Kas Ağrısı Nasıl Geçer? Spor Hamlığına Ne İyi Gelir?

kas ağrısına ne iyi gelir

İçeriğimizde, kas ağrılarına ne iyi gelir konusu üzerinde duracak ve spor hamlığı olarak da bilinen spor sonrası kas ağrıları için ne yapılması gerekir gibi konulara yer vereceğiz.

İnsanların sağlıklı yaşam uğruna veya güzel gözükmek için yaptığı sporlar, başlangıç zamanlarında ağrılı ve acımasız olabilirler. Özellikle amatör sporcular arasında yaygın olan ‘spor hamlığı’ ve spor sonrası kas ağrıları, sporcular için tat kaçırıcı olabiliyor. Peki, kas ağrısı nasıl geçer?

Spor Hamlığı Nedir?

Dirsekte oluşan bir kas ağrısı görseli
Spor sonrası kas ağrısı

Spor hamlığı, genelde spor yapıldıktan bir gün sonra ortaya çıkan ağrılara denir. Yeni başlayan veya uzun zaman sonra tekrar spora başlayan sporcular arasında oldukça yaygındır.

Bu kas ağrılarının geçmesi, ortalama 72 saattir fakat bir haftaya kadar uzayabilir. Tabii ki, bu süre içerisinde kas ağrılarını azaltmak mümkündür.

Spor Sonrası Kas Ağrıları Neden Oluşur?

Dizde oluşan bir kas ağrısı görseli.
Spor sonrası diz ağrısı

Spor sonrası kas ağrıları, “Geç Başlayan Kas Ağrıları” olarak da adlandırılır. Sebebi, kaslarda egzersiz sonrası gerçekleşen mikroskobik hasardır.

Bu durum, kasların yeni veya daha yoğun bir egzersize maruz kalması, yetersiz dinlenme veya uyku yetersizliğinde ortaya çıkar.

‘Kaslarda gerçekleşen mikroskobik hasar’ deyimi her ne kadar korkutucu olsa da, aslında kaslarımızın büyümesini ve genişlemesini sağlayan etkendir. Spora devam ettikçe azalan ağrıları hariç olumsuz bir yanı yoktur.

Spordan Sonra Oluşan Kas Ağrıları Nasıl Önlenir?

Spor sonrası kas ağrıları elbette olacaktır, fakat bu ağrıları en aza indirmek mümkündür. Spor programınıza başlamadan önce yapacağınız birkaç ısınma hareketi, spordan yarım saat önce tüketeceğiniz Türk kahvesi veya filtre kahve, bu ağrıları en aza indirmenize yardımcı olacaktır.

Spor Hamlığı Belirtileri

Spor hamlığı belirtileri, ağrının başladığı günden önce hangi kas gruplarıyla egzersiz yaptıysanız, orada belirir. Kas ağrısı semptomları aşağıdaki gibidir:

Ağrı ve Sertlik

Egzersiz yapmış olduğunuz kas gruplarında ortaya çıkan ağrılar, günlük hayattaki bazı hareketleri yaparken ağrır ve sizlere zorluk çıkarabilir.

Hassasiyet

Harekete bağlı olmayan, fakat ağrıyan kas bölgelerine dokunulmasıyla oluşan hafif ağrı türüdür.

Geç Başlangıç

Spordan sonra kas ağrısı, genellikle egzersizinizden sonraki 24 ila 48 saat içerisinde başlar. Kas ağrıları, genellikle spordan hemen sonra başlamaz.

Hareket Kısıtlanması

Yorucu bir egzersizin ardından ağrıyan kas grupları, kimi zaman hareketlerimizi kısıtlayabilir. Esneklikte düşüş, esnedikçe ağrı, kolumuzu açamama gibi durumlar oluşabilir.

Örneğin, yorucu bir biceps antrenmanından sonra oluşan dirseklerimizi tam olarak açamama durumu oluşabilir.

Spor Hamlığına Ne iyi Gelir?

Spor hamlığına ne iyi gelir diye sormadan önce, vücudumuzun tanısını iyi koymalıyız. Ağrıyan bölgemizin kas ağrısı mı yoksa zorlanmadan kaynaklı mı olduğunun kararını vermeliyiz. Yukarıda belirttiğimiz belirtilerinize göre bir sonuca varabilirsiniz. Sonucunuza göre, kas ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını internette aratabilirsiniz.

Eğer kararımız zorlanma ise, en yakın sağlık ocağı veya hastaneye giderek muayene olunmalıdır. Kas hamlığı ve zorlama arasındaki fark, zorlanmalar birkaç hafta sürebilir ve ağrısı daha şiddetlidir.

Kararımız kas ağrısı ise, aşağıda yer alan metotları uygulayabiliriz:

Duş Almak

Duş almak, kas ağrılarına iyi gelir.
Duş Almak

Duş almak, spor hamlaması için en iyi gelen yöntemlerden birisidir. Soğuk ve sıcak duş yapmanın ayrı ayrı olumlu etkileri olduğundan, duş sırasında bir sıcak bir soğuk suyu açarak şoklama yapmanız en  doğrusudur.

Bol Su İçmek

Su içmek, kaslardaki esnekliği arttırır.
Su içmek

Su tüketmek, kaslarımızda biriken kötü toksinleri atmak, kasların esneyebileceği kadar nemlendirmek ve metabolizmayı hızlandırmak adına çok önemlidir. Susuz kaslar gerilir, gerilim arttıkça kas ağrıları artar.

Kilomuza ve boyumuza göre değişiklik göstermekle birlikte, günde ortalama 2-2,5 litre su içmek, uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Protein Tüketmek

Et çeşitleri ve hayvan ürünleri gibi protein değeri yüksek besinler
Protein içeren besinler

Protein tüketmek kas ağrısına iyi gelmese de yırtılan kasların onarımı ve iyileşmesi açısından önemlidir. Yeterli protein tüketmek, kaslarınızın daha çabuk  toparlanmasını ve ağrının daha hızlı geçmesini sağlar.

C Vitamini Tüketmek

c vitamini içeren besinler
c vitamini içeren besinler

C Vitamini, vücuttaki kas ağrılarını atmak için birebirdir. Özellikle kış aylarında mandalina ve portakal gibi meyveleri tüketmek, kas ağrılarına ve hamlığa iyi gelecektir.

Potasyum Tüketmek

Potasyum açısından zengin besinler
Potasyum açısından zengin besinler

Potasyum, kas ağrıları ve kas kramplarına iyi gelmektedir. Kivi, muz, erik gibi meyveler ile ıspanak, maydanoz ve marul gibi sebzeler potasyum açısından oldukça zengindir.

Spor sonrasında içilen bir adet maden suyu da iyi gelecektir.

Masaj Yapmak

Masaj Yaptırmak
Masaj Yaptırmak

Masaj yapmak veya yaptırmak, iki haftada bir veya ayda bir kez yaptırıldığında kasların daha hızlı toparlanmasını sağlar. Bilimsel olarak kanıtlanan bu yöntem, bir çok profesyonel sporcu tarafından da uygulanmaktadır.

Kas Gevşetici Krem

Kas Gevşetici Krem Sürmek
Kas Gevşetici Krem Sürmek

Kas gevşetici kremler, ağrının olduğu bölgeye masaj yardımıyla nazikçe uygulanabilir. Tabii ki, her krem her cilde veya bünyeye uygun olmadığından, bu gibi adımları uzmanlara danışarak yapmanız daha doğrudur.

Dinlenmek

Dinlenmek
Dinlenmek

Kas ağrılarımız iyileşene kadar dinlenmek veya elimizden geldiğinde az kullanmak, iyileşme sürecine oldukça olumlu etkilerde bulunacaktır. Egzersizlerde zaten çokça yorulan vücudumuzun en azından toparlayana kadar iyileşmesi, ileride oluşabilecek sakatlanmalara yol açmamak adına şart.

Eğer spor hamlığı çekiyorsanız, umarız ki en kısa sürede iyileşirsiniz! Eğer spordan önce kahve içmeyi hiç denemediyseniz, “Spordan Önce Kahve İçmenin Faydaları” adlı yazımıza göz atabilir, ve bu metodu en kısa zamanda deneyebilirsiniz!

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler