Dünyanın en eski medeniyetlerinden olan Çin’i kültürel olarak daha yakından tanıdığımız, geleneksel Çin Sanatları ayrıntılı olarak sizlerle
Daha çok resim, heykel ve mimariyle ön plana çıkan Çin, kültürel olarak köklü bir sanat geçmişine sahiptir. Opera’dan müziğe daha az bilindiğini düşündüğümüz Çin’in geleneksel 5 sanat dalına ayrıntılı olarak yer veriyoruz.
İçerik Başlıkları
1. Pekin Operası/ Jīng Jù
![Klasik bir Pekin operası olan "Farewell My Concubine" - 霸王别姬 [bà wáng bié jī]](https://thinpo.com/wp-content/uploads/2023/03/Cin-Operasi.png)
Seyirciye farklı bir sahne tecrübesi sunan bölümler zarif akrobasi hareketleri ve şarkılarla özenli olarak hazırlanmış renkli kostümlerle hikayeyi birleştirir. Boyalı yüzleri ve renkli, göz alıcı kostümleri ile sanatçı Çin tarihinin binlerce yıllık hikayelerini seyirciye sunar.
Günümüzde modern seyirciyi cezbetmemesi ve opera sanatçılığının genç yaşta uzun yıllar çalışma gerektirmesi sebebi ile eski popülerliğini kaybetmiştir. Bu sebeple, Çinli sanatçılar birçok uluslararası turneye çıkarak, batının ilgisini çekmeyi başarmaktadır
2. Guzheng/Çin Kanunu (Gǔ Zhēng)

Dikdörtgen şeklinde, ayakları sayesinde yerden yüksekte durabilen çalma tekniği olarak kanun ve arp’e benzeyen ve “gǔ zhēng” ismine sahip bir enstrümandır. Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan Guzheng, çağlar boyu Çin müziğinin simgelerinden biri olmuştur.
21,25 veya 26 telden oluşan çalgı, pentatonik ölçekte akortlanmıştır. Genellikle pavlonya ağacından yapılır.
Günümüzde birçok farklı türde sanatını icra eden müzisyenler guzheng ile birçok aranjman yapmakta, enstrümanı modernize etmektedir.
Zide Qinshe Orkestrası Guzheng Performansı
3. Gölge Kukla Gösterileri (Pí Yǐng Xì)

Han Hanedanlığı zamanında sarayda popüler hale geldiği düşünülen gösteriler, bizdeki Karagöz-Hacivat’a benzeyen bir gölge oyunudur. Deriden yapılmış kuklalar, bir çubuk yardımıyla gerilmiş ince bir bezin arkasından verilen ışıkla seyirciye sunulur. Kuklacı; kuklaları müzik eşliğinde geleneksel Çin hikayelerini seyirciyle buluşturur.
1994 yapımı “To Live” (Huo Zhe) isimli filmde, ana karakter Fugui bir gölge kuklacısıdır.
Çin Geleneksel Gölge Kukla Gösterisi Belgeseli
4. Çin Kaligrafisi – Çin Yazı Sanatı (Shū Fǎ)

Bir yazı sanatı olan kaligrafi Batı medeniyetlerindeki dolma kalem, kesik uçlu kalemle yapılan türevlerinin aksine Çin kaligrafisinde hayvan kıllarından yapılmış fırçalar kullanılır.
Günümüzde de güncelliğini ve saygınlığını koruyan bir sanat dalı olan Çin kaligrafisi, halen Çin’de okullarda seçmeli ders olarak öğretilmekte; yeni nesillere kültürel aktarım sağlanmaktadır.
Nadir olarak bulunan eski Çin yazı sanatı eserleri müzayedelerde, oldukça yüksek fiyatlara satılmaktadır.
5. Çin Kağıt Kesme Sanatı (Jiǎn Zhǐ)

Çin en köklü geleneksel sanatlarından birisi olan kağıt kesme sanatının ilk olarak ne zaman başladığı bilinmemektedir. Özellikle Çin’in Bahar Bayramı’nda oldukça fazla kullanılan jian zhi’nin antik çağlarda dini törenlerde kullanıldığı düşünülmektedir. Tang Hanedanlığı zamanında, kadınlar süs için saçlarına kağıttan kestikleri kağıtları taktığı bilinmektedir.
Figürlerin kağıtlara çizilip kesilerek gerçekleştirilen sanatta birçok farklı konu işlenmektedir. Kelebek, çiçek farklı desenler hatta Pekin Operası’ndaki oyuncuların maskeleri bile bu sanata konu olabilmektedir.
Uzak Doğu ile ilgili içerikler ilginizi çekiyorsa; sitemizde yer alan “Yokai: Japon Folklorunda Doğaüstü Canavarlar ve Ruhlar” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.