Çizgi roman ve grafik roman arasındaki farkları gerek tanımlayarak gerekse tablolu şekilde maddeleyerek kısaca anlattığımız ve bunlara ek olarak grafik roman ve çizgi romanın ne olduğu, çizgi roman ve grafik romanın en iyi örneklerine yer verdiğimiz araştırmamızda çizgi roman ve grafik roman arasında olup bitenleri tüm detaylarıyla mercek altına alıyoruz.
Çizgi Roman ve Grafik Roman, ilgili literatüre aşina olmayanlar için basitçe karıştırılabilecek iki farklı terimdir. Zira illüstrasyonlarla ve konuşma balonlarıyla bezeli bu kitap veya dergilerin grafik roman mı? Yoksa çizgi roman mı? olduğunu anlamak biraz uğraş gerektirir.
Her iki terim birbirine oldukça benzer formatlar da olsa da aslında oldukça katı kurallarla birbirinden ayrılmaktadır. Ancak çizgi roman ve grafik roman arasındaki farklara değinmeden önce grafik roman ve çizgi romanı tanımlamalıyız.
İçerik Başlıkları
Çizgi Roman Nedir?
İngilizce dilinde Comics olarak adlandırılan Çizgi Roman 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Tarihte ilk çizgi roman İsviçreli karikatürist Rodolphe Töpffer’in The Adventures of Mr. Obadiah Oldbuck adlı çizgi romanıdır. 1837’de Avrupa’da yayınlandıktan sonra 1842’de Amerika’da ilk kez bir gazete ekinde yayınlanmıştır. Genellikle Amerika’da yayınlanan ilk çizgi roman olarak anılmaktadır.
Çizgi romanlar genellikle panellerden oluşan bir sayfa formatında; bir olay örgüsünü, öyküyü anlatan illüstrasyonlar ve konuşma balonlarından meydana gelen şeritlerden oluşmaktadır. Bu illüstrasyonlara ek olarak yazıyla betimlenmiş ses efektleri, monologlar, diyaloglar ile ifade edilen metin araçları da çizgi romanlarda kullanılabilir.
Özellikle Japonya ve Amerika’da gelişen (Japonya’da manga olarak bilinir. Ancak bu terim grafik romanlar için de geçerlidir.) çizgi roman kültürü çeşitli türlerde çizgi romanların önünü açtı ve 21. yüzyıla değin gelişimini sürdürdü. Günümüzde basılı yayınlara ek dijital yayınların marjını artırması çizgi roman kültürünü dünya çapında yaygınlaştırmıştır.
Çizgi romanlar aylık, haftalık ve günlük olarak dergilerde, gazetelerde ve çeşitli basılı ve dijital yayınlar şeklinde üretilmektedir. Çizgi romanlar bir seri halinde olabileceği gibi tek bir sayıdan da oluşabilir.
En İyi Çizgi Roman Örnekleri
Çizgi roman endüstrisinde her gün milyonlarca çizgi roman piyasaya sürülüyor. Bağımsız karikatüristler veya büyük çizgi roman yayıncıları (Marvel, DC, İmage vb.) harika hikayeler üreterek veya remake ederek çizgi roman hayranlarına yeni içerikler sunuyor. Ancak çizgi roman literatüründe bir devrim yaratan ve günümüz çizgi roman tarzına öncülük eden en iyi çizgi romanlara değinmek gerekirse, aşağıdaki çizgi roman örneklerini verebiliriz:
- Superman #75
- Amazing Fantasy #15
- Superboy
- Incredible Hulk #1
- Rai
- Eightball #13
- Sin City
- Watchmen (1986-1987 arasında yayınlanan 12 sayılık çizgi roman serisi)
Grafik Roman Nedir?
Grafik roman (Graphic Novel) aynı çizgi romanlar gibi kurgu, kurgu olmayan, tarih, fantezi veya farklı bir tür de olabilir. Ayrıca aynı çizgi romanlardaki gibi sayfa yapısına sahip olabilir. Çizgi romanlardaki gibi süper kahraman hikayeleri anlatabilir. Ancak grafik romanlar genellikle daha karmaşık bir hikaye örgüsüne sahip olmakla birlikte çizgi romanların aksine hikaye bütünlüğüne sahiptir ve hikayenin başı ortası ve sonu vardır.
Ciltli ve ciltsiz olarak kitapçılarda satılan çizgi romanlar daha ciddi edebi temaları ve sofistike sanatsal olguları içerir. Nitekim bu yönüyle çizgi romandan kat-i bir şekilde ayrılmaktadır.
Grafik Roman Türleri Nelerdir?
Edebi literatürdeki roman türüyle oldukça benzer yapıda olan grafik romanları kategorize etmenin onlarca yolu vardır. Ancak en temel grafik roman çeşitleri ve bu kültüre öncülük eden biçimleri bir elin beş parmağını geçmez.
Manga
Japonların grafik romanlar için kullandığı terimdir. Japonya’da çizgi roman diğer bir deyişle manga endüstrisi oldukça gelişmiştir. Nispeten ülkede yaşayan her bir kişi başına 15 sayıdan oluşan bir manga serisi düşmektedir. Mangalar da kendi içinde 4 farklı türe ayrılır. Bu ayrım hedef kitleye göre belirlenmiştir.
Shonen (Shounen) manga 12 ve 18 yaş arasındaki erkeklere yönelik manga çeşididir. Ancak bireysel okuyuculara ve yayınlandığı dergiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Shojo (Shoujo) ise benzer şekilde 12 ve 18 yaş arasındaki kızlar için uygundur. Seinen ve Josei ise yetişkin erkek ve kadınlar içindir. Bunlara ek olarak Kodomo bir tür olmamasına rağmen 12 yaşından küçük çocuklara uygun formatta yayınlanan manga çeşididir.
Süper Kahraman Hikayesi
Süper kahraman hikayesi Amerikan çizgi roman kültüründe ortaya çıkmış en popüler grafik roman türüdür. Zira çizgi romanlar da bu tür de yazılabilir. Fakat çizgi romanlardaki gibi epizodik anlatı şeklinde değil de baştan sona epik bir destan biçiminde kaleme alınırlar. Ciltli veya ciltsiz olabildikleri gibi bir veya birden fazla seriden oluşabilirler.
Perzin (Perzines)
Perzinler genellikle yazarın kişisel görüşlerinden hareketle oluşturulan Queer, Nöroçeşitlilik ve Grafik Anı (Graphic Memoir) gibi alt dallara ayrılan zine türünde yayınlanan grafik roman türüdür. Birçok perzin dijital formatlarda olabildiği gibi sıklıkla el emeğiyle ciltlenmiş şekilde dağıtılmaktadır.
Grafik Roman Türünün En İyi Örnekleri
- Maus – Hayatta Kalanın Öyküsü
- Watchmen (Ciltli)
- Blankets
- Persepolis
- Black Hole
- Ghost World
- Batman: The Dark Knight Returns
- Gintama
Çizgi Roman ve Grafik Roman Farkı Nedir?
Çizgi roman ve grafik romanlar arasında birçok fark vardır. Ancak literatüre yabancı olanların, çizgi roman ve grafik roman okumaya yeni başlayanlar için bu iki terim birbiri yerine kullanılarak kolaylıkla karıştırılabilir.
Çizgi roman ve grafik roman arasındaki farklar -bilinçli bir şekilde kıyaslandığında- aslında oldukça belirgindir. Zira her iki türü yan yana getirip karşılaştırdığınızda birçok farklılık ortaya çıkmaktadır. İki tür arasındaki en belirgin farkları anlamanız için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.
Çizgi Roman |
Grafik Roman |
Çizgi romanlar bir türdür. | Grafik romanlar bir biçimdir. |
Epizodiktir ve süreli yayınlardır. (Günlük, haftalık ve aylık yayınlanır.) | Hikaye bütünlüğü vardır (Tüm hikaye tek bir kitap şeklinde olabilir ancak seri şeklinde de olabilir.) |
Çizgi romanlarda hikaye örgüsü farklı sayılardaki hikaye sekanslarına genişletilmiştir. | Grafik romanda hikaye örgüsü tıpkı romanlara benzer. Başı, ortası ve sonu vardır. |
Çizgi romanlarda hikaye günlük, haftalık ve aylık yayın periyotlarına bölünmüştür. Yani tek bir sayıda tüm hikayeyi öğrenemezsiniz. | Grafik romanlar 13 haneli ISBN koduna sahiptir. |
Çizgi romanlar daha çok genç hedef kitleye yöneliktir. | Grafik romanlar daha çok yetişkinlere yönelik olgun temalara sahiptir. |
Çizgi romanların sayfa sayısı genellikle daha azdır. | Grafik romanların sayfa sayısı daha fazladır. |
Çizgi romanlar kağıt kalitesi ve renk reprodüksiyonu bakımından mat bir görünüme sahiptir. Sırttan dikişli ve zımbalarla tutturulan bir omurgaya sahiptir. | Grafik romanlar ambalaj, gerçek ciltleme ve daha iyi kağıt veya renk reprodüksiyon kalitesi ile tipik olarak daha sağlamdır. |
Fiyat olarak oldukça ucuzdur. | Fiyat olarak oldukça pahalıdır. |
Kalıp hikaye örgüsüne ve detaylı ve derinlikli olmayan karakter gelişimine sahiptir. | Daha karmaşık derinlikli hikaye ve karakter gelişimine sahiptir. |
Çizgi roman ve grafik romanlar arasındaki temel farklar tablosu net bir fiziksel farklılığa işaret etse de spesifik olarak tatmin edici bir yeterliliğe sahip değildir. Zira tek bir ciltte derlenmiş son derece grafik romana benzeyen çizgi romanlar bu temel farklar arasındaki çizgiyi bulanıklaştırıyor.
Aynı şekilde fiyat konusunda da oldukça değişkenlik gösteren ve oldukça değerli olan çizgi romanlar da mevcut. Renk reprodüksiyonu açısından da grafik romanlara taş çıkartacak cinsten çizgi romanlarda mevcut. Bu iki türün bir noktada iç içe geçtiği durumlarda bazı temel farklar kıyaslamayı oldukça belirginleştirirken bazı farklar ise bulanıklaştırıyor.
Bu tarz içerikler ilginizi çekiyorsa yine sitemizde yer alan “Gintama Anime Dizisinin En İyi 10 Bölümü” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.