Sakin İnsanların 10 Şaşırtıcı Alışkanlığı

Olumsuz olaylar karşısında sakinliğini koruyan, öfkesini ve düşüncelerini yöneten sakin insanlar hakkında mutlaka bilmeniz gereken alışkanlıklarını inceliyoruz. Tüm detaylarıyla adım adım anlatıyoruz. Bu alışkanlıklar sayesinde artık sizde sakin kalabilir, huzurlu bir yaşama sahip olabilirsiniz.

Olumsuz olaylar karşısında sakin kalmak günümüz toplumunda gerçekten büyük yetenek ister!

İnsanların hayatı boyunca yaşadığı birçok pişmanlık genellikle olaylar karşısında geliştirdiği içgüdüler, saldırı ve savunma mekanizmasından ileri gelir. Zira olumsuz koşullar ortadan kalktığında, olay anında yaptığımız fevri davranışların ne kadar gereksiz ve yanlış olduğunu düşünürüz.

Ancak bu davranışlar bazen geri alınamaz eylemleri de beraberinde getirir. Yanlış kararların alınmasına neden olur. Kısacası “Öfkeyle kalkan zararla oturur?”.

Öyleyse öfkeyle başa çıkmak için neler yapmalıyız?

Aslında çözüm oldukça basit. Tek yapmanız gereken öfke haline neden olan etkenleri ortadan kaldıracak yapıcı çözümler geliştirmek. Eğer bu çözümleri nasıl uygulayacağınızı bilmiyorsanız sakin kalmak için öğrenmeniz gereken 10 alışkanlığa göz atmanız gerekiyor.

Sakin Kalmak İçin Öğrenmeniz Gereken 10 Alışkanlık

Peki ya ekstrem koşullarda bile sakinliğini koruyabilen insanlar, öfkelerini kontrol etmeyi ve sakin kalmayı nasıl başarıyor? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız negatif olaylar karşısında sakinliğini koruyan insanların 10 şaşırtıcı alışkanlığını öğrenmek isteyebilirsiniz.

Eğer öfke probleminiz varsa ve olumsuz olaylar karşısında sakin kalmak istiyorsanız bu listemizde yer alan sakin kalma yöntemlerini uygulayarak negatif olayların başlamadan bitmesini sağlayabilir, pişmanlıklardan uzak, huzur içinde bir hayat yaşayabilirsiniz.

Ayrıca bu alışkanlıkları uygularken özellikle stres veya belirsizlik karşısında sakin ve soğukkanlı olmanın kazanımlarını aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz.

  • Stres Yönetimi
  • Olumsuzluklara karşı barışçıl yaklaşım
  • Zorluklarla yüzleşme
  • Sağduyulu kalma
  • İstenmeyen duyguları işleme

Hem maddi hem de manevi anlamda birçok kazanım elde edeceğiniz bu alışkanlıklar, akıl sağlığınızı ve ruhsal dinginliğinizi olumlu yönde etkileyecek.

1. Farkındalık Oluşturmak

Farkındalık

Esasen hayatınızın her anında bilinçli olmak deyince çok saçma bir şeymiş gibi gelebilir. Zira bir bilince sahip olmasaydık burada olur muyduk gibi bir söylemde bulunmak en doğal hakkınızdır.

Ancak bahsi geçen farkındalık, her ana kasıtlı olarak dikkat etmek ve içinizde olup bitenle iletişim halinde olmakla mümkündür. Alışılagelmiş yargı kalıplarından ziyade tecrübe edinilen her şeye karşı olumlu duygular geliştirmek meraklı ve pozitif bir tutum gerektirir.

Üstelik farkındalığa sahip olan insanlar öfke yönetimi ve sakin kalmak konusunda oldukça profesyoneldir. Farkındalığınızı geliştirmek için yine sitemizde yer alan “Anda Kalma Becerisi: Mindfullness” adlı farkındalık geliştirme rehberimizi inceleyebilirsiniz.

2. Zaman Yönetimi

Zaman yönetimi

Sakin insanlar “Acele yürüyen yolda kalır” deyişine göre hareket eder. Yapılacak olanları önceden planlayarak zamanlarını verimli bir şekilde yönetirler.

Yapılacak iş ve ulaşılacak bir yer için bol zaman ayırırlar. Zira sürpriz bir engelle karşılaşsalar dahi bu olumsuzluklar karşısında yılmazlar ve sakinliklerinden fire vermezler.

3. Öz Bakım Önceliği

Öz bakım

Sakin insanlar, temel kişisel bakım ritüellerinden asla ödün vermezler. İyi bir gece uykusu, iyi beslenme, düzenli spor alışkanlığı, kişisel hijyen, hobiler, dengeli yaşam, fiziksel ve ruhsal dinginlik öz bakım için örnek oluşturabilecek önceliklerdir.

Bu alışkanlıklar sakin kalmanın yanı sıra sağlıklı ve zinde bir yaşamında gerekliliklerindendir.

4. Öz Düzenleme

Öz düzenleme

Öz düzenleme (Duygu Düzenleme) tanım bakımından biraz belirsiz olsa da İngilizce’de Self Regulation olarak geçer. Öz düzenleme, davranışınızı ve çevrenizde olup bitenler ile duygulara tepkilerinizi anlama ve yönetme yeteneğidir. Bu alışkanlığa kısaca düşünce yönetimi diyebiliriz.

Düşünce yönetimi sayesinde olumsuz düşünceleri bertaraf etmek oldukça kolaydır. Heyecan verici ve üzücü bir olaydan sonra sakinleşmeyi denemelisiniz. Zira bunu başaramıyorsanız yine sitemizde yer alan “Düşünce Yönetimi Nedir? Düşüncelerin Seni Yönetmesin!” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

5. Rutini Sürdürmek

Rutinler

Sakin insanlar genellikle çok aktif bir yaşam sürerler. Bunun sebebi günlük olarak belirli rutinlere sahip olmalarıdır. Olumsuz olaylardan kaçınmak için günlük rutinlerini aksatmazlar.

Haftalık bir yemek planı, günlük sabah ritüelleri, çiçek bakımı, ev düzenlemesi, belirli saatlerde kitap okuma, yaratıcı aktivitelerde bulunma gibi daha birçok rutin oluşturulabilir. Böylece günlük karar verme sürecinizde zihninize mola hakkı tanımış olursunuz.

6. Sağlıklı Sınırları Belirlemek

Sağlıklı sınırlar

Genel olarak, sağlıklı sınırlar, zihinsel ve duygusal olarak istikrarlı olmanızı sağlamak için belirlenmiş sınırlardır. Aksine sınırlarımızın olmaması güçlü bir kişiliğimizin olmaması anlamına gelir. Prensiplere sahip olmak gibi… Sınırlarımız karakterimizi belirler ve güçlü bir kişilik oluşturmamızı sağlar.

Spesifik olarak, sağlıklı sınırlar insanların bireyselliklerini tanımlamalarına yardımcı olabilir ve insanların kendilerini neyden sorumlu tutup tutmayacaklarını belirlemelerine yardımcı olabilir.

Duygusal süreçlerde sınırlarını bilmek, ikili ilişkilerde “Hayır” diyebilmeyi öğrenmek sağlıklı sınırlar oluşturmak için en ideal alışkanlıklardır. Aksi takdirde zayıf sınırlar, işte veya özel hayatta  küskünlüğe, öfkeye ve tükenmişliğe yol açabilir.

7. Başarısızlıklarla Mücadele Etmek

Başarısızlıklarla mücadele etmek

Herkes hayatında ve kariyerinde sorunlarla karşılaşır. Bu en çok bilinen başarısızlıklardır. Hatta bazen bu başarısızlıklar sizi mecazen geriye doğru itiyor veya durgunlaştırıyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda pes etmemek, yeni stratejiler geliştirmek işin püf noktasıdır.

Yeni beceriler tecrübe edinin. Bazen başarısız olacaksınız. Ancak öğrendiklerinizden ders alarak daha iyisini yapacak akabinde başarılı olacaksınız.

8. Mütevazı Olmak

Mütevazı olmak

Mütevazı olmak; şişirilmiş egodan ve benlik imajına takıntılı olmaktan sizi alıkoyan hal ve davranışlardır. Alıkoymak olumsuz bir fiil olabilir ancak günümüzde sosyal medyanın dikte ettiği ego ve popüler olma algısı o kadar normalleştiriliyor ki artık içli dışlı olduğumuz bu yanlış düşünceler, bizi doğruyu yanlış olarak tanımlamamıza neden oluyor.

Alçakgönüllü biri sadece en iyi ve en kötü olmadığını bilir.  Belki de ortada bir yerde olduğunu düşünür. Ancak daha alçakgönüllü olmak için size birkaç neden verebiliriz.

İlk olarak daha sevimli bir kişiliğe sahip olacaksınız. Böylece ikili ilişkilerde daha başarılı olabilirsiniz. Bir düşünün? Kim kibirden gözü dönmüş biriyle arkadaş olmak ister ki?

Sanırım mazoşist bir kişi olabilir(?)

Kısacası pek çok insan kibirli insanlarla arkadaş olmak istemez.

Ayrıca özel hayat dışında kariyerinizde mütevazı bir kişiliğe sahip olmak çok faydalıdır. Zira işverenler için sürekli övünen, kendini en iyi zanneden ya da herkesten daha çok bildiğini sanan biri, birlikte çalışılması ve öğretmesi zor/imkansız biridir.

9. Beklenti Yönetimi

Beklenti yönetimi

Sakin insanlar, başkalarını objektif bir bakış açısıyla gözlemleyerek ve onları yargılamadan kabul ederek beklentilerini yönetirler.

Nitekim haddinden fazla değer verdikleriniz duygularınızı incitirse veya beklenmedik bir şekilde davranırlarsa beklentilerinizi yönettiğiniz ve hazırlıklı olduğunuz için aşırı reaktif, histrionik davranışlar sergilemezsiniz.

10. İnsanlarla Gerçek Bağlantılar Kurmak

Gerçek bağlantılar

Günümüzde sahte arkadaşlıklar ve benzeri çıkar ilişkileri en çok karşılaşılan bağlantılardır. Ancak bu ilişkiler genellikle toksik olma eğilimindedir. Ne var ki bu tarz ilişkiler sakin insanların uzak durması gerektiği bağlantılardır.

Sakin insanlar kendine ve çevresindeki insanlarla özgün ve gerçek bağlantılar kurar. Aile üyeleri, arkadaşları, tanıdıkları ve hatta yabancılarla dürüst ilişkiler sürdürürler.

Bu tarz içerikler ilginizi çekiyorsa yine sitemizde yer alan “Konfor Alanınızdan 6 Madde İle Uzaklaşın” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler