The Boring Company Ne Amaçla Kuruldu, Hyperloop Teknolojisi Nedir?

Kalabalık şehirlerde araç kullanımı şehir içi ulaşımda trafik problemlerini de beraberinde getiriyor. Girişimcilerin hedefinde ise şehir içi ulaşımda yoğunluğu azaltacak tünel projeleri var. Dünya genelinde yaygınlaşmaya başlayan bu fütüristik tünel projelerine gelin yakından inceleyelim!

Artan dünya nüfusu insanlığı yeni çareler bulmaya itiyor. Şehirlerin kalabalıklaşmasıyla günümüz girişimcilerinin yeni hedefi otonom araçları yer altı tünelleriyle ulaşım yapabilecek duruma getirmek. Peki düşük maliyetlerle inşa edilen tünellerle ulaşım yapmak mümkün mü? Otonom araçlar için kolaylık sağlaması beklenen projeler sürüş açısından güvenli mi? Gelin tüm bu soruları makalemizde cevaplandıralım.

The Boring Company Kim Tarafından ve Ne Amaçla Kuruldu?

2016 yılında Elon Musk tarafından Kaliforniya‘da kurulan şirket büyük metropollerde ulaşım sorunlarının önüne geçilmesi ve tamamen doğaya uyumlu alternatif tünel projelerinin üretilmesi amacıyla kuruldu. Kuruluşunu ilk yıllarında Space X‘in yan kuruluşu olarak faaliyete geçen şirket 2018 yılında bağımsız bir biçimde resmi şirket haline gelmiştir. Şirket Los Angeles, Washington, Las Vegas gibi yüksek nüfuslu ve araç kullanımının yaygın olduğu şehirlerde Hyperloop teknolojisi dilimize uyarlayacak olursak Hiper Döngü diye adlandırabileceğimiz tünel teknolojileri ile kalıcı çözümler üretmek için projeler geliştiriyor. Tesla ve Space X şirketleri tarafından geliştirilen Hyperloop teknolojisinde en büyük hedef otonom araçlar için kızaksız ulaşımı en güvenilir hale getirmek. Ayrıca araçların tünele asansörlü sistemle indirildiği projede şuan için yaya ulaşımı açısından bir girişimin olduğunu söylemek mümkün değil fakat projenin ilerleyen yıllarında işin içine yayalarında dahil olacağı şirket yöneticileri tarafından belirtildi.

Hyperloop Teknolojisi Nedir?

Hiper döngü Tesla ve Space X şirketleri tarafından tasarlanan ve geliştirilen düşük hava basınçlı kapalı tünel projesidir. Hedef kriter olarak düşük enerjiyle süpersonik hıza ulaşılmasının hedeflendiği projede kızaklı ve kızaksız otonom sürüşün yapılması amaç edinilmiştir. Günümüzde kızaksız otonom sürüşün halen güvenli hale getirilmeye çalışıldığı projede kızaksız otonom sürüşte bugüne kadar ulaşılan maksimum hız 172 km/h‘dir. Çevreye uyumun maksimum derecede olduğu projede tüneller doğaya entegre bir şekilde yapılmaktadır. Sondaj sonrası çıkan atık molozlarla tünellerin depreme karşı dayanaklı olmasını sağlamak amacıyla güçlendirmeler yapılmaktadır. İlk etapta şirket test sürüşlerinin ve geliştirilmelerin yapılması için Los Angeles‘ta 3.2 Km‘lik bir tünel inşa etmiştir. daha sonra proje ABD’nin birkaç eyaletinde de hayata geçmiştir ve günümüzde devam eden projeler bulunmaktadır.

 

 

Hyperloop Projesinin Uygulandığı ABD Eyaletleri

Projenin Los Angeles, Kaliforniya, (Hawthorne)’daki ilk test tüneli inşasından sonra ilk halka açık kullanım amacıyla inşa edilen tünel yine Kaliforniya‘da Beyzbol taraftarlarının maçlara ulaşımının kolaylaştırılması amacıyla 14 aylık sürede Vermont Bulvarından, Dodger Stadyumuna çıkılacak şekilde inşa edilmiş ve Ağustos 2018‘de tamamlanan projeye Dugout Loop adı verilmiştir. Daha sonra şirket Baltimore‘dan, Washington D.C‘ye ulaşımın rahatlatılması amacıyla 56 Km‘lik bir tünel daha inşa etmiştir. Şirket şuan Las Vegas‘ta 2020’de sondajı tamamlanan tüneli Ocak 2021‘de açmayı planlıyor. Musk tünel projeleri hakkında birçok ülke ve siyasi kişilerle görüşmeler yapıyor, son zamanlarda çokça duyulan Miami Loop projesi içinde Elon Musk ve Miami Belediye Başkanı Suarez arasında görüşmeler sürüyor.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler