The Social Dilemma (Sosyal İkilem) Belgesel İncelemesi

The Social Dilemma belgesel incelemesi
The Social Dilemma belgesel incelemesi

Günümüz internet kullanımının büyük çoğunluğunu oluşturan sosyal medyanın en çarpıcı analizini sunan Netflix belgeseli The Social Dilemma konusu, özeti, The Social Dilemma belgeselinin konuşmacıları, belgeselin izlenme nedeni ve fragmanına değiniyoruz.

Günümüz gelişen teknolojisinde değişen birçok şey gibi sosyal hayatımız da değişime uğradı ve uğramaya devam ediyor. Tabi bunların başında sosyal medya uygulamaları gelmekte olup hayatımızın her karesinde yer alıyor. Her ne kadar istemesek de eylemlerimizin sosyal medya da bir sonucu olup karşımıza çıkması artık çok alışagelmiş bir durum haline gelmektedir.

”The Social Dilemma” (Sosyal İkilem) belgeseli, 2020 yılında Netflix’te yayınlanmış sosyal medya uygulamalarının arka yüzünü gösteren bir yapımdır.

7.6 IMDb puanına sahip bu belgesel de, eski Google, Facebook, Twitter ve Pinterest gibi uygulamaların platformunda çalışan uzman kişilerin verdiği röportajlara yer vermektedir. Bu belgesel de sosyal medyanın nasıl çalıştığına, kullanıcıların verilerinin nasıl toplanıldığına ve algoritmaların nasıl çalıştığına değinilmektedir.

Sosyal ağların insan davranışları nasıl etki ettiğine ve kullanıcıların davranışlarını yönlendirmek için kullanılan manipülatif teknikleri ele alan Sosyal ikilem belgeseli, madalyonun öteki yüzüne dikkat çeken konusuyla bizlere sosyal medyanın zararları hakkında bir uyarı niteliğindedir.

The Social Dilemma Belgeselinin Konusu

The Social Dilemma (Sosyal İkilem) belgeseli, sosyal medya platformlarının kişiler üzerindeki bağımlılık yaratıcı etkisine, psikoloik sağlığımız üzerindeki manipülatif etkisine ve siyasi etkenlere nasıl dayanıldığını ele alan konulardan bahsetmektedir.

Belgeselde yer alan röportajlar ve uzman görüşleri, sosyal medyanın kullanıcıların davranışlarını nasıl yönlendirdiğini açıklamakta ve reklamcılık endüstrisinin izafiyetini vurgulamaktadır.

Sosyal ağların insan üzerindeki etkileşimi
Sosyal ağların insan üzerindeki etkileşimi

Belgesel bizlere sosyal medyanın toplumsal ve politik sonuçlarına dair uyarıda bulunmakta ve bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.

Gözetim kapitalizmi  siyaset ve kültürümüzü çoğumuzun fark etmediği kadar etkiliyor.

Ele aldığı konular, sosyal medyanın hayatımızdaki önemini gösterirken aynı zaman da toplumsal ve psikolojik etkilerine dair düşünmeye sevk etmesi açısından Sosyal İkilem belgeseli, geniş bir izleyici kitlesini yakalamış olup ve sosyal medya platformların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmaktadır.

Oradayken özünde iyilik doğuracak bir güç olduğunu düşünüyordum. Artık bundan pek emin değilim.

The Social Dilemma Belgeselinin Konuşmacıları

1. Tristan Harris: Google – Eski Tasarım Etikçisi ve İnsani Teknoloji Merkezi Kurucu Ortağıdır. Ayrıca kendisine ‘Silikon Vadisi’nin Vicdanı‘ deniliyor.

Etrafınıza baktığınız da dünyanın kayışı kopmuş gibi geliyor. Kendinize bunu sormalısınız bu normal mi? Yoksa hepimiz efsunlandık mı?

2. Tim Kendall: Eski Facebook yöneticisi.

Ürüne para ödemiyorsanız ürün sizsinizdir.

3. Jaron Lanier: Bilgisayar bilimci ve yazar.

Esas ürün davranış ve algılarınızdaki o kademeli, hafif ve algılanamaz değişimdir.

4. Roger McNamee: Eski Facebook yatırımcısı ve müşteri.

5. Aza Raskin: İnsani Teknoloji Merkezi ve Dünya Türleri Projesi’nin kurucu ortağıdır. Aynı zamanda yazar, girişimci, mucit ve arayüz tasarımcısıdır.

6.Justin Rosenstein: Eski Facebook ve Google yazılım mühendisi.

7. Shoshana Zuboff: Harvard Business School profesörü ve yazar.

8. Jeff Seibert: Eski Twitter yöneticisi ve araştırmacı.

9. Joe Toscano: Ödüllü bir tasarımcı ve yazardır. Aynı zamanda Uluslararası açılış konuşmacısı.

10. Cathy O’Neil: Matematikçi ve Veri Bilimcisi.

11. Rashida Richardson: Yapay zeka ve İnsan Hakları Avukatı.

12. Sandy Parakilas: Eski Facebook Operasyonları Yöneticisi.

13. Anna Lembke: Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve yazar.

14. Renee DiResta: Teknoloji Yazarı ve Araştırmacı.

The Social Dilemma Belgeselini Neden İzlemeliyiz?

The Social Dilemma
The Social Dilemma

Sosyal İkilem belgeseli, son yüzyılın en çarpıcı gerçeğini; sosyal medya algısını gözler önüne seriyor. Artık kaldığımız yerden değil de farkındalık kazandığımız yerden başlamamız gerektiğini dem vurmakta ve gelişen teknoloji dünyasına ayak uydururken duyarlılığımızı kaybetmemiz gerektiğini ifade etmektedir.

Belgeseli ‘Neden izlememiz gerekiyor?’ sorusuna şu nedenlerle açıklamak gerekirse;

  • Belgesel, verdiği bilgiler doğrultusunda insanların sosyal medyada paylaştıkları bilgilerin nasıl kullanılabileceğine dair daha iyi bir anlayış sağlayabilir.
  • Belgesel, manipülatif teknikleri açıklaması sebebiyle insanların sosyal medyada gördükleri içeriklerin nasıl yönlendirildiğine dair anlayış sağlayabilir.
  • Belgesel, sosyal medyanın siyasi kampanyalar ve seçimler üzerindeki etkisine değinmekte ve bu sayede bizlerin sosyal medyanın toplum üzerindeki etkisini anlamamıza ve potansiyel olarak zararlı sonuçlara karşı korunmamıza yardımcı olabilir.
  • Belgesel, teknoloji şirketlerinin kullanıcı verilerini ticari amaçlar için nasıl kullanılabileceği ve bu durumun insanların özel hayatına nasıl etki edebileceğine değinmekte olup bu bilgilerin kişilerin sosyal medya platformlarını daha bilinçli bir şekilde kullanmalarını sağlayabilir.
  • Belgesel, insanların kişisel verilerini nasıl koruyacakları konusunda daha bilgili kararlar vermelerine yardımcı olabilir.
  • Belgesel, sosyal medya platformlarının geleceği hakkında endişelerini göstermekte olup insanların geleceği bilinçli bir algıyla düşünmesine ve bu yönde eyleme geçip daha iyi kararlar almasına yardımcı olabilir.

Ayrıca sosyal medya konusu ilgi alanınıza giriyorsa, sitemizde yer alan “Sosyal Medya İnsan Psikolojisine Zarar Verir Mi?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

The Social Dilemma Fragmanı

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler