Glütensiz Bira Nedir? Evde Gluten Free Bira Nasıl Üretilir?

Glütensiz Bira

Çölyak hastaları ve glüten diyeti yapanlar için iyi bir alternatif olan glütensiz biranın ne olduğuna  nasıl elde edildiğine glütensiz biraların tatlarının nasıl olduğuna, Türkiye’de glütensiz bira kavramına ve evde gluten free biraların nasıl üretileceğine ayrıntılı olarak yer veriyoruz.

Bira, arpa, buğday gibi glüten içeren tahıllardan üretilmektedir. Peki, çölyak hastaları ve glüten intoleransı olan insanlar bira tüketebilmekte midir? Son dönemde Türkiye’de de karşımıza çıkan glütensiz bira hakkında bilmeniz gereken her şey!

Glütensiz Bira Nedir?

Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glütene hassasiyet ile gelişen bir emilim bozukluğu hastalığı olan Çölyak, hastalar tarafından sıkı bir diyet uygulanarak tedavi edilmektedir. İçerisinde glüten bazlı buğday, arpa gibi ham maddelerden elde edilen “geleneksel” biralar, çölyak hastaları tarafından tüketilememektedir.

Geleneksel biralar, glüten konsantrasyonlarının 20 ppm’den yüksek olması nedeniyle çölyak hastaları tarafından tehdit oluşturmaktadır. Son yıllarda tüm dünya ile paralel olarak ülkemizde de, glütensiz bira üretilmektedir. Peki, glütensiz bira nedir? Özetlemek gerekirse; içerisinde glüten bazlı ürün bulunmadan mayalandırılan biralar, glütensiz bira ismiyle anılmaktadır.

Gluten Free bira
Gluten Free bira

Glütensiz Bira Nasıl Elde Edilir?

Glütensiz bira, temel olarak iki şekilde üretilebilmektedir.

1. Glütensiz Bira

Pirinç, mısır, sorgum, karabuğday, kinoa gibi glüten içermeyen tahıllar kullanılarak, bu tahılların da geleneksel yöntemler kullanılarak mayalandırılmasıyla üretilebilmektedir. Bu tür biralara glütensiz bira denilmektedir.

2. Glüteni Azaltılmış Bira

Henüz ülkemizde bulunmayan bu yöntem ile üretilen biralar, mevcut glütenin büyük bir kısmını emen, onu 20 ppm’nin altına indiren ve böylece çölyak hastaları için zararsız hale getiren özel enzimlerin eklendiği biralardır. Bu yöntemde geleneksel usullere göre mayalandırılan ve üretilen biralara genellikle Clarex enzimi kullanılarak glütenin zararlı olmayan aminoasitlere dönüştürülmesi amaçlanır.

Her ne kadar araştırmalar ve üreticiler tersini söylese de; kimi çölyak hastaları glüteni azaltılmış bira tükettiklerinde de; sağlık sorunları ile karşılaştıklarını belirtmiştir.

Glütensiz Biraların Tadı Nasıldır?

Glütensiz biraların tadı, alışılageldik, geleneksel biraların tadından farklıdır. Bunun bir sebebi kullanılan malzemelerin mayalanma üzerindeki etkileridir. Örneğin; kimi biraların karbonasyonu daha az olabiliyorken; karabuğday kullanılan biralarda köpük oluşumu sıfıra yakın olmakta; sorgumdan yapılan biraların ise daha tatlı olduğu söylenebilmektedir.

Evde Glütensiz Bira Yapımı
Evde Glütensiz Bira Yapımı

Geleneksel türde üretilen standart biralar da bile kendi içlerinde kullanılan malzemeye göre tat ve renk ayrımı yaşanırken, glütensiz biraların tatlarının da kendi içlerinde kullanılan malzemeye göre farklılık göstermesi doğaldır.

Türkiye’de Glütensiz Bira

Ülkemizde, Efes grubu sektörün ilk glüten içermeyen, Avrupa Çölyak Derneği standartlarına uygun olarak üretilen, Crossed Grain logosunu almış “Efes Glütensiz” lager birasını karabuğday maltı ile üretmiştir. Ürüne, zincir marketlerde kolayca ulaşılabilmektedir.

Evde Glütensiz Bira Nasıl Üretilir?

Evinizde kendi biranızı yapıyorsanız, evde glütensiz bira üretmeye de o kadar yakınsınızdır. Üretim için özel kitleri kullanabilirsiniz. Bu kitler genellikle sorgum şurubu, maya veya diğer tatlandırıcı bileşenleri içermektedir.

Evde glütensiz bira en basit haliyle şu şekilde üretilebilmektedir; kaynayan suyun içerisine sorgum şurubu ve şerbetçiotu eklenip 1 saat kaynatılır. Ürün sıcakken isteğe bağlı olarak bal gibi tatlandırıcılar eklenip soğumaya bırakılır. Ürünün soğumasının ardından; temiz ve sterilize edilmiş bir fermentöre aktarım yapılarak; istediğiniz miktarda sıvı elde etmek için yeterli miktarda su eklenip maya eklenir. Fermente edilen ürün şişelenmesinin ardından; doğru ölçülerde, kullanıcının sağlığını koruyarak ve toplum kuralları gözetilerek kullanılabilir.

Bu gibi içecek konulu içerikler ilginizi çekiyorsa; sitemizde yer alan “Glütensiz Beslenme Nedir? Çölyak Belirtileri Nelerdir?” adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Bu başlık, bir tarif niteliği taşımamakla birlikte, alkol tüketimini özendirme amacı da taşımamaktadır.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler