Çişteki Mucize Kitabından İdrar Hakkında 5 İlginç Bilgi

Carmen Thomas’ın çok satan kitabı Çişteki Mucize adlı kitabındaki idrar hakkında bilinmesi gerekenler, idrarın insan sağlığına etkileri, çişin tarih boyunca kullanıldığı yerler ve idrarın kullanım şekillerini Çişteki Mucize adlı kitabı referans alarak listeliyoruz.

Tarih Boyunca İdrarın Kullanıldığı 5 İlginç Alan

İdrar tarih boyunca, birçok farklı alanda kullanılmıştır. İdrar kullanıldığı 5 farklı ve enteresan alanı Carmen Thomas’ın Çişteki Mucize adlı kitabından yola çıkarak listeliyoruz.

1. İdrarın Çeliğin Güçlendirilmesi İçin Kullanımı

Geleneksel Kılıç

Çelik; kılıç, bıçak gibi birçok kesici aletin yapımında kullanılmış ve günümüzde de kullanılmaktadır. Çeliğin sağlamlığının arttırılması için birçok farklı yol vardır. Bu yollardan en bileneni ve en çok kullanılanı, oldukça yüksek sıcaklıktaki çeliğin aniden soğuk suya sokulması işlemidir.

Ancak, Antik Yunan ve Roma Dönemi’nde demirciler; su ile yetinmeyip çeliğin daha sert olması için, sıcak çeliğin üzerine, soğuk suyun yanında; keçi kanı veya idrar dökerlerdi. Böylece çelik, söz gelimi; kılıç daha sert ve sağlam olurdu.

2. İdrarın Temizlik Maddesi Olarak Kullanımı

Çamaşır Yıkayan Kadın

Carmen Thomas’ın kitabında, idrar hakkındaki diğer ilginç bilgi ise; idrarın temizlik sektöründe kullanılmış olmasıdır. Yün, temizliği oldukça zor ve meşakkatli bir materyaldir. Eski Romalılar’ın, yünlerini temizlemek için idrar kullandıkları birçok kaynakta geçmektedir. İrlandalılar’ın da yün atkıları idrara batırdıkları bilinmektedir. İdrar sadece temizlikte değil, yünün rengini korumasını amacıyla da kullanılmıştır. Bu yöntem, Orta Amerika Kızıldereliler’i ve Afganistan halkı tarafından da bilinmiş ve kullanılmıştır. İdrar, Doğu’da ve Yunanistan’da dokumacılıkta ve yıkamada temizlik maddesi olarak kullanılmıştır.

Taze idrar, çok kısa süre içerisinde bozulmakta ve bu bozulma, amonyak oluşmasına sebep olmaktaydı. Amonyak ise, yıkama esnasında giysilerdeki yün veya yağ ile birleşerek tabir yerinde olursa, ‘amonyaklı bir sıvı sabuna’ dönüşüyordu. Oldukça gelişmiş bir medeniyet olmasına rağmen, eski Roma’da idrar öylesine çok kullanılıyormuş ki, idrar ve çamaşır yıkamakla uğraşanlara fuller veya fullenes denilirmiş. Ayrıca, pencere camlarını idrar kadar iyi parlatan bir malzemenin olmadığı ve on gün bekletilen idrarın saçlara şampuan gibi yumuşaklık verdiği de yine kitapta belirtilmektedir.

3. Dini Törenlerde İdrarın Kullanımı

Zerdüşizm Sembolü

Kimi kültürlerde, dini törenlerde idrarın kullanıldığı bilinmektedir. Örneğin; Zerdüştlerin Büyük Arınma ayininde; rahip, temiz olarak kabul edilen (yani kuru ve insanlar veya hayvanlar tarafından kullanılmayan) bir toprak parçası arar, Ardından seçilen alanda bulunan ağaçları keser, belli bir düzende dokuz çukur kazar. Önce üç, sonra altı ve son olarak dokuz çukurun etrafına  oluklar çizilir. Daha sonra tüm alan kumla kaplanır. Bu faaliyetler tamamlandıktan sonra, rahip dış oluğun dışında durur ve arınma gerektiren kişi ilk çukura ilerler ve “Düşüncenin Saflığı’na” övgüler okuması rahip tarafından istenir.

Dokuz düğümlü bir sopa tutan ve ucuna bir kaşık bağlı olan rahip, kaşıkla, üç kez ellerini idrarla yıkayan arınmak isteyen kişinin ellerine kutsanmış inek idrarını (gomez) döker. Daha sonra baştan ayağa kadar tüm vücudunu “gomez” ile yıkamasını ister. Kirliliğin ayak parmaklarını kötü kokulu bir sinek şeklinde bıraktığına inanılır. Arınmak isteyen kişi “gomez” ile yıkandıktan sonra rahip arındırıcı formüller okur ve ayin sona erer.

4. Tedavi Amacı İle İdrar Kullanımı

İdrar Renkleri

İdrarın bir diğer kullanım alanı olarak, kitapta tedavi yönünden bahsedilmiştir. Bu konuda bilimsel çalışmalar yok denecek kadar azdır. Kitapta; birçok dönemde, çocuk idrarı yılan sokulmasına karşı, göz hastalıklarında, yanıklarda, kulak akıntılarında, şifa bulma amacıyla kullanıldığı belirtilmiştir. Hintli idrar kürü ilahı Caveri bir söyleşisinde, her sabah, kendi ilk ve ikinci içtiğini belirtmiştir. Söyleşinin devamında ise, birkaç gün şişede bekletilmiş idrarın cilt rahatsızlıklarına iyi geldiğini; hatta, Tüberküloz, egzama, kalp hastalıkları, bronşit ve felçlere iyi geldiğin eklemiştir. İdrarın ilaç yerine kullanıldığı durumlar bununla sınırlı değildir. Birinci Dünya Savaşı sırasında patlak veren difteri salgınından birçok kişi vefat etmiştir. Fakat birçok kaynakta da yer aldığı gibi, azımsanmayacak sayıda insanın kendi idrarını gargara yaparak veya içerek bu salgından kurtuldukları doğrulanmıştır.

Ayrıca, taze idrar ile birkaç kez gargara yapılmasının ardından boğaz ağrılarının geçtiği, 2 yıl boyunca direnen sivilcenin on gün içerisinde iyileştiği, günde birkaç kez tamponla yaraların kapandığı da saptanmıştır. Bu bilgiler bilimsel çalışmalarla doğruluğu teyit edilmiş bilgiler olmayıp kitabın idrarın tedavi yönü ile ilgili aktarımı, çoğunlukla, radyo programı dinleyicilerinin tecrübeleri aktarılarak kaleme alınmış bir bölümdür.

5. Maya Yerine Kullanılan İdrar

Peynir Yapan Kadın

Kitaptaki bir diğer ilginç idrar kullanım bilgisi ise, ekmek yapımındadır. Carmen Thomas kitabında, tarihin belli dönemlerinde, ekmek yapımında idrarın kullanıldığını belirtmiştir. Mayaya erişimi olmadığında, hamura bir miktar idrar karıştırılarak su ile birleşerek oluşan amonyum karbonatın hamurun kabardığının gözlemlendiği belirtilmiştir.

“Çişteki Mucize” kitabı önsözünde de de belirtildiği gibi bilimsel ve kanıtlanmış bir değer taşımamaktadır. Kitap, radyo programı dinleyicilerinin kendi tecrübelerini aktarması ile oluşturulan metinlerden oluşmaktadır. Tıp tarihçisi, Prof. Hans Schadewaldt, kitapta tarih boyunca farklı alanlarda idrarın kullanıldığını belirtmiş olsa da, bu bilgiler bilimsellikten oldukça uzaktır.

Bu yazı ilginizi çektiyse, sitemizde yer alan, “Kafein Bağımlılığının Tarih Üzerindeki Etkisi” adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler