Geçtiğimiz günlerde vizyona girmesiyle yeniden gündeme gelen Ters Yüz filmiyle artık unutulmaya başlayan sinemalara gidişler başlamış, yıllardır beklenilen Pixar yapımının ikinci filmi için adeta gün sayılmıştı. İşte bu yazımızda sevilen Pixar yapımı Ters Yüz hakkında merak edilen soruları yanıtlarken filmi hala izlememiş olanlar için de yorumda bulunacağız.
2015 yılında ilk filmiyle gönüllere taht kurmayı başaran Ters Yüz, aradan geçen yıllara nazaran unutulmadan yerini korumayı başaran bir yapım olarak akıllara kazınmıştı. İlk filmin çıktığı yıllarda henüz çocuk olanlar aradan geçen yıllara rağmen ikinci filmi yoğun ilgi ve özlemle karşılarken film, izleyenlerin o zamanki duygularını da gün yüzüne çıkartmayı başardı.
Bu yazımızda Ters Yüz 2 filminin konusu, seslendirme kadrosu ve hala izlememiş olanlar için film yorumumuzla filmin derinliklerine inerek inceleyeceğiz.
İçerik Başlıkları
Ters Yüz 2 Filmi Konusu
11 yaşındaki bir kız olan Riley’i yönlendiren duyguları vardır, tıpkı her insanda olduğu gibi. Neşe, üzüntü, öfke, tiksinti ve korku. İşte onu 11 yaşına kadar yönlendiren duygular bunlardı. İlk filmde neşenin kontrol panelindeki hakimiyetini ve bu hakimiyeti sonucu üzüntüyle aralarında geçenlerin nasıl bir yıkım doğurduğunu izlemiştik.
Aslında ilk filmden çıkarılacak mesaj da bu sayede çok açık şekilde verilmişti: İnsan tüm duygularıyla insandır. Bastırılan her duygu beraberinde büyük yıkımlar getirir.
İlk filmde yeni bir yere taşınmanın Riley’de yarattığı sorunlar işlenirken yazımızın asıl konusu olan ikinci filmde ise Riley’in büyümesiyle gelen ergenlik dönemi işlenmektedir.
Riley’in hep yanında olan duyguları; neşe, üzüntü, öfke, tiksinti ve korku önceki yaşananlardan ötürü artık daha tedbirlidir. Artık kontrol yalnızca neşede değildir. Her duygu yeri geldiğinde bastırılmadan gün yüzüne çıkmaktadır.
İşte önceki hatalardan çıkan derslerle birlikte tıkırında ilerleyen işler Riley’in büyümesiyle sarpa sarar çünkü Riley artık bir ergendir. Kontrol merkezinde olan değişiklik ve ergenlik dönemi alarmı ile birlikte merkeze artık yeni duygular eklenmiştir: Gıpta, utanç, bıkkınlık ve ergenlik dönemi ile resmen bedenimizi hakimi altına alan kaygı.
Yeni gelen bu dört duygu kontrol merkezinde başlarda garipsense de onların merkeze alışması çok da uzun sürmemiştir. Kaygı, kendisi gereği bir olay üzerine olabilecek her türlü senaryoyu düşünürken ve Riley’i de ona göre yönlendirirken neşe elbette buna karşı çıkmıştır çünkü neşenin tek isteği Riley’in mutlu olmasıdır. Durum böyle olunca eski duyguları sırlar odasına kapatan kaygı, hakimiyeti tamamen eline almayı başarmıştır. İşte, işler bu noktadan sonra sarpa sarmaya başlamıştır.
Kontrol panelinin başında olan kaygı, Riley’e olabilecek tüm senaryoları sunarken yeri geldiğinde onu uykusuz bırakmış, yeri geldiğinde ise yanlış seçimler yapmasına olanak sağlamıştır. Kaygı, Riley’nin benliğini değiştirmiştir.
Tek isteği gittiği hokey kampında takıma alınmak olan Riley duygularına yenik düşerken kendi benliğinden uzaklaşıp bambaşka bir insan olmuştur. Tabii bunun yanında neşe asla onun bu durumda kalmasını istemediğinden çoktan merkeze ulaşmak için çalışmalara başlamıştır bile.
Gerek Riley gerekse eski duygular için geçen zorlu günlerle birlikte hokey takımı için yapılacak olan son maçta eski duygular sonunda merkeze varmıştır fakat kaygı çoktan Riley’i etkisi altına almıştır.
Kaygının etkisiyle ne pahasına olursa olsun o maçı kazanıp takıma alınmayı amaçlayan Riley maçta yaptığı hatalı hamleler sonucunda yediği cezayla 2 dakikalığına maçtan çıkarıldığında merkezde de olaylar pek istendiği gibi değildir. Kaygı kendini kaybetmiştir. Eski duygular merkeze ulaşsa da orayı düzene sokmak hiç de kolay olmayacaktır. Riley’e benliğini yeniden hatırlatmak isteyen neşe kaygının söküp attığı benliği yerine taksa da bir şeylerin yanlış olduğunu anlar çünkü Riley büyümüştür ve artık benliği de yeniden şekillenecektir.
Böylece yeniden şekillenen benliğiyle maça giren Riley yüzündeki gülümsemeyle maça devam eder. Takıma alınıp alınmadığı ise filmin sonunda açık bırakılırken izleyenlere Ters Yüz 3‘ü beklemek düşer…
Ters Yüz 2 Filmi Kadrosu
Yönetmen koltuğunda Kelsey Mann‘in oturduğu, senaryosunun Dave Holstein ve Meg LeFauve tarafından şekillendirilen Ters Yüz 2’de orjinal seslendirmesinde Amy Poehler, Maya Hawke, Liza Lapira, Tony Hale gibi birçok değerli sanatçı bulunurken Türkçe seslendirmesinde ise Gupse Özay, Aysun Toplar, Aslı İnandık gibi bilindik isimler yer alıyor.
Ters Yüz 2 Film Yorumu
2015 yılında yayımlanan ilk filmiyle büyük bir izleyici toplayan Ters Yüz sonunda verilen ergenlik dönemi mesajıyla aslında ikinci filminin geleceğinin sinyallerini izleyicilere vermişti. Fakat aradan geçen 9 yıl bazı izleyicilerde ikinci filminin gelmeyeceğini uyandırmıştı.
9 yıllık bir bekleme sürecinden sonra ise henüz ilk filmin çıktığı zamanlar çocuk olan çoğu izleyicinin şimdilerde büyümüş olması izlenmeler konusunda hiçbir eksi fark yaratmadı. Ya bizler eski duygularımızı özledik ya da geçmişte izlenilen o animasyonların özlemi çoktan bizleri sardı. İşte pixar tam da böyle bir zamanda imdadımıza yetişti.
Filmin vizyona girdiği tarih olan 14 Haziran 2024 okulların kapanacağı cuma gününe denk gelmesiyle sosyal medyada büyük ilgi yarattı. Çoğu büyümüş izleyici okuldan karneyi alıp filmi izlemeye gitmenin özlemini yaşadığını vurguladı. İşte hal böyle olunca film büyük küçük herkes tarafından ilgiyle karşılandı ve hala da izlenmeye ve paylaşılmaya devam ediliyor.
Konusu gereği ilk filmin ayak izlerini barındırsa da ikinci film ergenlik dönemini çok iyi yansıtmış durumda. Riley’in yaşadığı duygu durumları, nerede ne diyeceğini şaşırması; endişelenmesi, kaygılanması, korkması… Hepsi hepimiz için çok tanıdık durumlar. Film bu konuda gerçeği güzel yansıtmış durumda.
Aile içerisinde yaşanılan durumlar, arkadaş çevresinde yalnız kalma, dışlanma korkusu… Tek tek yazılan her sahne bu filmin ikincisini beklerken büyüyen birçok izleyiciyle ortak. İşte bu özlem belki de buradan gelmekte…
Bu tür incelemeler hoşunuza gidiyorsa sitemizde bulunan Baby Reindeer Dizi İncelemesi adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz.