Tüyler Ürperten 10 Video Oyunu Komplo Teorisi

İster inanın ister inanmayın, komplo teorileri merak uyandırıcı, düşündürücü ve bazen de oldukça ürkütücü olabiliyor. Bu video oyunu listemizde video oyunu dünyasında efsaneleşmiş ve hatta birer şehir efsanesine dönüşmüş video oyunları hakkında birtakım söylentileri ve inanışları mercek altına alıyoruz.

Günümüzün internet ortamında sosyal platformların oldukça yaygınlaşması, enformasyonun birçok kaynakta çeşitli şekillerde ve durumlarda sorgulanmaksızın sınırsızca paylaşılmasını sağlıyor. Hatta bir noktada o kadar hızlı yayılıyor ki bilgiyi ilk yayan ile son duyanın anladığı bambaşka anlamlara gelebiliyor. Binaen komplo teorisi adını verdiğimiz spekülatif hipotezler de bu yolla yayılıyor.

Komplo Teorisi Nedir?

Komplo teorileri genellikle tarihi olayları farklı bir perspektiften görmeye çabalayan kişi ve grupların çeşitli çıkarlar elde etmek amacıyla veya rasyonaliteye mistisizmi katık etmesiyle kurgulanan kanıtsız düşünsel iddiaları oluşturur. Zira öyle iddialar vardır ki bazen gerçekten insanın inanası gelir. İşte bu listemizde komplo teorilerinin vukuu bulduğu medyanın video oyunu sektöründeki yansımalarına değindik.

Video Oyunlarındaki Komplo Teorileri Nelerdir?

Bu listemizde Hideo Kojima’nın video oyun endüstrisini çalkaladığı Blue Box Game Studio ile bağlantısından tutun da Nintendo oyunlarından yayılan sübliminal satanik mesajlar ile siyah giyen adamların atari salonu basıp oyun topladığı en tuhaf ve en ürpertici video oyunu komplo teorilerine değiniyoruz.

1. Polybius’a Ne Oldu?

Replika Polybius oyun kabini

1981 yılında Amerika’nın Oregon eyaletinin Portland şehrindeki Malibu Grand Prix atari salonunda son teknoloji bir atari oyunu ortaya çıktı. Oyun söylentilere göre o dönem çok popülerdi ve her oyunseverin denemek istediği bir atari oyunuydu ve Sinneslöschen Inc. adlı video oyunu stüdyosu tarafından geliştirilmişti. Ancak oyunda bir tuhaflık vardı. Zira Polybius oyununu oynayanlar sara krizleri geçiriyor; gece terörü, hafıza kaybı ve intihara yönelik olaylar yaşadığına dair duyumlar yayılıyordu. Ardından Polybius bir an da ortadan kayboldu. Atari salonundaki görgü tanıklarının ifadelerine göre bir akşam siyah giyen adamlar salonu basmış ve oyunun yer aldığı atari kabinini alıp gitmişler.

Zamanının en büyük şehir efsanelerinden biri olan Polybius ne yazık ki gerçek değil. Çünkü birçok araştırmacı Polybius ile ilgili dönemin medya kaynaklarında hiçbir kayda rastlamamış. Farklı atari salonlarında da oyunu gören olmamış. Hatta ROM dökümü belgelenmemiş ve orijinal bir kabine rastlanmamış.

Oyunun bir şehir efsanesi olmasıyla hayranlar tarafından birkaç replika kabin üretildiyse de ne oyunun kendisine ne de oyunun yaratıcı firması Sinneslöschen Inc.’e ulaşılamadı. Günümüzün popüler kültür furyasında Polybius’un tekrar gündeme gelmesini sağlayan Loki dizisinin 5. bölümünde yer alan bir sahnede Polybius isminin yazılı olduğu bir kabin yer alıyor. Aynı zamanda Nine Inch Nails adlı rock grubunun 2017 yılında piyasaya sürdüğü Less Than adlı şarkısı da Polybius’tan esinlenilerek bestelenmiştir.

2. Berzerk’te Skoru Kırarsanız Ölürsünüz!

Berzerk oyunundan bir kare

Stern Electronics tarafından 1980 yılında  piyasaya sürülen Berzerk, oyun dünyasında belki de en çok tutulan oyunlardan biriydi. Oyun humanoid yeşil renkli bir  karakterin bir labirentin bazı bölgelerine dağınık olarak yerleşmiş hareket eden kırmızı renkli robotları öldürmeye çalışmasını konu alıyor. Her bölüm özel zorluklara sahip olmasının yanı sıra oyunun asıl kötüsü Evil Otto adlı top şeklinde bir gülen surattan belirli bir sürede kaçmayı hedefliyor. Karakter robotları lazer silahıyla öldürerek hızlıca diğer bölüme geçiyor ve her geçtiği bölüm ve yok ettiği robota göre belirli bir puan alıyor. Bu puanlarda ekranın sol alt köşesinde yer alan ana skoru artırıyor.

Ancak aşağı yukarı bir sene sonra Jeff Dailey adında genç bir adam bu oyunda yüksek skoru kırdıktan hemen sonra kalp krizinden ölüyor. Bu olay ne kadar trajik olsa da, mantıklı olan hiç kimse bu kişinin ölümünden bu atari oyununun sorumlu olduğuna inanmaz. Ancak ertesi yıl Peter Burkowski adlı bir adam oyunda yine bir skor kırarak kalp krizinden ölünce ok yaydan çıkıyor ve oyunun insanları öldürdüğüne inanılıyor. İşin tuhaf olan kısmı da her iki kişinin kırdığı skorun 16.660 olması ve skorun 666 sayısını içermesi.

3. Animal Crossing ile Arafta Çocuk Kaçırma, Kölelik ve Alkolizm

Animal Crossing komplo teorisi

Neredeyse çeyrek asrı devirecek olan Nintendo’nun sosyal simülasyon oyunu Animal Crossing birçok yönden hayranlarının dikkatini çekmiş durumda. Ancak bazı yönleri var ki oyun severlere “Acaba olabilir mi?” dedirtiyor.

Çeşitli antropomorfik hayvanların yaşadığı bir köyde geçen oyun, bir insan evladı olan karakterinizi Tom Nook adlı bir rakuna yardım ederken buluyorsunuz. Başta oldukça tuhaf gelse de oyunda tek insan karaktersiniz ve bu durum hayvanlar tarafından yönetilen bir köyde oldukça ürkütücü.

Animal Crossing: New Horizon ile gelen başlangıç sekansında Timmy ve Tommy’nin karakterinize bir tatil paketi satarken buluyoruz. Timmy ve Tommy karakterinizden çeşitli bilgiler talep ediyor ve rüya gibi bir adada dopdolu bir macera imkanı sunuyor. Adaya ulaşan karakteriniz yanında iki yaşıt hayvan karakterle başlıyor. Aynı zamanda Nook ailesi de orada! Görevler vs. derken bir kamp alanı ufaktan oluşmaya başlıyor. Nook sürekli görevler vererek çocuk karakterlere ağaç kesmekten, çadır kurmaya kadar birçok görev veriyor. Tabi zamanla kamp gelişiyor. Köy, kasaba, şehir derken komün kalabalıklaşıyor.

Oyuna böyle bir perspektiften bakınca her şey normal görünebilir. Ancak bazı komplo teorileri bu perspektifi bambaşka bir yönden ele alıyor. Aslında oyun, çocukların arkadaş canlısı karakterler tarafından tuzağa düşürüldüğü ve ardından kaçırıldığı bir insan kaçakçılığı operasyonunu temsil ediyor. Özellikle ilk sekansta iletişime geçilen hayvanlar rakunlardır. Dolayısıyla rakunlar Amerikan folklorunda düzenbazlığın ve yaramazlığın sembolü. Ayrıca maske şeklindeki göz çehresi de biçim değiştirme becerisini sembolize ediyor.

Yine aynı şekilde New Horizon’da henüz görünmese de önceki oyunlarda oyuncuları Paradise Island’a taşıyan kayıkçı Kapp’n, Japon mitolojisinde bir şeytan olan Kappa’dan esinlenilmiştir.

NPC’leri incelediğinizde ve onlarla diyaloğa girdiğinizde egoist davranışları dikkatinizi çekebilir ki bu davranışlar Horizons’ta biraz daha yumuşamış gibi görünüyor. Karakterinizin sağ kolu Isabelle ise başkanlık serüveninizde oldukça faydalı bir kişilik ancak o bir alkolik! Özellikle old fashioned bardakta buzlu viski ve tatilin tadını en iyi şekilde çıkarmak için af ter party itemi Vacation Juice favori içeceği.

Her ne kadar Isabelle’in sağında, solunda görünen bu içeceklerin alkol olmadığı söylense de büyük bir hayran kitlesi bu içeceklerin alkol olduğu konusunda hemfikir gibi görünüyor.

Tom Nook’un liderliğinde adeta bir kült topluluğunu andıran Animal Crossing, çocuk köle işçiliğinin de en bariz yansıması. Sonuçta fiziksel olarak bayağı küçük görünen bir çocuğun çeşitli kesici ve delici aletler üretip ağaç kesmesi, NPC’lerin getir götürünü yapması, ev inşa etmesi biraz abartı…

Ayrıca oyun hakkındaki bir teori de diğer örneklerden katbekat ürpertici! Oyun bazı hayranlara göre; ölen bir çocuğun araftan cennete yolculuğunu anlatıyor. Animal Crossing’deki ada, karakterinizin araftaki bekleyişinde sıkılmadan, barışsever hayvanların gözetiminde dikkat dağıtıcı olarak tasarlanmış. Dolayısıyla şehri asla terk edemezsiniz. Size bu özgürlüğü tanıdıklarını iddia etseler de daima orada kalırsınız. Eğer yaptığınız işlerden sıkıldıysanız bir arkadaşınızın adasına gidebilirsiniz, ancak o kadar.

Bu teoriler dışında tuhaf olan başka bir şey de oyunda konuşan ve insan gibi yaşayan hayvanların varlığına nazaran adada gelişmemiş hayvanlarında yer aldığı gözlerden kaçmıyor! Bu konu hakkında herhangi bir açıklama yok. Fakat ortada bir eşitsizlik var. Yine bazı hayranlar olayın tamamen doğal seçilim olduğu yönünde iddialarda bulunurken aynı zamanda eşitsizlik kavramı da başka bir iddia olarak ortaya çıkıyor.

4. Askeri Video Oyunları Oyuncuları Militarize Mi Ediyor?

Call of Duty oyun serisinden bir kare

Modern video oyun endüstrisinde militarizmi yüceltmeye dayalı propaganda etkileri günümüzde yadsınamayacak derece de fazladır. Hatta bu uygulamanın örneklerini de yıllardır deneyimliyoruz. Özellikle FPS oyunlarının piri Call of Duty ve Battlefield serisi bu konuda fazlasıyla cüretkar. Bir oyunda Rusya üzerine bir ton karalama senaryosu kurarken başka bir oyunda Alman Nazizm ideolojisine yönelik oyunlar üretebiliyor. Ancak bir özelliği de halkı militarizme ve emperyalizme yönlendiriyor olması.

Bununla ilgili birden çok komplo teorisi olsa da bu oyunların doğrudan hükümetin finanse ettiği olasılığı oldukça düşük. Yine de Call of Duty’nin Amerikan ordusunun resmi onayını aldığı ve bu onaya binaen propaganda faaliyetlerini artırdığı en çok kabul edilen komplo teorilerinden biridir. Özellikle insanların bu oyunları oynadıktan sonra militarize hislere kapılması oldukça mümkün görünüyor. Bununla birlikte oyunlarda yer alan birçok ögenin de propaganda faaliyetini sübliminal mesajlarla sürdürmesi de gözlerden kaçmayan unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

5. Minecraft’ta Herobrian İle Paranormal Aktivite

Herobrine temsili

Herobrian, Minecraft forumlarında basit bir Creepypasta olarak efsaneleşse de günümüzde hala etkisini koruyan ve her Minecraft oyuncusunun karşılaşmayı umduğu ama bir yandan da üç buçuk attığı paranormal varlıklardan biridir. İlk olarak bir Minecraft oyuncusu tek oyunculu mod oynarken aynı Steve’e benzeyen ancak gözleri yerine beyaz bir çehrenin olduğuna tanık olur. Adeta üçüncü türden bir etkileşim olan bu olay birçok Youtube fenomeninin ilgisini çekti ve Herobrian’ı videolarına editleyerek çıldırdı. Haliyle viral olan Herobrian, Minecraft geliştiricileri tarafından varlığı hakkında gerçekliği yansıtmadığı yönünde duyumlar gelse de hala gizemini koruyor. Bununla birlikte bazı fan teorileri de Herobrian’ın aslında Minecraft’ın yaratıcısı Markus Alexej Persson, nam-ı değer Notch’un ölen kardeşinin hayaleti olduğu yönünde iddiaları destekliyor.

6. Fallout 3’teki Radyodan Deepwater Horizon Felaketinin Sinyalleri

Fallout 3’teki Galaxy News Radio kulesi

Meksika Körfezi petrol sızıntısı olarak da adlandırılan Deepwater Horizon petrol sızıntısı, 20 Nisan 2010’da Meksika Körfezi’nde bulunan Deepwater Horizon petrol platformunda meydana gelen en büyük petrol sızıntısıydı. Tam bir trajedi olan bu kazanın etkileri tüm dünya da hissedilse de kazanın gerçekleştiği yıldan tam 2 yıl önce Fallout 3 adlı post-apokaliptik oyunda Galaxy News Radio dinlerken bazı mors kodu ve tekrarlı rakamlarla Deepwater Horizon kazasından bahsettiği ortaya çıktı. Bilirkişiler tarafından deşifre edilerek “dokuz-dört-beş, dört-iki-sıfır, iki-sıfır-bir-sıfır. Körfezde kaza, birkaç ölü. Petrol sızıntısı görünüşte önlendi” şeklinde bir mesaj elde ettiler. Mors kodu “dört-iki-sıfır” kodu, bu patlamanın gerçekleştiği dördüncü ayın 20’sine, “İki-sıfır-bir-sıfır” kodu, kazanın meydana geldiği yıl olan 2010’a atıfta bulunmaktadır.

7. Madden Amerikan Futbolu Oyunlarının Laneti

Madden NFL 2022 kapağından bir kare

İkonik oyun serisi Madden NFL tarihinin 22 yılı aşkın bir süredir, Madden Laneti’nden neredeyse kaçış yok! Garrison Hearst 1998’de Madden NFL 99’un kapağında göründükten kısa bir süre sonra bileğini kırdığından , oyunun kapağında rol alan oyuncuların çoğu ertesi sezon sakatlandı. Madden oyunlarının kapağını süslemek için seçilen 22 oyuncudan 16’sı, ilk çıkışlarından sonra rahatsız edici veya aniden kısaltılmış sezonlar geçirdi – oyun raflarına çıktıktan kısa bir süre sonra sezon sonu sakatlıkları geçirenler de bu kümeye dahil oldu. Hatta oyun serisi öylesine bir şehir efsanesi haline geldi ki EA’in Madden oyununun kapağında yer alması için teklif götürdüğü futbolcuların çoğu teklifi geri çevirdi.

8. Nintendo Oyunundaki Sübliminal Satanik Mesaj

Warioware’den Ashley karakteri

Nintendo tarafından geliştirilen dokunmatik ekran ve mikrofon tabanlı ilk oyun olan WarioWare: Touched! oyununda Ashley’s Theme rekorunu kırarsanız, müziğin daha hızlı çalmasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte müzik yeteri kadar hızlı çalınırsa Ashley’nin “Cehennemde çocuklar bağışladım” dediğini duyabilirsiniz. Nintendo bu durumun tuhaf bir şekilde tesadüf olduğunu söylese de Ashley karakterinin oyunda iblis çağıran bir cadı olması, sübliminal mesajın tesadüften ibaret olamayacağı konusunda dikkatleri üzerine çekiyor.

9. Öldüren Pokémon Oyunu Müziği

Pokémon Red and Blue Lavender Town bölümü

Komplo teorileri konusunda pabucu başkasına kaptırmayan Nintendo yine iş başında! Bir zamanların bağımlılık yaratan Pokémon Red and Blue adlı Nintendo oyununda Lavender Town bölümüne geçildiğinde ürkütücü bir fon müziği ile karşılaşılıyor. Ancak Lavender Town bölümü zaten bir mezarlık ve ürkütücü bir Pokémon kulesine sahip olduğundan ilgili fon müziği kasabanın ürkütücü atmosferine katkıda bulunduğundan gayet uygundur. Ancak bu müziği dinleyen oyuncular da intihara yönelik düşünceler oluşturduğundan tüyler ürpertici bir hal almıştır. Hatta 2010 yılında, 3400’den fazla Japon çocuğun bu fon müziğini dinledikten sonra intihar ettiği yönünde birçok iddia var. Ayrıca bu chiptune oyun müziğinin bestecisi Junichi Masuda ise oyuna bu tarz bir fon müziği bestelemesinin amacının oyuna sarsıcı ve rahatsız edici bir duygu yüklemek olduğunu ifade ediyor.

10. Blue Box Game Studio Hideo Kojima’nın Gizli Bir Projesi mi?

Blue Box Game Studio’nun Abandoned oyunu

Şimdiye kadar karşılaşabileceğiniz en çılgın komplo teorisi belki de bu olabilir! Hollanda merkezli bir oyun stüdyosu olan Blue Box Game Studio adlı bağımsız bir video oyunu geliştiricisinin özel bir Playstation 5 sanal gerçeklik oyunu geliştirdiği hakkında oldukça sınırlı olan detaylarla 2021 yılının Nisan ayında Sony tarafından duyurulmuştu. Oyunun ismi Abandoned olarak lanse edildi ve Playstation Youtube kanalında son derece kısa bir teaser ile tanıtıldı.

Oyun devasa, ayrıntılı bir açık dünya ortamında birinci şahıs bakış açısıyla gerçekçi hayatta kalma deneyimi sunan sinematik bir korku hayatta kalma nişancı oyunu olarak tanımlandı. Ancak oyunun tanıtım fragmanını izleyen oyuncular oyun grafikleri ve mekaniklerinin Silent Hill ve Metal Gear oyunlarına benzer bir dokuya sahip olduğunu keşfettiler. Her hâlükârda bu bir tesadüf eseri olabilirdi. Ya da geliştirici kopya presetler kullanıyor olabilirdi.

Ancak bir grup Kojima hayranı, daha önce adı sanı duyulmayan oyun geliştiricisini araştırmaya başladı. Oyun geliştiricisinin resmi internet sitesini buldular. Ancak şirketin ne bir adresi ne de hakkında başka bir bilgi bulunuyordu. Blue Box Game Studio hakkında internetten ulaşılabilen tek sonuç şirketin kurucusu Hasan Kahraman’ın sosyal medya hesaplarıydı. O hesaplarda pek aktif olmasa da ve kurucu hakkında birkaç profil fotoğrafından başka bir delile ulaşılamasa da hesaptaki paylaşımlar oldukça dikkat çekiciydi. Takipçiler gizemi incelemek için Reddit’te bir topluluk kurdu ve Sözde Sony’nin ticari markası Blue Box Game Studio’yu mercek altına aldı.

Zamanla birçok veri toplandı ve oyun stüdyosu hakkında tuhaf komplo teorileri ortaya çıktı. Bu teorilerden en tuhafı Hasan Kahraman isminin Japonca Hideo Kojima isminin Türkçe bir anagramı olmasıydı. Komplo teorileri öngörülemez bir raddeye geldiğinde Hasan Kahraman Twitter üzerinden videolu bir açıklama yayınladı. Ancak birçok Kojima hayranı, konuşmaları, tavrı ve hatta jest ve mimiklerine kadar Hasan Kahraman görüntüsünün 76 fps’de çalışan üst düzey bir CGI’dan ibaret olduğu sonucuna ulaştı.

Yine de hayranların neden bu gizemli şirketi Kojima’nın bir paravan şirketi olabileceği konusunda hemfikir olduğunu açıklamıyor. Aslında Metal Gear serisinin yaratıcısı, sevilen ve eksantrik Japon oyun yapımcısı Hideo Kojima’nın geçmişte bu tarz girişimleri olmuş. Özellikle Metal Gear Solid V: The Phantom Pain’in fragmanı ilk olarak 2012’de Moby Dick Studio adlı hayali bir şirketin logosunu içeren gizemli bir videoyla tanıtılmıştı. Kojima, bir röportaj için şirketin kurgusal CEO’su Joakim Mogren’i oynaması için bir aktör bile tuttu. Joakim, yine Hasan Kahraman ismine benzer bir Hideo Kojima anagramı.

Daha sonra, Kojima, P.T kod adlı oyun demosu için 2014’te başka bir sahte şirket adı kullandı Oyuncular demoyu tamamladıklarında, Kojima ve film yönetmeni Guillermo del Toro arasında işbirliğine dayalı yeni bir Silent Hill serisinin geleceğini de öğrenmiş oldu. Ancak Kojima ile Konamı’nın arası bozulunca seri iptal edildi.

Bunun üzerine henüz Abandoned fragmanının etkileri sürerken Blue Box Game Studio bir Twitter gönderisiyle oyun dünyasını çalkaladı. Tweet, Abandoned’ın bir kod adı olduğunu ve başlığın bir S ile başlayıp bir L ile biteceğini söyledi. Bu, oyunun Kojima’nın uzun zamandır beklenen yeni Silent Hill oyununa dönüşeceği ve iki aylık bir fragmanı harekete geçireceği yönündeki spekülasyonları alevlendirdi.

Abandoned ve Blue Box Game Studio hala daha gizemini korusa da TheBlueBoxKomplosu adlı Reddit topluluğunda birçok yeni komplo teorisi üretilmeye devam ediyor.

Bu tarz video oyunu içerikleri ilginizi çekiyorsa yine sitemizde yer alan 2022’nin En Çok Beklenen 8 Video Oyunu adlı listemizi inceleyebilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler