Fleabag Dizi İncelemesi

Fleabag Dizi İncelemesi

Yazdığı ve yönettiği dizilerle kendisini gösteren Phoebe Waller-Bridge’nin Fleabag isimli İngiliz kara mizah dizisini inceliyoruz. Dizinin yayın tarihine, kadrosuna, teknik bilgilerine, konusuna, dizinin analizine ve dizinin müziğine de yazımızda yer veriyoruz.

Hepimizin bazı anları olur, arkamıza oturup rastgele bir şeyler izlemek ama bundan en yüksek zevki almak isteriz. Böyle anlarda bir oturuşta bitecek bütün bölümleri hali hazırda yayınlanmış olan bir dizi isteklerimizi karşılayacaktır. Benim böyle bir anda size önerim Fleabag isimli dizi olacaktır.

Fleabag Yayın Tarihi ve Oyuncu Kadrosu

2016 yılında dizinin birinci sezonu yayınlandıktan sonra yaratıcısı Phoebe Waller-Bridge bir süre ara verdikten sonra 2. sezonu yazmaya başlamış. 2019 yılında ise 2. sezon yayınlanmış.

2. sezonu yazmadan önce oyuncu Andrew Scott’u arayıp papaz rolünde oynayıp oynayamayacağını sormuş, olumlu yanıt üstüne karakteri ve sezonun bölümlerini yazmış.

Kadrosunda The priest olarak oynayan Andrew Scott ve fleabag rolündeki Phoebe Waller-Bridge dışında Sian Cliffrod, Bret Gelman, Olivia Colman, Jenny Rainsford gibi isimler de yer alıyor.

Claire (Sion Clifford) ve Fleabag (Phoebe Waller-Bridge)
Claire (Sion Clifford) ve Fleabag (Phoebe Waller-Bridge)

Fleabag’in Ortaya Çıkışı

Bu dizinin Phoebe Waller-Bridge’in aynı isimli tiyatrosunun uyarlaması olduğunu söylemek isterim. Phoebe Waller-Bridge bu dizinin hem yazarı hem yapımcısı hem de başrolü olarak görev alıyor.

Dizinin, tüm bölümlerin senaryolarını ve Phoebe’nin daha önce yayınlanmamış notlarını içeren Fleabag: Scriptures isimli de bir kitabı var. Bu kitap Phoebe’nin diziye kaynaklık eden tek kişilik gösteri için hazırladığı sahne notları ve bölüm prodüksiyonunda yaşananları anlattığı metinler yer alıyor.

Fleabag Hakkında Teknik Bilgiler

Dizide ana karakterimiz 4. duvarı yıkmıyor adeta parçalayıp atıyor. Ana karakterimizin ise bir ismi yok Phoebe bunu bilerek yapmış çünkü karakterin sadece fleabag (sefil, paspal) olarak kalmasının senaryoya daha uygun olduğunu düşünmüş.

Dizi aynı zamanda komedi dizilerinde genel olarak kullanılan 16:9 çerçeve oranını (aspect radio) da kullanmayarak 2.35:1 oranını kullanıyor, bu sayede dizi daha sinematik bir hava kazanıyor.

Fleabag dördüncü duvarı yıkıyor
Fleabag dördüncü duvarı yıkıyor

Fleabag Dizisinin Konusu

İnsanlar diziyi izlerken konusunu anlayamayabiliyorlar bunun nedeni aslında klasik bir İngiliz ‘’karanlık mizah’’ dizisi olması. En basit haliyle Londra’da tek başına ayakları üzerinde durmaya çalışan bir kadının hikayesini konu ediyor.

30’lu yaşlarındaki Fleabag’in aşk, aile ve iş hayatında yaşadığı gündelik olaylar ele alınıyor. Dizi bizim toplumumuzda hala hassas olan birçok konuyla izleyiciyi rahatsız etmeden dalga geçebiliyor ama bunu yaparken aslında o konuya dikkat çekiyor.

Fleabag’in Aldığı Ödüller

Fleabag 71. Emmy Ödüllerinde En İyi Komedi Dizisi dahil 6 dalda Emmy ödülü kazanmasıyla unutulmayacak bir başarıya imza attıyor. Aynı zamanda Phoebe Waller-Bridge’in komedi dalında En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Senaryo ödüllerine layık görüldüğünü de eklemek gerekir.

Phoebe Waller-Bridge ve Emmy ödülleri
Phoebe Waller-Bridge ve Emmy ödülleri

Fleabag Detaylı Dizi Analizi

Diziyi izlerken yer yer ‘’Ya git söyle işte yeter, bağırıp rahatla artık’’ gibi tepkiler verebiliyoruz. Bu sahneler aslında diziyi daha gerçekçi yapan kısımlar. Hepimiz gibi fleabag de kendi içinde nezaket kurallarına hapsolmuş durumda. Her zaman açık sözlü ve rahat olduğunu düşündüğümüz kadın da nezaket kurallarından dolayı hareketsiz kalabiliyor. Diziyi hem absürt hem gerçekçi yapan en önemli etkenlerden biri bu.

Bazı sözlerin yarıda kesilmesi dizinin ritmini bulmasına yardımcı oluyor ve dizinin süresinin uzamamasını sağlıyor. Dizinin en sevdiğim yanlarından biri olan 4. duvarın yıkılması da gereksiz diyalogdan kurtarıyor ve yine süreye katkıda bulunuyor.

Fleabag gerçekten bizim gibi biri dışardan çok rahat ve umursamaz gibi gözükürken içinde kendisine çok fazla yükleniyor.

Çoğu insanın Sherlock adlı diziden tanıdığı Andrew Scott The Priest (hot priest) olarak bu dizide de çok başarılı bir oyunculuk sergilemiş. Kendini dine adamış bir adamın öğretilerine bu kadar ters bir kadından hoşlanması hatta aşık olması sonucunda, içinde yaşadığı ikilemleri sadece yüzüne bakarak bile hissedebiliyoruz. Kendi dünyasına ters olaylar yaşarken aynı zamanda olaylar yaşanırken bu kadar huzurlu olması, bazen doğru olduğunu düşündüğümüz şeyleri inatla yapıyor oluşumuza iyi bir örnek gösterilebilir.

Hot Priest ve Fleabag
Hot Priest ve Fleabag

Hayatımızda bir kere bile olsa Fleabag olduğumuzu düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Böyle hissettiğiniz zamanlarda şu repliği unutmayın:

‘Herkes hata yapar. Zaten bu yüzden kalemlerin sonuna silgi koyarlar.

Fleabag Dizi Müziği

Bu içeriğimizde Phoebe Waller-Bridge tarafından yaratılan İngiliz komedi-drama televizyon dizisi Fleabag’i inceledik. Bu tarz yazılar ilginizi çekiyorsa yine sitemizde yer alan “The Bear Konusu ve Dizi İncelemesi” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Doğu
Doğu
2 yıl önce

Bir dizi yorumlaması ancak bu kadar mükemmel olabilirdi yazanın ellerine kollarına sağlik

En son 2 yıl önce, Doğu tarafından düzenlendi
İlgili İçerikler