilirsiniz. Peki elimdeki Flash belleği nasıl format flashına dönüştüreceğim diyorsanız, onu da bu makalede anlatacağım.
Flash Bellek Format Flashına Nasıl Dönüştürülür?
- Öncelikle buradan orijinal Windows 10 indirme aracını bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor.
- Aracı şimdi indirin yazısına tıklayarak bilgisayarınızın istediğiniz bir bölümüne Windows 10 aracını rahatlıkla kurabilirsiniz.
- İndirdiğimiz MediaCreationTool uygulamasını çalıştıralım.
- Ekranda çıkan Uygulanabilir bildirimler ve lisans koşullarına kabul et diyerek, devam edelim.
- Ardından çıkan iki seçenekten “Başka bir bilgisayar için yükleme medyası (USB flash sürücü, DVD veya ISO dosyası)” olan seçeneği seçerek devam edelim. Yalnızca bilgisayarınızın işletim sistemini yükseltmek isterseniz ilk seçenek olan “Bu bilgisayarı şimdi yükselt” seçeneğini seçebilirsiniz.
- İleri butonuna tıklayalım.
- Çıkan ekranda bize dil, mimari ve sürüm seçenek kısımları çıkacak. Bu kısımdan yüklemek istediğiniz bilgisayarın mimarisini seçebilirsiniz. Eğer bilgisayarınız 32bit ise 32bit(x86) seçeneğini seçebilirsiniz.
- İleri butonuna tıklayalım.
- Ardından karşımıza “Kullanılacak medyayı seçin” ekranı geliyor. Burada önerilen Flash boyutu olarak en az 8 GB bir USB flashınızın olması gerekiyor. Flashınızın içerisinde önemli dosyanız var ise başka bir yere yedeklemeniz iyi olacaktır. Çünkü flash belleğin içerisindeki her şey flasha Windows 10 kurulurken silinecektir.
- Seçtiğimiz Flash belleği bilgisayarımıza takıyoruz. Ardından ilk seçenek olan “USB flash sürücü” seçeneğini seçip, ileri butonuna tıklıyoruz.
- Yeniden ileri butonuna tıklayarak devam ediyoruz. Bu kısımda gerekli dosyaların flash belleğimize aktarılmasını bekliyoruz. Bu arada bilgisayardaki diğer işlerinizle ilgilenebilirsiniz.
- Kurulum tamamlandıktan sonra USB belleğimiz format atmak için hazır.
Önemli Uyarı: Eğer bilgisayarınızın ethernet kartı yoksa, format atmadan önce bilgisayarınızın driverını indirmeniz önemlidir. Başka bir flash belleğe driverı indirip atabilirsiniz. Formattan sonra gerekli dosyaların kurulumu için internete bağlı olmanız gerekir.
Windows 10 Format Nasıl Atılır?
Videolu anlatım için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Yazılı anlatım için videonun altına inebilirsiniz. 😊
- Bilgisayarımızı kapatıyoruz, flash belleğimizi takıp bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz. Bilgisayar yeniden başlarken F12-F10-F2 gibi tuşlardan biriyle(bilgisayarınızın modeline göre farklılık gösterir.) Bios ekranına giriyoruz.
>>Eğer hızlı boot tuşunuz yoksa; Boot kısmından boot settings diyerek, 1.sıraya USB belleğimizi getiriyoruz. Ayarları kaydedip Bios ekranından çıkıyoruz.
- Bilgisayarımız flash belleğimizi okuyup boot kısmına geçiyor.
- Yüklenecek dil, saat para biçimi, klavye ayarlarını seçtikten sonra ileri tuşuna basıyoruz.
- Çıkan ekranda “Şimdi Yükle” butonuna tıklayarak, windows etkinleştirme ekranına geliyoruz. Burada ürün anahtarınız varsa bunu girebilirsiniz eğer yoksa “Ürün anahtarım yok” seçeneğine tıklayarak ilerliyoruz.
- Çıkan lisans koşullarına, kabul et diyerek devam ediyoruz.
- Çıkan bu ekranda yüklemek istediğimiz işletim sistemini seçiyoruz. Ben “Windows 10 Pro” öneriyorum. İleri tuşuna basarak devam ediyoruz.
- Bu kısım en önemli kısım, buradan format atacağınız sürücüyü ya da sürücüleri seçip tek tek sil diyoruz. Silmek istemediğiniz kısım varsa o kısım durabilir. Sisteminiz C de yüklüdür. Sadece o kısmı silebilirsiniz. İşletim sisteminizi yüklemek istediğiniz sürücüyü seçerek ileri tuşuna basalım ve devam edelim.
- Gelecek ekranda yükleme işlemine başlayacak, bu kısımda biraz beklememiz gerekiyor. Tamamlanıyor kısmından sonra 10 saniye içinde yeniden başlatma ekranı geldiğinde flashınızı çekebilirsiniz, çünkü bazı bilgisayarlarda formatlama işlemi kendini yeniden başlatabiliyor. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için flashınızı çekmenizi tavsiye ediyorum.
- Kurulum yapılıyor ekranından sonra bize bölge soran bir sayfa gelecek bölgeyi seçerek, “Evet” butonuna tıklayalım.
- Klavye düzenini seçerek yine evet tuşuna basalım. “İkinci bir klavye düzeni” sorusuna “Atla” diyelim. Bekleyelim
- “Nasıl ayarlamak istersiniz?” sorusuna “Kişisel kullanım” diyerek ileri diyelim.
- “Hesabınızı ekleyelim” kısmında sol altta bulunan “çevrimdışı hesap” yazısına tıklayalım. Daha sonraki ekranda sol altta bulunan sınırlı deneyim yazısına tıklayıp ve devam edelim.
- Bu bilgisayarı kim kullanacak kısmına adınızı ya da istediğiniz bir adı vererek bilgisarınızı adlandırabilirsiniz. Parola kısmında parola oluşturabilirsiniz. Parola girmek istemiyorsanız ileri tuşuna basarak devam edebilirsiniz.
- “Cihazınız için gizlilik ayarları” bölümünde seçili olan bütün tikleri üzerine tıklayarak kaldıralım ve kabul et diyelim.
- Etkinlikleriniz eşitlensin mi? sorusuna hayır diyelim.
- Artık bilgisayarınız kullanıma hazır, şimdi istediğiniz programları yükleyerek bilgisayarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Mutlu günler.😊