Rust oyununda en iyi loot yerleri ve en iyi yağma ve ganimet bölgeleri, Rust kaliteli loot, Rust PVP savaşları ve daha fazlası hakkında detaylı bir rehber!
Rust, Facepunch Studios‘un 2013 yılında Steam‘de piyasaya sürdüğü hayatta kalma temalı bir FPS, Crafting oyunudur. 2013 yılında Erken Erişim ile Beta sürecine giren Rust oyunu 2014 yılında güncellenerek tekrardan Erken Erişim imkanı sundu. Uzun bir aradan sonra 8 Şubat 2018’de resmi olarak erişime açılan Rust, dinamikleri ve mekaniği bakımından H1Z1 ve Ark: Survival Evolved oyunuyla benzer niteliktedir. Türünün tek örneği olarak piyasaya sürülen oyun günümüz hayatta kalma temalı oyunların ilham kaynağı oldu.
Çok oyunculu ve internet gerektiren bir oyun olmasının yanı sıra açık dünya simülasyonu sunması da Rust’ı popülerleştiren etkenlerden biridir. Oyunda hayatta kalabilmek için diğer oyunculardan ve vahşi doğadaki hayvanlardan kaçınılmalı ve çevredeki doğal kaynaklardan malzeme üretip barınmak için ev inşa edilmelidir. Bunun yanı sıra silah Craft ederek düşmanlara karşı hem malınızı hem de canınızı korumalısınız. Rust’ta hem resmi sunucular hem de özel sunucular mevcut. Resmi kaynaklardan bir sunucu satın alarak kendi Rust sunucunuzu kurabilirsiniz. Veya Resmi sunucularda diğer oyuncularla birlikte hayatta kalma deneyimi yaşayabilirsiniz.
Oyunda level sistemi mevcut olup seviyeniz arttıkça yeni planlar elde ederek zanaat işçiliğiniz gelişir ve daha güçlü aletleri ve silahları Craft edebilirsiniz. Oyun içerisinde “Blueprints” adlı zanaat planları çok önemli bir etkendir. Bazı bölgelerde ve çevredeki varillerin içerisinde bulunur. Bu “Blueprints” yani zanaat planlarını biriktirerek yeni eşyalar yapmayı öğrenirsiniz. Oyundaki bir diğer etken de doğa koşullarıdır. Hayatta kalmak için iyi beslenilmesi gerekir. Oyuncu iyi beslenmemişse duruma başlı olarak açlıktan ölebilir. Vücut çekirdek sıcaklığının 35 derecenin altına düşmesi sonucu Hipotermi‘den ölmekte bir başka ölüm sebebidir. Ayrıca yabanıl hayatta ayılar ve kurtlardan kaçınmak gerekir. Eğer bir ayıyla karşı karşıya kalırsanız ondan olabildiğince hızlı kaçmak akıllıca bir seçim olur. Çünkü alacağınız ölümcül bir darbe enfeksiyona, kırıklara ve kanamalara sebep olabileceği gibi ölmenizle de sonuçlanabilir. Eğer ölürseniz çantanızdaki ve üzerinizdeki tüm ganimeti kaybedersiniz. Yeniden doğduğunuzda son bulunduğunuz bölge değişeceğinden ölmek tüm emeğinize mal olabilir. Nitekim oyundaki gelişiminiz elinizdeki kaynaklarla üretebildiğiniz malzemelere ve envanter stoklarına bağlıdır. Bu yüzden Rust oyununda lootlar yani ganimetler büyük önem taşır.
İçerik Başlıkları
- 1 Rust Oyunundaki En İyi Loot Yerleri Nerededir?
- 1.1 1. Powerplant (Santral)
- 1.2 2. The Dome (Kubbe)
- 1.3 3. Airfield (Havaalanı)
- 1.4 4. Water Treatment Plant (Su Arıtma Tesisi)
- 1.5 5. Train Yard (Tren Garı)
- 1.6 6. Military Tunnels (Askeri Tüneller)
- 1.7 7. Launch Site (Füze Fırlatma Bölgesi)
- 1.8 8. Small Oil Rig (Küçük Sondaj Kulesi)
- 1.9 9. Large Oil Rig (Büyük Sondaj Kulesi)
- 1.10 10. Cargo (Şilep)
Rust Oyunundaki En İyi Loot Yerleri Nerededir?
Kasabalardan, anıtlardan veyahut çevredeki harabelerden birçok loot bulabilirsiniz. Ancak dikkatli olmanız gereken loot bölgeleri tehlikelerle burun buruna gelebileceğiniz yerlerdir. Özellikle Zergler yani RTS oyunlarındaki diğer adıyla Klanlar başınıza bela olabilir. Eğer evinizi bir loot bölgesinin yakınına inşa ederseniz sürekli baskın ve yağma ile karşılaşacağınız için pek önermiyoruz. Diğer türlü kuş uçmaz kervan geçmez bir yere inşa ederseniz de Rust oyununda gelişemezsiniz. 30. seviyeye ulaştığınızda diğer oyuncular top tüfek gelirken siz sapanla çatışmaya girersiniz. Böyle trajikomik olaylar da yaşanmaktadır.
Evinizi inşa edeceğiniz yeri iyi seçmelisiniz! Gözden ırak ama stratejik olan bölgeler tercih sebebidir. Peki, Rust’ta en iyi loot yerleri nerede? Rust en çok loot bölgeleri neresi? Rust loot nasıl yapılır? En iyi 10 loot bölgesi. Rust haritada en çok loot nerede bulunur. Rust taktikleri ve daha birçok detay Rust En İyi Loot Yerleri: Yağma ve Ganimet Bölgeleri adlı rehberimizde:
1. Powerplant (Santral)
Adından da anlaşılacağı üzere bol miktarda radyoaktif alana sahip olan Santral bölgesi yeni başlayan oyuncular için en ideal loot bölgesidir. Bolca loot bulunmasa da Santral terkedilmiş bir elektrik santrali olduğundan gerçekten de terkedilmiştir. Diğer oyuncular bu bölgeye pek uğramaz. Yavaş tempolu bir başlangıç yapmak isteyen oyuncular için uygundur. Çevresinde loot yani ganimet ağırlıklı yollar bulunur. Çatışma anında siper sıkıntısı çekmezsiniz. Her yerde pusu ve saklanmaya uygun engeller vardır.
2. The Dome (Kubbe)
Kubbe anıtı Rust’ta en stratejik loot bölgesidir. Kubbe’nin üzerinde ve içinde çeşitli lootlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca lootlarınızı çalmak isteyen birisi için iyi bir savunma yeri olan Kubbe eşyalarınızı kolay kolay kaptırmayacağınız bir bölgedir. Genellikle askeri sandıklar ve kilitli sandıklar bulabileceğiniz Rust kaliteli loot bölgesidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta Kubbe’ye tırmanmanın tehlikeli olabileceği ve eğer düşerseniz ölme ihtimaliniz de var.
3. Airfield (Havaalanı)
Havaalanı, Tren Garı(Train Yard) ve Su arıtma Tesisi‘ne(Water Treatment Plant) benzeyen Radyoaktif bir bölge. Loot yoğunluğunun en fazla olduğu bölgelerden biridir. Ancak radyasyon seviyesi fazla olduğu için tehlikelidir. Bu sebeple oyuncular buraya pek gelmez. Eğer radyasyondan korunmak için tehlikeli madde kıyafeti bulursanız nispeten bol bol ganimet bulacaksınız demektir. Art niyetli bir oyuncu ile karşılaşırsanız da saklanabileceğiniz bir sürü çalı ve bina var.
4. Water Treatment Plant (Su Arıtma Tesisi)
Train Yard(Tren Garı) gibi terkedilmiş bir loot yeridir. Eskiden Su Arıtma Tesisi olarak kullanılan bölge artık harabeden başka bir şey değil. Yeni başlayan oyuncular için daha az rekabet şansı olan rahat bir bölgedir. Tren Garı’na göre daha az loot bulunur. Ancak yavaş tempolu bir zaman için idealdir. İstenmeyen ve envanterinizde gereksiz yer kaplayan maddeleri ham maddelere dönüştürebileceğiniz Recycler Machine(Geri Dönüşüm Makinesi) bulunur. Ayrıca makinenin bulunduğu yer rahatlıkla savunulabilir. Stratejik avantaj sizdedir. CH-47 Chinook helikopteri, tüfek aksesuarları ve çeşitli silahlar ile kilitli sandık lootlayabileceğiniz bir bölgedir.
5. Train Yard (Tren Garı)
Birkaç tren ile binanın bulunduğu bölge terkedilmiş ortalama bir loot bölgesidir. Launch Site(Fırlatma Bölgesi) gibi sessiz, sakin, rekabet oranı düşük bir bölge olmasından dolayı tercih edilebilir. Eğer etrafı iyice bir gezerseniz bayağı bir ganimet toplayabilirsiniz. Demiryolları üzerindeki vagonlar sayesinde PVPbir savaşa denk gelirseniz açıkta kalmazsınız. Ancak PVP için uygun bir yer olmasından dolayı macera arayan solo takılan oyuncularla karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda çekinmeyin direk dalışa geçin!
6. Military Tunnels (Askeri Tüneller)
Askeri Tüneller, Rust en kaliteli loot yeridir. Eğer yeteri kadar teçhizat ve ikmal malzemeniz varsa solo olarak girebileceğiniz bir bölge. Askeri Tüneller NPC düşman olan Mavi renkli tehlike kıyafeti giyen bilim adamları tarafından korunmaktadır. Eğer Rust’a yeni başladıysanız ve çok iyi gelişememişseniz bu tünellere girmemelisiniz. Zira ölebilirsiniz! Bu tünellerde bolca hurda vardır. Varillerden hurdaları ayrıştırarak teçhizat için Crafting ham maddesi yapabilirsiniz. Askeri Tünellerdeki bilim adamları tipik olarak orta ila ağır silahlara sahiptir ve MP5 , LR-300, M92 ve nadiren Spas-12 taşırlar. Bu yüzden elinizdeki sapanla onlara bulaşmamalısınız! İlk başta size pek zararsız ve mülayim görüneceklerdir ancak fazla yaklaşmamanız önerilir. Eğer bip sesi veya Geiger sayacı sesi duyarsanız etrafta bir bilim adamı var demektir.
7. Launch Site (Füze Fırlatma Bölgesi)
Fırlatma bölgesi en çok loot bulunan bölgelerden biridir. Ayrıca PVP savaşlarının en çok yaşandığı yer olan Fırlatma bölgesi oyuncuların birbirini pusuya düşürüp ganimet yağmaladığı en spesifik bölgedir. Eğer iyi bir pusuya saklanırsanız en iyi oyuncuyu bile şaşırtıp ganimetini ele geçirebilirsiniz. Fırlatma Bölgesi oldukça geniş bir alan üzerine kuruludur. Bu özelliği de onu oldukça popüler bir yer haline getiriyor. Rust PVP savaşları en çok bu alanda gerçekleşiyor. Ayrıca NPC bir devriye helikopteri sürekli olarak alana yakıt ikmali için geliyor. Eğer helikopteri etkisiz hale getirirseniz yüksek kaliteli metal ve bir sürü loot sahibi olursunuz!
8. Small Oil Rig (Küçük Sondaj Kulesi)
Yüksek korunaklı bir bölge olan Küçük Sondaj Kulesi ganimet içinde yüzeceğiniz en iyi loot bölgesidir. En üst güvertede ağır teçhizatlı olmayan 6 bilim adamı var ve 10 adet ganimet kasası. Eğer kilitli sandığı kırarsanız bonus bir bilim adamı geliyor. Mutlaka dikkatli olunması gereken bir detaydır. Çünkü o bilim adamı ağır teçhizatlı!
9. Large Oil Rig (Büyük Sondaj Kulesi)
Küçük Sondaj Kulesi’nde bir tık daha zorludur. Eğer yeterli miktarda mühimmat ve sarf malzemeniz varsa sorun çıkmadan yenebileceğiniz bir açık deniz loot bölgesi daha… Ayrıca askeri düzeyde patlayıcılar bulabileceğiniz kutular var. Ayrıca C4 patlayıcı üretimi için nadir olan ham maddeler bulabilirsiniz. Bir uyarı daha: Çok fazla bilim adamı var!
10. Cargo (Şilep)
Rust en iyi loot bölgesi unvanını hak eden ve çok iyi korunan bir Kargo Gemisi. Üst düzey ganimetler elde edebileceğiniz Kargo Gemisi her iki saatte bir haritayı dolaşıyor. İstediğiniz lootları almak için bilim adamı ordusuyla mücadele etmeniz gerek. Bu durumda solo avantajınız yok. Ölme ihtimali de bir hayli yüksek.
Eğer Rust oyunundaki en iyi loot bölgelerini listelediğimiz rehberi beğendiyseniz yine sitemizde yer alan Sea of Thieves Antik Para ve Altın Kazanma Rehberi adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz.