Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Paranoyaklık Belirtileri ve Tedavisi

Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Paranoyaklık Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilmeniz gereken çok önemli hususlar ve Paranoya hastalığı hakkında detaylı, tıbbi açıklamalar.

Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Paranoyaklık Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilmeniz gereken çok önemli hususlar ve Paranoya hastalığı hakkında detaylı, tıbbi açıklamalar.

Paranoyak kişilik bozukluğunun semptomlarıyla nasıl başa çıkılacağı hakkında bilgi arıyorsanız, bu makale çok faydalı olacaktır. Paranoya, genellikle irrasyonel korkulara ve önlemlere yol açan anormal bir zihinsel eğilim ve davranış halidir. Bu bozukluğun teşhis edilmesi çok zor olabilir çünkü semptomları sıklıkla diğer hastalıkların semptomlarıyla karıştırılır. Aslında, varlığına ilişkin bilinç eksikliği, bunun bir akıl hastalığı veya hastalık olduğu yanılgısına yol açmıştır. Bununla birlikte, uygun tedavi için doğru teşhis zorunludur.

Paranoid bozuklukta düzensiz davranış için semptomların olmaması, doğru bir şekilde teşhis edilmesini zorlaştırsa da, bundan muzdarip olanlar sessizlik içinde acı çekmeyi hak etmiyor. Şizofreni, bipolar bozukluk, depresyon veya anksiyete gibi akıl sağlığı bozukluklarından muzdarip kolektif bir grup insanın bir üyesi olarak, yalnız değilsiniz. Sevdikleriniz de acı çekiyor, bu yüzden arkanıza yaslanıp harekete geçmelerini beklemeyin, çünkü yapmayacaklar!

Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Genetik, çevre, yaşam deneyimleri, başa çıkma mekanizmaları ve bilişsel yetersizlikleri içeren paranoid kişilik bozukluğunun birçok nedeni vardır. Bunun en yaygın nedeni genetiktir. Araştırmaya göre, eğer ebeveynlerinizden birinde varsa, o zaman sizde de olması muhtemeldir. Genler, sinirlilik, huysuzluk ve hiperaktivite gibi belirli fiziksel ve zihinsel özellikleri belirler. Bu nedenle, büyükanne ve büyükbabanızda bu psikolojik rahatsızlık varsa, muhtemelen siz de bundan muzdarip olabilirsiniz.

Aile geçmişiniz, paranoyak bir kişilik bozukluğu geliştirme olasılığınızı da belirler, çünkü araştırmalar, aileleri paranoid yakın akrabalarla dolu olanların bu sorunu geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Gelişiminize katkıda bulunabilecek diğer nedenler arasında başa çıkma mekanizmaları, ortamdaki değişiklikler, sosyal ortamdaki değişiklikler, yaşam deneyimleri ve bilişsel eksiklikler bulunur. Bilişsel eksiklikler terapi ve ilaçla tedavi edilebilir. Bununla birlikte, şizofreni gibi varsayımları elemek için bir psikiyatrist tarafından değerlendirmeye de ihtiyacınız olabilir.

Şizofreni, halüsinasyonlar, sanrılar ve bilişsel yetersizlikler gibi semptomlarla karakterizedir. Öte yandan paranoid kişilik bozukluğu olan kişiler, duygusal bozukluklar, ruh hali değişimleri, insanlara ve etraflarındaki şeylere karşı ciddi güvensizlik, açıklanamayan baş ağrıları, kas gerginliği ve hızlı kalp atışı gibi fiziksel semptomlar ve duygu gibi psikolojik sorunları içeren semptomlar yaşarlar. Örneğin, gerçek dışı komplolar ve dünyanın kaos ortamına sürüklenişi gibi sanrılar geliştirirler. Bu bozukluğa sahip bir kişi, aile üyeleri ve arkadaşlarıyla ilişkilerini sabote etmeye bile başlayabilir ve sıklıkla herkesin, kendi aleyhinde işler çevirdiğini düşünebilir. Belirli bir nesneye veya fikre takıntılı hale gelebilir. Bu tür bir bozukluk kişinin açıklanamayan fobilere ve fevri kişilik özelliklerine sahip olmasına neden olur.

Paranoyaklık, Paranoid Kişilik Bozukluğu, Paranoyaklık Tedavisi

Psikologlar, paranoid kişilik bozukluğu olan hastaları teşhis etmek için dört aşamalı bir süreç kullanırlar. İlk adım, hastanın başkalarıyla etkileşim halindeyken davranışını dikkatlice gözlemlemektir. Bu davranışlar, stres altındayken veya sosyal durumlarda gösterdiği tepkilerle karşılaştırılır. Bir sonraki adım, hastanın şüphelerinin haklı olup olmadığını değerlendirmektir. Üçüncü adım, kendisiyle ve başkalarıyla ilişkileriyle ilgili şüphesini ele alırken, son adım bu semptomların işinde mi yoksa mali durumunda mı mevcut olduğunu değerlendirir.

Uzmanlara göre, paranoid kişilik bozukluğu genellikle güvensizlik ve çaresizlik duygularından kaynaklanıyor. Kişi bu bozukluğu yaşadığında, sağlığı, ilişkileri ve eşyaları hakkında yoğun bir güvensizlik ve endişe geliştirir. Bu endişeler, onun savunmasızlığını tetikleyebilecek ve sonunda onu sert kararlar almaya yönlendirebilecek mantıksız korkular ve olumsuz düşüncelerle kendini gösterir. Bu tür bir akıl sağlığı durumu, aşırı güvensizlik, şiddetli anksiyete, aşırı korku, sosyal etkileşimlerden kaçmak için aşırı motivasyon, zayıf hafıza veya konsantrasyon ve çarpık gerçeklik algıları ve yorumları gibi semptomlarla karakterizedir.

Paranoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri

  • Güvensizlik ve başkalarına karşı şüphe duyma
  • Başkalarının düşmanca tavır sergilediği sanrısına kapılma
  • Nüktedan olmama, somurtkanlık, kıskançlık
  • Her zaman haklı olduklarını savunurlar
  • Akıllarında gerçek dışı senaryolar kurarlar
  • Aşırı duyarlıdır ve her söylenende bir art niyet ararlar
  • Öfke ve stres sorunu

Bu rahatsızlığı olan bir kişi genellikle semptomlarını inkar edecek ve endişelenecek bir şeyi olmadığı konusunda ısrar edecektir. İş yerinde veya kişisel ilişkilerinde sorunlar yaşıyor olsa da, bu konularda bir profesyonele danışmayı reddedecektir. Bu tür davranış, iki kutuplu Bipolar bozukluk (Manik Depresiflik), depresyon, şizofreni veya sınırda kişilik bozukluğu gibi diğer zihinsel bozukluklardan muzdarip olan kişiler için tipiktir. Paranoyak kişilik bozukluğundan muzdarip olabileceğinizi düşünüyorsanız, acınızı hafifletmek için derhal tedaviye başvurmanız en iyisidir. Paranoid Kişilik Bozukluğu yani paranoyaklık tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurur. Zamanla bu hastalık paranoid şizofreniye dönüşür.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler