2020 yapımı Rise of Empires: Ottoman adlı belgeselin konusu, özeti, yorum ve incelemesi aynı zamanda fragmanına değindik.
Rise of Empires: Ottoman, 2020 Netflix yapımı Türk orijinal belgesel dizisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
7.9 IMDb puanı olan, 2 sezon ve toplam 12 bölümden oluşan belgesel, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul fethini konu alıyor.
İçerik Başlıkları
Ottoman Belgesel Konusu
”Rise of Empires: Ottoman” Belgeselin konusu nedir? Belgesel dizi türünde karşımıza çıkan Ottoman, 15 yüzyılda Osmanlı İmparatorluğunun yükselme dönemini Mehmet Fatih Sultan karakteri üzerinde seyirciye sunmaktadır.
Belgesel, Fatih Sultan’ın İstanbul Fethettiği sürece odaklanmakta ve nasıl bir strateji izlediğini genellikle anlatıcıların gözünden anlatmaktadır. Türk-ABD ortak yapımı olarak karşımıza çıkan Ottoman, hem tarihi hem de dramayı iç içe sunmaktadır.
İlk sezonu, İstanbul Fethini ve Fatih Sultan’ı farklı bir bakış açısıyla ele alırken; 2.sezonda ise, Mehmet Fatih Sultan‘ın ”Vlad” ile mücadelesi anlatılmaktadır.
29 Aralık 2022 tarihinde yayınlan dizi ”Kazıklı Voyvoda” lakaplı Vlad Drakula’nın Osmanlı Devleti askerlerine karşı işkenceleri ve Fatih’in tutumu, stratejisini ele almaktadır.
Ottoman Belgesel Oyuncuları
Yönetmeni Emre Şahin ve senaristi Kelly McPherson olan Türk-ABD ortak yapımı olan belgeselin, dikkat çeken bir noktası da dizinin İngilizce dilinde çekilmesi ve tarihi farklı bir bakış açısıyla sunmasıdır.
Peki merak edilen ”Rise of Empires: Ottoman” Belgeselin oyuncuları kimlerdir? Aşağıda sizin için oyuncu kadrosuna yer verdik.
Karakterler:
- Cem Yiğit Üzümoğlu – Fatih Sultan Mehmet
- Tammaso Basili – XI. Konstantinos
- Daniel Nuta – III. Vlad
- Tuba Büyüküstün – Mara Hatun
- Damla Sönmez – Ana
- Osman Sonant – Loukas Notaras
- Tolga Tekin – II. Murat
- Ushan Çakır – Zağanos Paşa
- Selim Bayraktar – Çandarlı Halil Paşa
- Birkan Sokullu – Giovanni Giustiniani
- Tansu Biçer – Urban
- Erdal Yıldız – Baltaoğlu Süleyman
- Nail Kırmızıgül – Hızır Çelebi
- Eva Dedova – Catherine
- İlayda Akdoğan – Therma
- Doğancan Sarıkaya – II. Mehmet’in Gençliği
Anlatıcılar:
- Halit Ergenç – Türkçe
- Charles Dance – İngilizce
Ottoman Belgesel Yorumu
Rise of Empires: Ottoman Belgeseli, Türkiye tarihi ve dünya tarihinde yaşanan en önemli olaylardan birine, yani Ortaçağın kapanıp Yeni Çağın başlamasına sebebiyet veren İstanbul Fethini konu almaktadır.
Asıl odağı yurt dışı pazarı olan belgeselin, oldukça tartışmaya neden olduğu ve Türkiye pazarında istenilen değeri yakalayamadığına dair söylentiler ve yorumlarla karşı karşıya kalınmıştır. Bir ”Ottoman” belgesel yorumu olarak Netflix’in ne kadar objektif yaklaştığına dair pek çok eleştiriler gündemde yerini korumaktadır.
Çocukluktan beri hayali İstanbul’u almak olan Fatih Sultan Mehmet’in, çekilen belgesel de fethi; bir güç olarak algılanması ve bunu hırs savaşına nasıl dönüştürdüğü şeklinde lanse edilmesi birçok tarihi meraklılarını hayal kırıklığına uğratmıştır.
Belgesel dizisi olan Ottoman’ın, hem senaryosu hem de sahneleri İngilizce yazılmış ve oynanmıştır. Bunun sonucunda da gerçek tarihinin, ne kadar doğru bir şekilde ifade edildiği sorusunu gündeme getirmeye devam ediyor.
Belgesel, her ne kadar birçok eleştiri bombardırmanına maruz kalsa da Fatih Sultan Mehmet’in küçüklüğüne ve yaşadıklarına yer vermesi oldukça dikkat çekici bulunuluyor.
Bazı anlatılara göre Fatih Sultan Mehmet’in en büyük akıl hocalarından birisi olan Akşemseddin, kuşatma boyunca Fatih Sultan Mehmet’i hiç yalnız bırakmamıştır.
Fakat belgesel de Akşemseddin’in adını dahi duymamaktayız. Tarihte, İstanbul Fethine asıl teşvik Akşemsettin’in yaptığı manevi destek olarak ifade edilir. Ne yazık ki dizi de bu destek, Mehmet’in Üvey annesi Mara Despina’ya ithaf edilmiştir.
Nihayetinde belgeselde, oldukça değerli tarihçilerin yer alması bize her anlamda farklı bakış açıları sunmaktadır. Tarihi olaylara farklı bir yönden bakmak isteyenler için Ottoman belgeseli izlenebilir bir yapım olarak seyircisine fırsat sunuyor.
Bu tarz belgesel incelemeleri ilginizi çekiyorsa sitemizde bulunan ”The Minimalists: Less Is Now Belgesel İncelemesi” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.