Gnarly Game Studio, Cetchy ve Türkiye’de Oyun Sektörü

Gnarly Game Studio CEO’su Mehmet Gürdal ile Cetchy mini battle royale mobil oyunu ve Türkiye’deki Oyun sektörü üzerine konuştuk.

Gnarly Game Studio CEO’su Mehmet Gürdal ile Cetchy mini battle royale mobil oyunu ve Türkiye’deki oyun sektöründeki gelişmeler üzerine konuştuk.

Video oyunlarının ivme kazandığı günümüz oyun sektöründe her geçen gün inovatif oyunların piyasaya sürülmesi ülkemizde de bir hareketliliğe sebep oluyor. Başta Taleworlds ve Peak Games gibi dünya çapında yankı uyandıran ve geliştirdiği oyunlar ile ülke ihracatına önemli katkılar sağlamış yerli oyun firmalarıyla başlayan serüven şimdi de yenilikçi konseptlerle oyun mecrasına giriş yapan ve yerli yatırım şirketi Weplay Ventures’ten 5 Milyon TL değerleme üzerinden 500 bin TL tohum yatırımı alan Gnarly Game Studio ile devam ediyor! Gnarly Game Studio’nun CEO’su Mehmet Gürdal ile yaptığımız röportaj neticesinde Türkiye’deki oyun sektörü ve Gnarly Game Studio’nun gelecek hedefleri hakkında değerli fikirler edindik.

Oyunseverlerin arkadaşlarıyla eğlenebileceği veya rekabetçi ruhlarını ortaya koyup diğer oyuncularla kapışabileceği online oyunlar yapmayı amaçlıyoruz.

4 Türk girişimci tarafından kurulan ve merkezi İstanbul’da yer alan Gnarly Game Studio 2020’nin Haziran ayında 2 yazılımcı ve 2 tasarımcı olarak geliştirdikleri Cetchy adlı mini battle royale oyunu ile bulut sistemlerle entegre olarak çalışacak online oyunlar geliştireceklerini amaç edindiklerini belirtiyorlar.

Türkiye’nin %93’lük kesimi cep telefonu kullanırken cep telefonundan oyun oynayanların sayısı ise 2019 verilerine göre 32 Milyon iken 2020 yılıyla birlikte bu veri pandemi dönemi dolayısıyla %40 oranında arttığı tahmin ediliyor.

Dünya genelinde ise bu durum 2020 yılı raporuna göre 2.6 Milyar! MOBA ve rekabetçi türündeki FPS oyunlarının en çok tercih edilen kategorilerde olması ise espor etkinliklerine olan ilgiyi arttırmış durumda. Son zamanlarda çıkan mobil oyunlarda espor odaklı yaklaşım daha çok benimsendiğinden online rekabetçi tarzda oyunlar piyasaya çıkarılıyor. Bu oyunlar arasında League Of Legends: Wild Rift, PUBG Mobil, Brawl Stars gibi yenilikçi oyunlar yer alırken diğer oyunların ise sektörün lideri pozisyonlardaki oyunları takip ettiğini bu tarz mekaniklerde oyunlar yayınladıklarını görebiliyoruz.

Gnarly Game Studio’nun geliştirdiği Cetchy adlı oyun ile Mobil Battle Royale geleneğine yeni bir soluk getiriyor! Bunun en bariz örnekleri; sıra dışı oyun mekaniklerine sahip olması ve oyuncunun çevresinde tam hakimiyet sağlayabileceği farklı bir perspektif yaratması.

Bu özellik aynı zamanda taktiksel anlamda refleks geliştirebileceğiniz eğlenceli bir oyun deneyiminin yanı sıra mobil cihazınızın depolama alanını verimli bir şekilde kullanması dolayısıyla performans bakımından da mobil cihazlarda yavaşlamalara sebep olmuyor. Henüz açık betada yer alan Cetchy Mini Battle Royale oyununu denemediyseniz erken erişim şansını kaçırmadan aşağıda yer alan Google Play ve Apple Store linklerinden indirebilirsiniz.

Her teknoloji girişimi gibi bizim de potansiyelimizi artıracak ve daha iyi işler başarmamız için gücümüze güç katacak büyük firmalarla birleşmemiz mümkün.

Peak Games’in Amerikalı oyun geliştirme şirketi Zynga’ya rekor seviyede bir satışla 1,8 milyar dolara satılmasının ardından “Türkiye’de de Zynga ile benzer rolleri üstlenmeyi amaçlayan firmalar olduğunu biliyoruz.

Çok güzel işler yapan oyun firmalarının yurtdışına satılmaması için onlar ellerini taşın altına koyabilir.” diyen Mehmet Gürdal aynı zamanda Ülkemizde gelişmekte olan oyun sektöründeki diğer Türkiye kökenli firmaların gösterdiği başarı hepimizi gururlandırdı ve bu zincirleme bir reaksiyon göstererek dev oyun firmalarının dikkatini Türkiye’deki oyun sektörüne yöneltti.” dedi.

Mehmet Gürdal’a Gnarly Game Studio’nun gelecek planları hakkındaki sorularımızın yanı sıra konsollara veya PC için oyun çıkarmayı düşünüyor musunuz? diye sorduğumuzda verdiği anekdot cevap ise sektörü oldukça yerinde tanımlıyor. Bu sektörlerde rekabetin çok daha acımasız olduğuna değinen Mehmet Gürdal “PC ve Konsol pazarında uzmanlığımız olmadığı için şu an bizim için çok uzakta. Yeni bir oyun için gerekli konsept, model, animasyon, ses ve kodlama gibi pek çok iş gücünü bir araya getirebilmek zor”. Mehmet Gürdal, geliştirme sürecinde olan Cetchy adlı oyunlarına en azından 1 yıl daha odaklanacaklarını belirtti.

Brezilya’yı seçmemizin sebebi Amazon, Google, Microsoft vb. diğer bulut sağlayıcılarının Türkiye’de sunucu servisi barındırmaması. Online oyunların akıcı bir şekilde oynanabilmesi için oyunculara yakın bir yerde sunucularının bulunması gerekiyor.

Gnarly Game Studio Cetchy adlı oyunlarının beta süreci için Brezilya’yı tercih etmişlerdi. Bunun sebebini Mehmet Gürdal’a sorduğumuzda bulut bilişim hizmetlerinin Türkiye’de bir altyapısının olmamasından kaynaklandığını belirtti.

Bu konuda da epey haklı olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizde uluslararası standartlarda bulut hizmeti sağlayan şirketlerin yer edinememesi BDDK kararları gereği birçok hukuki soruna yol açıyor.

Ayrıca Bulut Bilişim gerçek anlamda Türkiye’de yapılamıyor. Bu engellerin ortadan kalkmasını ve bir an önce Bulut Bilişim hizmetinin dünya standartlarındaki gibi Türkiye’de yer almasının ülkenin dijital içerik ve hizmetlerindeki pazarın büyümesini hızlandıracağını düşünüyoruz.

Gnarly Game Studio CEO’su Mehmet Gürdal ile yaptığımız röportaj neticesinde “Türkiye’deki Oyun Mecrası ve oyun geliştirme süreçleri hakkında oldukça değerli fikirler edindik. Thinpo ile yaptığı röportaj için Mehmet Gürdal’a teşekkür eder Gnarly Game Studio’nun başarılarının devamını dileriz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler