Bazı filmler için “erkek filmi” dendiğini duymuşsunuzdur. Bu tanımlama ayrımcı ve sınırlayıcı da olsa, hayranları genelde genç erkekler arasından çıkan, çoğunlukla idol haline gelebilecek bir erkek baş karakter barındıran filmler vardır. Bu filmlerin çoğu genç erkeklerden oluşan hayran kitlesi için sinemaseverler tarafından şakayla oluşturulmuş filmbro kavramını temsil eder.
İçerik Başlıkları
Filmbro’nun Anlamı Nedir ve Filmbro Kime Denir?
“Film” ve ‘erkek kardeş’ anlamındaki “brother” kelimelerinin birleşiminden oluşan filmbro, genelde 16-30 yaş arası, belli filmlere belli bakış açılarından ilgi duyan bir erkek stereotipidir. Filmbro’nun sevdiği filmlerin kahramanları maskülen ve cool ya da yalnız ve kalender erkeklerdir. Filmbro’nun beğendiği filmler, bir filmde kadınların ne kadar özerk biçimde yer aldığını ölçen Bechdel Testi’ni geçemezler. Kadın karakterler erkekler için eş, anne, kardeş rolünde ve erkeklerin harekete geçmesi için motivasyon sağlayıcı görevdedirler. Filmbro’larla ilgili en dikkat çeken özelliklerden biri, genelde sınırlı sayıda belli başlı filmleri ‘başyapıt’ olarak tanımlayıp, özellikle ‘yavaş’ ve ‘feminen’ buldukları, ağır tempolu sinemaya duydukları öfkedir. Filmbro filmlerinin çoğu, sinefiller için giriş seviyesi sayılabilecek IMDB Top 250 listesinde üst sıralardadır. Filmbro olduğu söylenen erkekler kendilerine filmbro demez, hatta bu tanımlamayı reddederler.
En Popüler 3 Filmbro Filmi
Filmbro filmleri genelde zaten fazlasıyla popüler ve sinema sitelerinde yüksek puana sahip filmleri içerir. Pek çok “En İyi Filmler”, “En İyi Sinema Klasikleri” tarzı listede görülen bu filmler, dönem gözetmeksizin, çok farklı zamanlardan filmbro filmine dönüşebilir. Gelin şimdi filmbro klasiği diyebileceğimiz üç filmi inceleyelim!
1. Dövüş Kulübü (Fight Club, 1999)
İlk akla gelen filmbro filmlerinden biri David Fincher’dan Fight Club. “Anneleri tarafından yetiştirilmiş bir nesil” olduğu söylenen X nesli erkeklerinin, her tür şiddetten sterilize edilmiş yaşamlar sürerken kurdukları bir dövüş kulübünü anlatır film. Brad Pitt’in pek çoklarınca fiziksel anlamda en formda olduğu döneminde canlandırdığı Tyler Durden karakteri, kural tanımazlığı, aforizmik sözleri, ağzından düşürmediği sigarası ve kadın avcısı görünümüyle filmbrolar için bir ilah haline gelmiştir.
Fight Club’ın bir filmbro filmi olmasındaki büyük ironi, bizzat filmin ve uyarlandığı romanın tam olarak bu idealize etme halini gözler önüne sermesi. Tyler Durden’ı idealize eden, onun gibi olmak isteyen kitleler yalnızca filmbrolar değil, filmdeki dövüş kulübüne üye olan, Tyler ne derse bir peygamber gibi onun sözünü dinleyen kitleler aynı zamanda. Sonuçta varolmayan bir idol Tyler Durden. Kişinin kendi kendini rehin aldığı bir sanrı hali. Filmbrolar içinse bir ilah.
Dövüş Kulübü Filmi Fragmanı
2. Taksi Şoförü (Taxi Driver, 1976)
Bir diğer filmbro filmi Martin Scorsese’den Taxi Driver. Aslında Scorsese’nin pek çok filmi filmbro listelerinde kendine yer bulur: GoodFellas, The Wolf of Wall Street, The Departed ve dahası. Ama kendini 70’ler New York’unun göbeğinde bulan ‘Tanrı’nın yalnız adamı’ Travis Bickle’ın hikayesi tam bir filmbro klasiği!
Travis’in şehrin her yüzüne tanık olduğu yalnızlığı, kadınlarla kuramadığı ilişkiler, kendince yanlış anlaşılmaları, şehrin ‘bozuk ahlakına duyduğu kıskançlıkla karışık nefret, kendinden yardım istenmediği halde Iris’e yardımcı olmaya çalışırken ortalığı kana bulaması, ‘yanlış anlaşılmış erdemli erkek’ tipini yücelten özellikler. Travis’in film boyunca hayatına giren iki kadından ilki Betsy’i Travis gözünde adeta ilahlaştırır. Onu kendi sözleriyle dünyaya inmiş bir melek olarak tanımlar. Betsy’den ret yiyince Travis’in fikirleri tam tersine döner ve bu kez de küçük yaşta fuhuşa sürüklenen Iris ile tanışır. Iris yardım istemediği halde ona yardım etmeye çalışırken de ortalığı kana bular. Tüm bu özellikler, kendinde Travis’e benzer bir yalnızlık duyan filmbroların ilgisini çeker.
Taksi Şoförü Filmi Fragmanı
3. Joker (2019)
Filmbro filmlerinin en yeni üyelerinden Joker de Taksi Şoförü’ne benzer bir üne sahiptir. Joker zaten estetik anlamda Taxi Driver’a özenen, onu örnek alan bir film olmanın yanında, baş karakteri Arthur Fleck’in, 70’ler New York’unu andıran Gotham şehrinde haksızlık üstüne haksızlığa uğrayışının ve bunlara verdiği tepkinin hikayesidir.
Arthur Fleck, Travis Bickle’a kıyasla daha saf da olsa, ‘yalnız ve haksızlığa uğrayan erkek’ tipine uygundur. Arthur annesiyle yaşar, tek çocuğuyla yaşayan komşusundan hoşlanır ve tek isteği başarılı bir komedyen olmaktır. Ama şehirde çocuklar da dahil herkes Arthur’un üstüne gelir. Palyaço mesleğiyle alay edilir, iş arkadaşları onun kuyusunu kazar, hoşlandığı komşu kadın ona tamamen ilgisizdir, sağlık sistemi Arthur’u korumaz, idolü olan talk show sunucusu Arthur’la tüm ülke önünde alay eder. Tüm bu haksızlıklar Arthur’u korkunç eylemlere sürükler. Taksi Şoförü’ne benzer bir etki yaratmayı amaçlayan Joker filmi de, Scorsese’nin eserinin bir güncellemesi olarak filmbro listelerinde yerini almıştır.
Joker Filmi Fragmanı
Filmbro Kavramının Çevresindeki Yanlış Anlamalar
Filmbro gibi bir kavramın var olma sebebi, pek çok filmden, filmin anlatmaya çalışır gözüktüğü meselenin tam tersinin anlaşılmasıdır. Toksik maskülenliği eleştiren, mesele eden Dövüş Kulübü ve Taksi Şoförü gibi filmler, beklenenin tersine toksik maskülen özelliklerin bir övgüsü gibi algılanmıştır. Kavram etrafındaki bir başka yanlış anlama da filmbro kavramının sinemasever tüm erkekleri kapsaması gerektiği ya da ‘filmbro filmi’ olarak adlandırılan filmleri sevenlerin otomatik olarak filmbro olduğu algısıdır. Hiçbir film, gerçek veya hayali bir grubun tekelinde olmadığı gibi, filmbro kavramı artık çoğunlukla sinemaseverler arasında bir şakadan ibaret, kimseyi kızdırmaması gereken masum bir kavrama dönüşmüştür. Aslında her film, her cinsiyet ve yönelimden insanın keyif almasına açık ve davetkârdır!
Eğer bu yazımızı beğendiyseniz, “Suicide Squad Dizisi Peacemaker Hakkında Her Şey” başlıklı yazımıza da bir göz atabilirsiniz!