Çevresel, biyolojik ve psikolojik faktörlerin, kasların azalan yada artan aktivasyonlarına etkisini anlamak için kinesiyolojiye duyulan ilgi neticesiyle bu yazımızda kinesiyolojinin ne olduğundan, nasıl geliştiğinden ve çalışma alanlarından detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.
Kinesiyoloji bir çalışma alanı olarak kıyasla yeni ve anlaşılması biraz zor olan bir teşhis ve tedavi yöntemidir. Kinesiyoloji, sinir sistemi ile ilişkili rahatsızlıkların kas gücü ile ilişkili olduğunu öne sürmektedir.
Bütüncül bir tedavi yaklaşımı sergiler ve genellikle tamamlayıcı tıp metotlarından biri olarak değerlendirilir. Kinesiyoloji; kas gücü, beden ve zihin arasındaki ilişkiyi anlamak adına en önemli unsurlardan biridir.
İçerik Başlıkları
Kinesiyoloji Nedir?
Kinesiyoloji, Yunanca hareket anlamına gelen “kinesis” kelimesinden gelmektedir. İnsan bedeninin hareket mekanizmasını araştıran bir alandır. Kinesiyoloji, normal ve patolojik durumlarda oluşan hareketleri ayırt etmek için beş temel yöntem kullanmaktadır.
Anatomi, fizyoloji, psikolojik ve sosyo-kültürel yöntemlerini kullanarak insan hareketlerinin anatomik ve mekanik ilkelerini inceler.
Amerikalı doktor ve chiropractor George Joseph Goodheart, kinesiyolojiyi bir çalışma alanı olarak öne süren ilk kişidir. Goodheart için, bedeni sadece fiziksel bir bütün olarak algılamak doğru değildir.
Bu nedenle, kinesiyoloji Goodheart sayesinde sadece bedenin kendisine değil, aynı zamanda beden enerjisine odaklanan bir dal olarak karşımıza çıkmaktadır. Antik Çin tıbbından gelen akupunktur gibi teknikleri kinesiyoloji alanına dahil ederek bir hastalık modeli oluşturmuştur.
Kinesiyolojinin temel prensiplerinden biri stres faktörünün insan bedeninde yarattığı etkiye odaklanmaktır. Bu etki azalan yada artan kas aktivasyonu üzerinden değerlendirilir. Kinesiyolojiye göre, kaslar vücudumuzda bulunan organlarla bağlantılıdır.
Applied kinesiology: distinctions in its definition and interpretation adlı bir çalışmada, 1977 yılında yapılan bir çalışmadan bahsedilmektedir. Araştırma konusu olarak dört farklı kas ve organ ilişkisi belirlenmiştir. Belirlenen organlar deney öncesi belli koşullar altında irrite edilmişlerdir. Daha sonra irrite edilen organlarla bağlantılı kasların kuvveti dynamometer kullanılarak incelenmiştir.
- Soğuk su ile rahatsız edilen bir mide
- Klorlu suya maruz bırakılmış göz
- Desibel oranı yüksek bir ses frekansı verilen kulak
- Sigara dumanı alan bir akciğer
Araştırma sonucuna göre, irritasyona maruz kalan organlara bağlı kasların aktivasyonu büyük oranda azalma göstermektedir.
Kinesiyoloji Ne İşe Yarar?
Kişinin sağlık durumunu anlamak için Manual muscle testing (MMT) adı verilen kas ölçme testi uygulanmaktadır. MMT adı verilen kas ölçme testleri kinesiyoloji alanında uzman kişiler tarafından uygulanır.
Kaslara uygulanan itme kuvveti, kasların gücünü göstermektedir. İtme kuvvetine güçlü bir şekilde karşı koyamayan kaslar ve onların bağlantılı olduğu organlar incelenir.
Geleneksel tıp, kas ölçme testlerini nöromüsküler hastalıkları tespit etmek için kullanır. Böylece kaslarda meydana gelen fonksiyonel ve yapısal değişiklikleri gözlemlerler.
Kinesiyoloji geleneksel tıbbın aksine, bu yöntemi, organ sağlığı ile ilişkili ortaya çıkan beslenme, duygusal ve fiziksel dengesizlikleri anlamak için kullanmaktadır.
Kinesiyoloji Çalışma Alanları
Kinesiyoloji zengin bir biyokimya ve anatomi bilgisi gerektiren bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kinesiyoloji alanında uzmanlaşmak isteyen kişiler için lisans ve yüksek lisans eğitimleri bulunmaktadır.
Bu eğitimler sırasında fiziksel aktivitenin ve insan hareketlerinin insan sağlığı ile ilişkisine odaklanılır. Kinesiyoloji derecesi alan kişiler genellikle egzersiz, fizik tedavi ve sporla ilgili alanlarda kariyer seçebilirler.
Kinesiyoloji Alanında Uygulanan Teknikler
Kinesiyoloji geleneksel tıp yöntemleri ile birlikte uygulandığında çok daha faydalı sonuçlar vermektedir. Aynı zamanda eski Çin metotlarını benimseyerek doğu ve batı sentezinden oluşan bir yaklaşıma sahiptir.
Kinesiyoloji alanında kullanılan bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Acupressure
- Lenf Drenaj Masajı (Lymphatic Massage)
- Hipertonik Kas Gevşetme (Hypertonic Muscle Release)
- Beden Refleksleri
- Beslenme Takviyesi
- Homeopathic Yöntemler
- Akupunktur
Kinesiyolog Ne Yapar?
Kinesiyoloji, multidisipliner bir çalışma alanıdır. İnsan bedeninin karmaşık bir yapıya sahip olması nedeniyle psikoloji, biyoloji ve kimya gibi çeşitli alanlarda donanım sahibi olmak gerekir.
Kinesiyolog, hareket sistemini oluşturan anatomik yapılara hakim kişidir. Kinesiyologlar, bu yapıların fizyolojik ve mekanik özellikleri hakkında eğitim almışlardır. Hareket sırasındaki fiziksel ve mekanik özelliklerin etkileşimlerini çalışırlar.
Kinesiyoloji , insan hareketlerini ve kas kuvvetini ele alarak insan sağlığını inceleyen bir çalışma alanıdır. Kaslar ve organlar arasındaki ilişkiye önem vermektedir.
Kinesiyoloji, karşıt yönde uygulanan bir kuvvete verilen kas tepkisini ölçerek tanı ve tedavi yöntemi planlamayı amaçlamaktadır. İnsan sağlığına farklı bir yaklaşım sergileyerek son zamanlarda oldukça ilgi çekici bir alan haline gelmiştir.
Kinesiyoloji alanında uygulanan kas ölçme testinin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, aşağıda yer alan Youtube videosunu izlemenizi öneririz.