İlişkilerde Flört Şiddetinin Türleri ve Tanımı

Şiddetin her türlüsünü biliyoruz peki flört şiddetini hiç duydunuz mu? Hepimizin ikili ilişkilerde “sevdiği için kıskanıyor!” dediği durumun aslında bir şiddet olduğunu biliyor muydunuz? Şiddetin tanımını çoğu zaman fiziksel olarak algıladık oysa kıskançlık bile şiddettir. Başka neler flört şiddetiymiş hep beraber öğrenelim.

Flört Şiddeti Nedir?

İkili ilişkilerde partnerlerden birinin diğerine bazen çift yönlü de olabilen, beraberlikleri sırasında veya beraberlikleri sonlandıktan sonra duygusal, fiziksel ve cinsel saldırganlıkların tamamıdır. Flört şiddeti ilişkilerde çift yönlü olabilir, ancak erkek egemen sistemde, eril bakış açısıyla güçlü-güçsüz ilişkisi üzerinden düşünüldüğünde kadına yönelik şiddet olarak görülür. Şiddet uygulayan kişi, partnerine şiddet uygulayarak onun üzerinde egemenlik kurmayı, onu kontrolü altında tutmayı ve gücünü göstermeyi hedefler.

Cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, sosyo-ekonomik durum farketmeksizin her insanın karşılaşabileceği bir durumdur. Genellikle ergenlik ve gençlik döneminde, evlilik öncesinde görülür. Bu dönemlerde karşılaşılan şiddetin ilerleyen yaşlarda bireylerin özgüven problemlerine, asosyal olmalarına ya da kendilerini savunamamalarına neden olabilir.

Flört Şiddetinin Çeşitleri Nelerdir?

Flört şiddeti türleri

Fiziksel Flört Şiddeti

Günlük hayatta en çok tanık olduğumuz şiddet türüdür. Partnerlerden birinin diğerinin bedenine kasıtlı olarak zarar vermesidir. Vurmak, tokat atmak, eşya fırlatmak, itmek, sarsmak, bıçak veya silah çekmek fiziksel flört şiddet örnekleridir.

Psikolojik Flört Şiddeti

Partnerlerden birinin diğeri üzerinde korku uyandıracak, küçük düşürecek, kendine olan saygısını ve güvenini zedeleyecek şekilde konuşması veya davranmasıdır. Birinin diğerine isim takması, sesini yükseltmesi, hakaret veya küfür etmesi, başkalarının yanında küçük düşürmesi, yıkıcı şekilde eleştirilerde bulunması, koruma adı altında yönlendirmesi, partnerine tek başına başarılı olamayacağı konusunda baskı yapması psikolojik flört şiddetine örnektir.

Cinsel Flört Şiddeti

Partnerlerden birinin diğerini cinsel birliktelik veya yakınlık yaşamak için zorlaması, cinsellik konusunda hayır denmesini kabul etmemesidir. Partnerlerden birinin diğerini istemediği halde zorla dokunmak, öpmek, cinsel birliktelik sırasında, öncesinde veya sonrasında aşağılayıcı, küçümseyici, değersizleştirme konuşmaları yapması cinsel flört şiddetine örnektir.

Sosyal Flört Şiddeti

Partnerlerden birinin sevgi ve kıskançlığını öne sürerek diğerinin sosyal ilişkilerini kısıtlaması, kontrol etmesi, sosyal çevresinin kısıtlanmasını sağlayarak partnerinin yalnızlaşmasına sebep olacak şekilde davranmasıdır. Partnerlerden birinin diğerinin ailesi ve arkadaşlarıyla görüşmesine izin vermemesi, kimlerle görüştüğünü sürekli takip etmesi, paranoya halde başkalarıyla flörtleşiyor mu diye tetikte olması, kıskançlığını sevginin dışavurumu olarak sergilemesi, aile ve arkadaşlarına vakit ayırdığında sorun çıkarması, kıskançlık yaparak sosyal aktiviteleri kısıtlaması sosyal flört şiddetine örnektir.

Dijital Flört Şiddeti

Partnerlerden birinin diğerini kontrol etmek ve baskı kurmak için dijital teknolojik araçları ve sosyal medya hesaplarını kullanması, bu araçlar yoluyla tehdit etmesidir. Sosyal medyada ortak hesap açmaya zorlamak, sosyal medya hesaplarının şifrelerini istemek, son görülme saatlerini kontrol etmek, sosyal medyada arkadaş kısmını incelemek ve kimlerle arkadaş olabileceğini belirlemek, profil fotoğrafına birlikte oldukları fotoğrafı koyması için baskı yapmak, izinsiz bir şekilde kişisel telefon ve bilgisayarı karıştırmak, mesaj gönderdiğinde anında cevap vermesini beklemek dijital flört şiddetinin örnekleridir.

Israrlı Takip (Stalking)

Birliktelikleri devam eden veya son bulmuş olan partnerlerden birinin diğerini korkutmak, rahatsız etmek üzere sürekli takip etmesidir. Takip etmek partneri üzerinde korku oluşturmak, gözdağı vermek ve güvencesiz hissettirmek içindir. Eski partnerin haber vermeden evine gitmek, sürekli çiçek veya hediye alıp göndermek, arkadaş çevresinden bilgi almaya çalışmak ısrarlı takip davranışına örnektir.

Flört Şiddetinin Belirtileri Nelerdir?

İkili ilişkilerdeki bu şiddet türünün anlaşılması çok zordur. Genellikle sevgi ve kıskançlık adı altında şiddet uygulayan tarafından savunulur. Yani, şiddete uğrayan tarafa yaptıklarını onu sevdiği için ve kıskandığı için yaptığını söyleyerek karşı tarafı suçlu hissettirir ve istediğini yapmaya zorlar. Bu noktada şiddet ve sevgiyi ayırmak zorlaşır. Kendimize soracağımız birkaç soruyla şiddete maruz kalıp kalmadığımızı anlayabilir ve çözüm yolları arayabiliriz.

Partnerin;

  • Tüm sosyal medya hesaplarını kontrol altında tutmak istiyor mu?
  • Sana ve çevresine karşı öfkesini kontrol etmekte zorlanıyor mu?
  • Ailen, arkadaşların varken seni küçümseyecek davranışlarda bulunuyor mu?
  • Sosyal hayatını yönetmeye çalışıyor mu?
  • Sana sürekli müdahale edip yönetmeye çalışıyor mu?
  • Yanındayken güvende hissediyor musun?
  • İstemediğin şeylere zorluyor mu?
  • İstediğini yapmayınca sinirleniyor ve sakinleştiremiyor musun?
  • Tüm zamanını ona harcamanı istiyor, başka işin olduğunu söyleyince sinirleniyor mu?
  • Cinsel yakınlık kurmak istiyor ve bu konuda görüşlerini önemsemiyor mu?

Bu soruların en az 5’ine “evet” yanıtı veriyorsanız flört şiddetine maruz kalıyor ya da kalmışsınız demektir. Görmezden gelmeyin, çünkü flört şiddeti bir döngüdür. Kişinin geçmişinden gelen travmanın kontrol edemeyeceğini düşünerek anksiyete yaşadığı flörtünde uygulamasıdır. Şiddet, bilinçsizce yapılan bir eylem değil, tamamen bir tercihtir. Unutmayın haklı şiddet yoktur!

Flört Şiddeti Karşısında Neler Yapılabilir?

  • Bu konuda yapılması gereken ilk şey farkındalık kazanmak olacaktır. Şiddetin normal olmadığı, bu durumun normalleştirilmemesi gerektiğinin bilincinde olunmalıdır. Şiddetin olduğu yerde sevgi ve saygıdan bahsetmek mümkün değildir.
  • ‘’ Bir kereden bir şey olmaz’’, ‘’ Ben de hatalıydım.’’, ‘’ O beni seviyor, sadece öfkesini kontrol edemedi.’’, “Yaptı ama sonrasında beni sevdiği için pişman oldu.’’ vb. cümleler şiddeti kabul edip alıştığının göstergesidir. Bunları kabul ettikçe şiddet giderek artar.
  • Yapmanız gereken en önemli şey; kendinizi değerli görmek ve önce kendinizi önemsemektir.
  • Partnerinize karşı aşırı fedakarlıktan kaçınarak hayır demeyi öğrenin. Sürekli partnerinizi memnun ve mutlu etmek zorunda değilsiniz. İlişkinizde kendi sınırlarınızı iyi belirlemelisiniz.
  • Partnerinizin, kendi yaşam alanınıza müdahale etmesine daha ilişkinin başından itibaren izin vermeyin.
  • Eğer partneriniz şiddeti bir problem olarak görmüyorsa, bunun için herhangi bir önlem almıyorsa, onun değişeceğini düşünüp kendini avutma. Yapmanız gereken zarar görmeden o ilişkiden uzaklaşmaktır.
  • Uzaklaşmak istediğiniz halde partneriniz  buna müsaade etmiyorsa, ailenizden ya da yakın gördüğünüz bir yetişkinden yardım isteyebilirsiniz. Yalnız olmadığınızı hissetmek sizi güçlendirir.
  • Eğer şiddet gördüğünüz halde ondan ayrılamıyorsanız ve ona çok bağlandığınızı hissediyorsanız, bir uzmandan psikolojik destek alabilirsiniz.

Flört Şiddetine Maruz Kalan Üzerindeki Etkisi

Flört Şiddeti

Şiddetin sözlüsü veya sözsüzü, azı veya çoğu olmaz. Kabul edilebilir, göz ardı edilebilir ya da görmezden gelinebilir gibi açıklaması olamaz. Özellikle arada duygusal bağın olduğu flört ilişkilerinde şiddetten bahsetmek bile yaralayıcıdır. Fiziksel flört şiddetine maruz kalındığında vücutta gözle görülür izler bırakabilir. Psikolojik ve sosyal olarak da azımsanamayacak etkileri mevcuttur. Kişiyi toplumdan soyutlayabilir, uzun süreli psikolojik destek almasına neden olabilir ve belki de en önemlisi insanlara olan güvenin kaybedilmesine neden olabilir. Birçok insanın “Sevdiği için kıskanıyor/yapıyor” düşüncesine de açıklık getirmek gerekir. Gerçekten seven ve değer veren biri asla karşısındakine zarar vermek istemez. Aksine sevdiği insanın her zaman iyiliğini isteyip onun özgür olduğunu fark etmek ikili ilişkilerde en önemli noktadır. Bütün yaşanılabilir kötü sonuçların önüne geçebilmek için dikkatli olmalı, hayatımıza alacağımız kişiyi iyi seçmeli ve her an tetikte olmalıyız. Kişi önce kendine değer vermeli. Unutmayalım kendine değer vermeyen insan karşısındakine hiç değer vermez.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler